Ciasto marchewkowe fit: brazylijskie lub z kremem. Przepis na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to bardzo zdrowy sposób na zapewnienie sobie dziennej dawki słodkości. Deser ten można przygotować w kilku różnych wariantach. Sprawdź, jak zrobić ciasto marchewkowe brazylijskie lub z kremem.

Ciasto marchewkowe: fit przekąska dla każdego łasucha

Ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na deser dla osób, które uwielbiają słodycze a jednocześnie starają się nie dostarczać organizmowi zbędnych kalorii. Wypiek ten może występować w wielu odmianach - każdy cukiernik, czy to zawodowy czy amator, ma swoje sposoby na przygotowanie wyśmienitego ciasta. Niemniej jednak w większości wypadków ciasto marchewkowe zachwyca tym, że jest mocno wilgotne i aromatyczne. Ile kalorii dostarcza nam jego porcja? Otóż przeciętna, 60 gramowa porcja wypieku ma w sobie 160 kcal. Jest to jednak bardzo umowna wartość, gdyż tak naprawdę wartość kaloryczna uzależnione jest od tego, jakie dodatki zostaną do niego dodane. 

Zobacz też: Sernik wiedeński - przepis na święta i na co dzień

Brazylijskie ciasto marchewkowe: czym się różni?

Brazylijskie ciasto marchewkowe, w porównaniu do tego przygotowywanego według innych receptur, jest łatwiejsze do wykonania i niestety bardziej kaloryczne, gdyż oblewa się je czekoladową polewą. Oto przepis na błyskawiczne brazylijskie ciasto marchewkowe.

Składniki:

  • szklanka oleju rzepakowego
  • szklanka cukru
  • 4 jajka rozmiar L
  • 30 dag marchewki 
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Do miski wlać olej, jajka, cukier i pokrojoną marchew. Następnie wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Gdy masa będzie gotowa dodać do niej przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Potem wszystko dokładnie wymieszać.

Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przelać gotowe ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut. Kiedy ciasto wystygnie polać je polewą czekoladową.

Zobacz też: Szybki sernik z sekretnym składnikiem

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem staje się już całkiem wykwintnym deserem. Jak przygotować je w domu? Oto przepis na ciasto marchewkowe z kremem:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 50 dag marchewki
  • 2 jabłka

Krem:

  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 40 dag mielonego twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. Wszystko razem mieszamy.
  2. W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajka i olej.
  3. Do mieszanki jajek z olejem dodajemy połączone suche składniki i dokładnie mieszamy. 
  4. Marchewkę i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce, a następnie dodajemy do powstałego wcześniej ciasta.
  5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego na 170 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez 40 minut (bez termoobiegu).
  6. Kiedy ciasto wystygnie dzielimy je na dwa blaty.
  7. Przygotowujemy krem. Do naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy.
  8. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder i dalej miksujemy.
  9. Następnie dodajemy po łyżce twarogu i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiego kremu.
  10. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Wierzch dekorujemy według uznania, np. polewą czekoladową
Zobacz wideo Sprawdź inny przepis na ciasto marchewkowe!