Sałatka szwajcarska: idealna na przekąskę do pracy lub na imprezę [przepis]

Sałatka szwajcarska to bardzo prosta i smaczna mieszanka, która idealnie sprawdzi się w roli przekąski zabranej ze sobą do pracy lub szkoły. Może też stanowić doskonałą przystawkę podczas imprezy.

Sałatka: idealne danie na każdą okazję

Sałatka to królowa imprez, świąt rodzinnych i innych tego typu spotkań. W ostatnich latach jednak jej popularność wzrosła wraz ze świadomością konieczności zmiany nawyków żywieniowych. Coraz więcej słyszymy o tym, że nasze polskie, tradycyjne potrawy niekoniecznie należą do najzdrowszych. Z kolei jako przykład racjonalnego żywienia stawia się kuchnię śródziemnomorską. A ta jakby na to nie patrzeć obfituje w warzywa i owoce w różnej postaci, w tym także w sałatki. Dlatego też coraz chętniej sięgamy po zdrowe, pożywne i lekkostrawne przekąski, które doskonale nadają się do zabrania ze sobą w podróż czy do pracy. Korzystajmy z tego dobrodziejstwa kulinarnego, pamiętając jednak, że aby sałatka była faktycznie zdrowa i lekkostrawna nie powinna posiadać majonezu czy tłustej śmietany w swoim składzie. Najlepiej sprawdzają się te z odrobiną winegretu, albo oleju lnianego tłoczonego na zimno. Mamy wtedy pewność, że nasz posiłek jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w korzystne dla organizmu składniki. 

Zobacz też: Sałatka gyros: warstwowa, z kurczakiem i jajkiem. Ile kcal ma sałatka gyros?

Sałatka szwajcarska, czyli doskonała kompilacja sera, ogórków i szynki

Sałatka szwajcarska niestety do najbardziej dietetycznych nie należy. Jednak jej smak sprawia, że chętnie sięgamy po nią chociażby podczas imprez w gronie znajomych. Jej podstawę stanowią 3 składniki, a mianowicie ser żółty, ogórki konserwowe i dobrej jakości szynka. Do tego możemy według uznania dodawać także inne składniki, jak:

  • marynowane pieczarki,
  • groszek konserwowy,
  • marynowane mini-cebulki,

Dzięki takim wariacjom nasza sałatka za każdym razem będzie miała nieco inny smak, który zaskoczy wszystkich gości. 

Sałatka szwajcarska przygotowywana jest także z dodatkiem majonezu, śmietany oraz musztardy, która zdecydowanie zaostrza jej smak. Osoby, którym zależy, aby była ona jak najmniej kaloryczna powinny odpuścić sobie dodanie majonezu i zastąpić go gęstym jogurtem naturalnym (typu greckiego). Zrezygnować można także z dodatku śmietany lub wybrać tę o niskiej zawartości tłuszczu - 9 proc.

Sałatka szwajcarska może także wystąpić w wersji ziemniaczanej. Wówczas obok sera i korniszonów główną rolę odgrywają ziemniaki, a często także aromatyczna kiełbasa. Ta wersja sałatki szwajcarskiej jest bardzo sycąca i zapewnia duża dawkę energii, gdyż składniki znajdujące się w niej mają wysoką wartość kaloryczną.

Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę nicejską!

Sałatka szwajcarska: przepis

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na sałatkę szwajcarską. Jak już wcześniej wspomniano można go urozmaicić o swoje ulubione dodatki. Dzięki temu danie zyska niepowtarzalny smak. 

Składniki:

  • 40-50 dag sera żółtego (może być edamski lub gouda)
  • 40 dag szynki konserwowej
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.
  • łyżeczka musztardy
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Szynkę i ogórki pokroić w kostkę. Natkę dokładnie opłukać, osuszyć i posiekać. Dokładnie wymieszać składniki. W miseczce połączyć ze sobą majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy. Polać nimi składniki sałatki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki. 

Zobacz też: Klasyczna sałatka szopska - prosta i błyskawiczna przekąska

Więcej o:
Copyright © Agora SA