Sałatka szwajcarska: idealna na przekąskę do pracy lub na imprezę [przepis]
Sałatka: idealne danie na każdą okazję
Sałatka to królowa imprez, świąt rodzinnych i innych tego typu spotkań. W ostatnich latach jednak jej popularność wzrosła wraz ze świadomością konieczności zmiany nawyków żywieniowych. Coraz więcej słyszymy o tym, że nasze polskie, tradycyjne potrawy niekoniecznie należą do najzdrowszych. Z kolei jako przykład racjonalnego żywienia stawia się kuchnię śródziemnomorską. A ta jakby na to nie patrzeć obfituje w warzywa i owoce w różnej postaci, w tym także w sałatki. Dlatego też coraz chętniej sięgamy po zdrowe, pożywne i lekkostrawne przekąski, które doskonale nadają się do zabrania ze sobą w podróż czy do pracy. Korzystajmy z tego dobrodziejstwa kulinarnego, pamiętając jednak, że aby sałatka była faktycznie zdrowa i lekkostrawna nie powinna posiadać majonezu czy tłustej śmietany w swoim składzie. Najlepiej sprawdzają się te z odrobiną winegretu, albo oleju lnianego tłoczonego na zimno. Mamy wtedy pewność, że nasz posiłek jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w korzystne dla organizmu składniki.
Zobacz też: Sałatka gyros: warstwowa, z kurczakiem i jajkiem. Ile kcal ma sałatka gyros?
Sałatka szwajcarska, czyli doskonała kompilacja sera, ogórków i szynki
Sałatka szwajcarska niestety do najbardziej dietetycznych nie należy. Jednak jej smak sprawia, że chętnie sięgamy po nią chociażby podczas imprez w gronie znajomych. Jej podstawę stanowią 3 składniki, a mianowicie ser żółty, ogórki konserwowe i dobrej jakości szynka. Do tego możemy według uznania dodawać także inne składniki, jak:
- marynowane pieczarki,
- groszek konserwowy,
- marynowane mini-cebulki,
Dzięki takim wariacjom nasza sałatka za każdym razem będzie miała nieco inny smak, który zaskoczy wszystkich gości.
Sałatka szwajcarska przygotowywana jest także z dodatkiem majonezu, śmietany oraz musztardy, która zdecydowanie zaostrza jej smak. Osoby, którym zależy, aby była ona jak najmniej kaloryczna powinny odpuścić sobie dodanie majonezu i zastąpić go gęstym jogurtem naturalnym (typu greckiego). Zrezygnować można także z dodatku śmietany lub wybrać tę o niskiej zawartości tłuszczu - 9 proc.
Sałatka szwajcarska może także wystąpić w wersji ziemniaczanej. Wówczas obok sera i korniszonów główną rolę odgrywają ziemniaki, a często także aromatyczna kiełbasa. Ta wersja sałatki szwajcarskiej jest bardzo sycąca i zapewnia duża dawkę energii, gdyż składniki znajdujące się w niej mają wysoką wartość kaloryczną.
Sałatka szwajcarska: przepis
Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na sałatkę szwajcarską. Jak już wcześniej wspomniano można go urozmaicić o swoje ulubione dodatki. Dzięki temu danie zyska niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 40-50 dag sera żółtego (może być edamski lub gouda)
- 40 dag szynki konserwowej
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 5-6 ogórków konserwowych
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 12 proc.
- łyżeczka musztardy
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Szynkę i ogórki pokroić w kostkę. Natkę dokładnie opłukać, osuszyć i posiekać. Dokładnie wymieszać składniki. W miseczce połączyć ze sobą majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy. Polać nimi składniki sałatki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.
Zobacz też: Klasyczna sałatka szopska - prosta i błyskawiczna przekąska
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku