Jak ugotować kukurydzę, tak aby zachować jej smak i właściwości?
Jak ugotować kukurydzę w kolbie?
Przełom lata i jesieni to czas kiedy na straganach, w warzywniakach osiedlowych czy dużych supermarketach pojawia się świeża kukurydza. I choć każdy zna jej smak z dzieciństwa, to nie wszyscy chcą podjąć wyzwanie i samodzielnie ją przygotować w domu. Czemu? Gdyż z kukurydzą jest taki problem, że bardzo często wychodzi ona mimo długiego gotowania twarda i niejadalna. Jak zatem ugotować kukurydzę w kolbie, aby była smaczna?
Zacząć należy od wyboru odpowiedniego egzemplarza kukurydzy. W marketach często sprzedawane są one na zafoliowanych tackach, co uniemożliwia ich dokładne obejrzenie. Ważne jest, aby kukurydza była koloru jasnożółtego, a w dotyku była miękka. Twarda i przesuszona kukurydza na pewno nie będzie smaczna.
Przed gotowaniem kukurydzę należy pozbawić liści i dokładnie umyć. Najczęstszym sposobem przygotowywania kukurydzy jest gotowanie jej w wodzie. Do wysokiego garnka nalewamy wody i ją zagotowujemy. Bardzo ważne jest, aby nie solić wody, gdyż może to sprawić, że kukurydza będzie twarda. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy do niej kolby i gotujemy około 15-20 minut - do momentu aż zmiękną. Gotową, odsączoną z wody kukurydzę solimy i polewamy roztopionym masłem.
Kolby kukurydzy pieczone w bekonie Anna Dobrowolańska
Jak ugotować kolbę kukurydzy? Inne sposoby przyrządzenia
Choć najbardziej znanym sposobem przyrządzania kukurydzy jest jej gotowanie w wodzie, to istnieje również kilka innych metod, które pozwolą nam przygotować z niej smaczną przekąskę:
- kukurydza pieczona w piekarniku jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Ten sposób przyrządzania jest charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej, ale również wśród Polaków ma coraz więcej zwolenników. Jak upiec kolbę kukurydzy w piekarniku? Otóż ważne jest to, aby ją dokładnie umyć ale nie pozbawiać liści - usuwa się je dopiero po upieczeniu. Przygotowane kolby należy szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie włożyć do rozgrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika. Czas pieczenia wynosi około 40 minut, aby kukurydza była miękka. Po upieczeniu usuwamy liście i każdą kolbę smarujemy masłem, posypujemy startym serem, posiekaną natką pietruszki. Osoby, które lubią ostrzejsze smaki mogą ją lekko oprószyć chili;
- zdecydowanie szybszą metodą na przygotowanie kukurydzy jest jej przyrządzenie w kuchence mikrofalowej. Wystarczy oczyszczoną i umytą kukurydzę przekroić na pół i umieścić w szklanym naczyniu. Na spód warto wlać odrobinę wody - podczas gotowania będzie ona parować, dzięki czemu kukurydza nie będzie sucha. Naczynie z kolbami przykrywamy folią (warto zrobić w niej kilka niewielkich otworów, aby para mogła swobodnie ulatniać się. Wstawiamy do kuchenki - ustawiamy najwyższą moc i czas około 5 minut.
Gotowana kukurydza: przepisy
Sprawdzone przepisy na gotowaną kukurydzę nie różnią się zbytnio od siebie. Kluczowe jest aby nie solić wody ani kolb, gdyż powoduje to, że kukurydza staje się twarda i niesmaczna. To, z jakimi dodatkami podamy gotowane kolby zależy tylko i wyłącznie od naszego gustu i smaku. Najczęściej jednak serwuje się je lekko osolone i oblane masłem. Nie zawadzi też odrobina posiekanej, świeżej natki pietruszki.
W jakich przepisach możemy wykorzystać ugotowaną kukurydzę? Może ona stanowić dodatek do niemal każdego dania obiadowego. Ciekawym pomysłem jest stworzenie choćby curry z kukurydzy:
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- pasta curry - 2 łyżeczki
- 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 500 g mleczka kokosowego i 500 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kukurydzę należy wcześniej ugotować lub przyrządzić w piekarniku. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej w wysokim garnku z grubym dnem, wrzucić cebulę. Następnie dodać dwie łyżeczki pasty curry, a po lekkim jej przysmażeniu, wrzucić przygotowaną paprykę. Oddzielić ziarna ugotowanej kukurydzy, dodać do garnka i zalać całość bulionem. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i przyprawy.
Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą