Jak ugotować kukurydzę, tak aby zachować jej smak i właściwości?

Jak ugotować kolbę kukurydzy, aby była miękka i smaczna? Można ją przyrządzić na kilka sposobów. Poza gotowaniem, które jest najpopularniejszą metodą przygotowania kukurydzy, możemy też upiec ją w piekarniku lub zrobić w mikrofalówce.

Jak ugotować kukurydzę w kolbie?

Przełom lata i jesieni to czas kiedy na straganach, w warzywniakach osiedlowych czy dużych supermarketach pojawia się świeża kukurydza. I choć każdy zna jej smak z dzieciństwa, to nie wszyscy chcą podjąć wyzwanie i samodzielnie ją przygotować w domu. Czemu? Gdyż z kukurydzą jest taki problem, że bardzo często wychodzi ona mimo długiego gotowania twarda i niejadalna. Jak zatem ugotować kukurydzę w kolbie, aby była smaczna?

Zacząć należy od wyboru odpowiedniego egzemplarza kukurydzy. W marketach często sprzedawane są one na zafoliowanych tackach, co uniemożliwia ich dokładne obejrzenie. Ważne jest, aby kukurydza była koloru jasnożółtego, a w dotyku była miękka. Twarda i przesuszona kukurydza na pewno nie będzie smaczna.

Przed gotowaniem kukurydzę należy pozbawić liści i dokładnie umyć. Najczęstszym sposobem przygotowywania kukurydzy jest gotowanie jej w wodzie. Do wysokiego garnka nalewamy wody i ją zagotowujemy. Bardzo ważne jest, aby nie solić wody, gdyż może to sprawić, że kukurydza będzie twarda. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy do niej kolby i gotujemy około 15-20 minut - do momentu aż zmiękną. Gotową, odsączoną z wody kukurydzę solimy i polewamy roztopionym masłem. 

Kolby kukurydzy pieczone w bekonieKolby kukurydzy pieczone w bekonie Anna Dobrowolańska

Jak ugotować kolbę kukurydzy? Inne sposoby przyrządzenia

Choć najbardziej znanym sposobem przyrządzania kukurydzy jest jej gotowanie w wodzie, to istnieje również kilka innych metod, które pozwolą nam przygotować z niej smaczną przekąskę:

  • kukurydza pieczona w piekarniku jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Ten sposób przyrządzania jest charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej, ale również wśród Polaków ma coraz więcej zwolenników. Jak upiec kolbę kukurydzy w piekarniku? Otóż ważne jest to, aby ją dokładnie umyć ale nie pozbawiać liści - usuwa się je dopiero po upieczeniu. Przygotowane kolby należy szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie włożyć do rozgrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika. Czas pieczenia wynosi około 40 minut, aby kukurydza była miękka. Po upieczeniu usuwamy liście i każdą kolbę smarujemy masłem, posypujemy startym serem, posiekaną natką pietruszki. Osoby, które lubią ostrzejsze smaki mogą ją lekko oprószyć chili;
  • zdecydowanie szybszą metodą na przygotowanie kukurydzy jest jej przyrządzenie w kuchence mikrofalowej. Wystarczy oczyszczoną i umytą kukurydzę przekroić na pół i umieścić w szklanym naczyniu. Na spód warto wlać odrobinę wody - podczas gotowania będzie ona parować, dzięki czemu kukurydza nie będzie sucha. Naczynie z kolbami przykrywamy folią (warto zrobić w niej kilka niewielkich otworów, aby para mogła swobodnie ulatniać się. Wstawiamy do kuchenki - ustawiamy najwyższą moc i czas około 5 minut. 
Zobacz wideo Zobacz przepis na placuszki z kukurydzy

Gotowana kukurydza: przepisy

Sprawdzone przepisy na gotowaną kukurydzę nie różnią się zbytnio od siebie. Kluczowe jest aby nie solić wody ani kolb, gdyż powoduje to, że kukurydza staje się twarda i niesmaczna. To, z jakimi dodatkami podamy gotowane kolby zależy tylko i wyłącznie od naszego gustu i smaku. Najczęściej jednak serwuje się je lekko osolone i oblane masłem. Nie zawadzi też odrobina posiekanej, świeżej natki pietruszki. 

W jakich przepisach możemy wykorzystać ugotowaną kukurydzę? Może ona stanowić dodatek do niemal każdego dania obiadowego. Ciekawym pomysłem jest stworzenie choćby curry z kukurydzy:

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
  • pasta curry - 2 łyżeczki
  • 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 500 g mleczka kokosowego i 500 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kukurydzę należy wcześniej ugotować lub przyrządzić w piekarniku. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej w wysokim garnku z grubym dnem, wrzucić cebulę. Następnie dodać dwie łyżeczki pasty curry, a po lekkim jej przysmażeniu, wrzucić przygotowaną paprykę. Oddzielić ziarna ugotowanej kukurydzy, dodać do garnka i zalać całość bulionem. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i przyprawy.

Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?