Przełom lata i jesieni to czas kiedy na straganach, w warzywniakach osiedlowych czy dużych supermarketach pojawia się świeża kukurydza. I choć każdy zna jej smak z dzieciństwa, to nie wszyscy chcą podjąć wyzwanie i samodzielnie ją przygotować w domu. Czemu? Gdyż z kukurydzą jest taki problem, że bardzo często wychodzi ona mimo długiego gotowania twarda i niejadalna. Jak zatem ugotować kukurydzę w kolbie, aby była smaczna?
Zacząć należy od wyboru odpowiedniego egzemplarza kukurydzy. W marketach często sprzedawane są one na zafoliowanych tackach, co uniemożliwia ich dokładne obejrzenie. Ważne jest, aby kukurydza była koloru jasnożółtego, a w dotyku była miękka. Twarda i przesuszona kukurydza na pewno nie będzie smaczna.
Przed gotowaniem kukurydzę należy pozbawić liści i dokładnie umyć. Najczęstszym sposobem przygotowywania kukurydzy jest gotowanie jej w wodzie. Do wysokiego garnka nalewamy wody i ją zagotowujemy. Bardzo ważne jest, aby nie solić wody, gdyż może to sprawić, że kukurydza będzie twarda. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy do niej kolby i gotujemy około 15-20 minut - do momentu aż zmiękną. Gotową, odsączoną z wody kukurydzę solimy i polewamy roztopionym masłem.
Choć najbardziej znanym sposobem przyrządzania kukurydzy jest jej gotowanie w wodzie, to istnieje również kilka innych metod, które pozwolą nam przygotować z niej smaczną przekąskę:
Sprawdzone przepisy na gotowaną kukurydzę nie różnią się zbytnio od siebie. Kluczowe jest aby nie solić wody ani kolb, gdyż powoduje to, że kukurydza staje się twarda i niesmaczna. To, z jakimi dodatkami podamy gotowane kolby zależy tylko i wyłącznie od naszego gustu i smaku. Najczęściej jednak serwuje się je lekko osolone i oblane masłem. Nie zawadzi też odrobina posiekanej, świeżej natki pietruszki.
W jakich przepisach możemy wykorzystać ugotowaną kukurydzę? Może ona stanowić dodatek do niemal każdego dania obiadowego. Ciekawym pomysłem jest stworzenie choćby curry z kukurydzy:
Składniki:
Przygotowanie:
Kukurydzę należy wcześniej ugotować lub przyrządzić w piekarniku. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej w wysokim garnku z grubym dnem, wrzucić cebulę. Następnie dodać dwie łyżeczki pasty curry, a po lekkim jej przysmażeniu, wrzucić przygotowaną paprykę. Oddzielić ziarna ugotowanej kukurydzy, dodać do garnka i zalać całość bulionem. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i przyprawy.
Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?