Masło klarowane, znane także pod nazwą masło topione lub masło ghee to tłuszcz odzwierzęcy. Wytwarza się go poprzez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie.
Masło klarowane poznać można po czysto złotym kolorze i lekko orzechowym aromacie. Proces klarowania sprawia, że zyskuje ono długi okres przydatności do spożycia ze względu na niską zawartość wody. Jego najważniejszym walorem jest tzw. wysoka temperatura dymienia, co oznacza, że nadaje się ono do głębokiego smażenia i pieczenia potraw. Właściwość tą masło uzyskuje właśnie dzięki klarowaniu - w jego wyniku usuwane są domieszki białek, które są odpowiedzialne za niską temperaturę dymienia masła nieoczyszczonego. Masło klarowane może być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet do 9 miesięcy, zaś schłodzone - nawet 15 miesięcy.
Dzięki klarowaniu masło staje się bezpieczne dla alergików i osób cierpiących na nietolerancję mleka krowiego. Może być także spożywane przez osoby uczulone na białka mleka (np. kazeinę) lub z nietolerancją laktozy. Warunkiem jest staranne oczyszczenie masła.
Klarowanie masła polega na usuwaniu z niego białek i innych substancji stałych, które wytrącają się w podwyższonej temperaturze. Substancje te tworzą na powierzchni i na spodzie biały osad. Jak samodzielnie przygotować masło klarowane? Nie jest to zbyt wymagające:
Zobacz też: Masło czosnkowe: jak zrobić i do czego je dodawać? Przepis na masło czosnkowe