Masło orzechowe: jak je zrobić? Przepis na masło orzechowe

Masło orzechowe to słodka i zdrowa przekąska, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Jak zrobić je w domu? Sprawdź nasz przepis na masło orzechowe!

Jak zrobić masło orzechowe? Zdrowa, słodka przekąska dla każdego

Jak zrobić masło orzechowe, aby było smaczne i zdrowe? Wbrew powszechnemu przekonaniu produkt ten nie jest niezdrowym dodatkiem. Dobre masło orzechowe jest bardzo smaczne i pożywne.

Masło orzechowe, które możemy kupić w sklepie zazwyczaj przygotowane jest z orzeszków ziemnych. W domu możemy natomiast przygotować takie masło z niemal każdego rodzaju orzechów. Trzeba pamiętać, że orzechy są doskonałym źródłem składników odżywczych:

  • orzechy ziemne dostarczają znaczne ilości potasu, fosforu, magnezu, zawierają białko i  witaminę B3
  • orzechy laskowe zawierają sporo manganu, witaminy E i witamin z grupy B
  • orzechy włoskie – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
  • orzechy brazylijskie są źródłem selenu i magnezu
  • pistacje zawierają duże ilości fosforu, wapnia, magnezu
  • migdały – mają dużo wapnia.

Aby zrobić masło orzechowe wystarczy z użyciem blendera je zmiksować. W efekcie tego z orzechów wydzieli się tłuszcz, który po dokładnym wymieszaniu pozwoli uzyskać konsystencję gładkiego kremu. 

Masło orzechowe, wytwarzane z orzeszków ziemnych, jest bardzo popularnym produktem spożywczym w kuchni amerykańskiej i holenderskiej.Masło orzechowe, wytwarzane z orzeszków ziemnych, jest bardzo popularnym produktem spożywczym w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Fot. Shutterstock

Z czym podawać krem? Masło orzechowe najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Można nim także smarować naleśniki. Doskonale smakuje też samo - jedzone wprost ze słoika!

Masło orzechowe z orzechów włoskich: ile ma kcal?

Orzechy włoskie są świetnym źródłem zdrowych tłuszczów, witaminy E, a także żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Trzeba jednak raczyć się nim z umiarem, gdyż wykonane z nich masło orzechowe jest bardzo kaloryczne. Jedna łyżka masła z orzechów włoskich to niespełna 100 kcal.

Aby je przygotować należy najpierw wymoczyć orzechy w zimnej wodzie, aby nieco straciły ze swojego gorzkiego posmaku. Następnie przesypać je do blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji. W międzyczasie warto dodać odrobinkę soli.

Zobacz też: Orzechy włoskie. Jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?

Zdrowe masło orzechowe: czy to możliwe?

Do masła orzechowego przylgnęła niekorzystna opinia, która towarzyszy dostępnym w sklepach kremom orzechowym i kakaowym do smarowania. Zupełnie niesłusznie! Kremy, o których mowa faktycznie wypełnione są negatywnymi substancjami, począwszy od utwardzonego tłuszczu palmowego poprzez znaczny dodatek cukru, co nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Jednak w przypadku masła orzechowego nie ma tego problemu. Zdrowe masło orzechowe, o ile nie zawiera zbędnych dodatków może być bardzo pożywną przekąską bogatą m.in.:

  • w spore ilości białka – orzechy są bogate w białko, które ma bardzo bogaty skład aminokwasowy
  • w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na układ krążenia
  • w witaminy i minerały, takie jak witamina E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, wapń.

Ponadto jest też źródłem antyoksydantów, które zapobiegają chorobom serca i udarom. Udowodniono także, że orzechy dostarczają organizmowi fitosteroli, które sprawdzają się w walce z nowotworami jelita grubego i piersi. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, wspomagającego procesy przemiany materii.

Zobacz wideo Zobacz przepis na sernik z masłem orzechowym i bananami

Masło orzechowe: przepis na masło w 5 minut!

Przepis na masło orzechowe jest banalnie prosty! Możesz je zrobić w 5 minut. Wystarczy 150-170 gramów niesolonych orzechów ziemnych i odrobina soli. Orzechy wraz z odrobiną soli wsyp do pojemnika i blenduj tak długo, aż powstanie gęsty krem. Jeśli blender się bardzo zagrzeje, przerwij na chwilę - to jak długo trwać będzie powstawanie kremu zależy od możliwości twojego urządzenia.

Jeśli masz ochotę nieco urozmaicić swoje masło orzechowe, podczas blendowania możesz dodać także inne składniki, np. miód czy kakao w zależności od upodobań. Tak przygotowany krem możesz przechowywać w słoiku przez około miesiąc.

Zobacz też: Sok z wiśni. Jak przygotować go krok po kroku w domu?

Więcej o:
Copyright © Agora SA