Jak zrobić masło orzechowe, aby było smaczne i zdrowe? Wbrew powszechnemu przekonaniu produkt ten nie jest niezdrowym dodatkiem. Dobre masło orzechowe jest bardzo smaczne i pożywne.
Masło orzechowe, które możemy kupić w sklepie zazwyczaj przygotowane jest z orzeszków ziemnych. W domu możemy natomiast przygotować takie masło z niemal każdego rodzaju orzechów. Trzeba pamiętać, że orzechy są doskonałym źródłem składników odżywczych:
Aby zrobić masło orzechowe wystarczy z użyciem blendera je zmiksować. W efekcie tego z orzechów wydzieli się tłuszcz, który po dokładnym wymieszaniu pozwoli uzyskać konsystencję gładkiego kremu.
Z czym podawać krem? Masło orzechowe najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Można nim także smarować naleśniki. Doskonale smakuje też samo - jedzone wprost ze słoika!
Orzechy włoskie są świetnym źródłem zdrowych tłuszczów, witaminy E, a także żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Trzeba jednak raczyć się nim z umiarem, gdyż wykonane z nich masło orzechowe jest bardzo kaloryczne. Jedna łyżka masła z orzechów włoskich to niespełna 100 kcal.
Aby je przygotować należy najpierw wymoczyć orzechy w zimnej wodzie, aby nieco straciły ze swojego gorzkiego posmaku. Następnie przesypać je do blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji. W międzyczasie warto dodać odrobinkę soli.
Zobacz też: Orzechy włoskie. Jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?
Do masła orzechowego przylgnęła niekorzystna opinia, która towarzyszy dostępnym w sklepach kremom orzechowym i kakaowym do smarowania. Zupełnie niesłusznie! Kremy, o których mowa faktycznie wypełnione są negatywnymi substancjami, począwszy od utwardzonego tłuszczu palmowego poprzez znaczny dodatek cukru, co nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Jednak w przypadku masła orzechowego nie ma tego problemu. Zdrowe masło orzechowe, o ile nie zawiera zbędnych dodatków może być bardzo pożywną przekąską bogatą m.in.:
Ponadto jest też źródłem antyoksydantów, które zapobiegają chorobom serca i udarom. Udowodniono także, że orzechy dostarczają organizmowi fitosteroli, które sprawdzają się w walce z nowotworami jelita grubego i piersi. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, wspomagającego procesy przemiany materii.
Przepis na masło orzechowe jest banalnie prosty! Możesz je zrobić w 5 minut. Wystarczy 150-170 gramów niesolonych orzechów ziemnych i odrobina soli. Orzechy wraz z odrobiną soli wsyp do pojemnika i blenduj tak długo, aż powstanie gęsty krem. Jeśli blender się bardzo zagrzeje, przerwij na chwilę - to jak długo trwać będzie powstawanie kremu zależy od możliwości twojego urządzenia.
Jeśli masz ochotę nieco urozmaicić swoje masło orzechowe, podczas blendowania możesz dodać także inne składniki, np. miód czy kakao w zależności od upodobań. Tak przygotowany krem możesz przechowywać w słoiku przez około miesiąc.
Zobacz też: Sok z wiśni. Jak przygotować go krok po kroku w domu?