Masło czosnkowe: jak zrobić i do czego je dodawać? Przepis na masło czosnkowe

Masło czosnkowe jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do wielu dań. Jak je zrobić? Prezentujemy sprawdzony, łatwy i szybki przepis na pyszne masło czosnkowe.

Masło czosnkowe: przepis na idealny, aromatyczny dodatek

Przepis na masło czosnkowe jest bardzo prosty. Jest to dodatek, który coraz częściej gości na naszych stołach. Można je podawać do mięs i warzyw z grilla lub pieczywa. Sprawia, że potrawy są przyjemnie wilgotne i aromatyczne. To, jak intensywne jest nasze masło zależy od przyjętych proporcji ilości masła i ilości czosnku.

Oto przykładowy przepis na masło czosnkowe:

  • 200 gramową kostkę masła wyjąć z lodówki, by zmiękła.
  • Kiedy zmieni nieco konsystencję dodać przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku. Składniki zmiksować blenderem. Można dodać odrobinę soli do smaku. 
  • Gotowe masło przełożyć na folię spożywczą i uformować pożądany kształt, a następnie przełożyć do lodówki, aby stwardniało.

Zobacz też: Przechowywanie czosnku. Gdzie najdłużej zachowa świeżość?

Masło czosnkoweMasło czosnkowe shutterstock

Przepis na masło czosnkowe zrobione samodzielnie

W ostatnim czasie w coraz większej ilości domów pojawiają się różnego rodzaju multicookery, które ułatwiają przygotowanie potraw. Nasze masło czosnkowe można stworzyć także z użyciem tego rodzaju urządzeń. Zaletą jest to, że przygotujemy je od podstaw. Oto przepis na tak przyrządzone masło czosnkowe:

  1. Do naczynia wkładamy obrane ząbki czosnku i miksujemy.
  2. Wlewamy śmietanę minimum 30 proc. i ustawiamy wysokie obroty. Po chwili zobaczymy, że oddzieliła się maślanka
  3. Wyjmujemy masło, opłukujemy je wodą, formujemy z pomocą folii spożywczej pożądany kształt i wstawiamy do lodówki.
Zobacz wideo Jak sobie poradzić z twardym masłem?

Jak długo można przechowywać masło czosnkowe?

Masło z dodatkiem czosnku nie zyskuje właściwości, które sprawiłyby że można je dłużej przechowywać. Oznacza to, że w dalszym ciągu obowiązuje nas termin spożycia podany na jego opakowaniu. Nieco inna sytuacja jest wówczas, gdy do przygotowania masła czosnkowego używamy masła klarowanego. Takie masło ma z reguły znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia ze względu na marginalną zawartość wody w składzie. Taki produkt można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Co ważne, przepis na masło czosnkowe wykonane z masła klarowanego jest dokładnie taki sam, jak w przypadku zwykłego masła.

Masło czosnkowe na grilla

Polacy są mistrzami grilla. Potrawy na nim przygotowywane wychodzą nam coraz lepiej i częściej po nie sięgamy niż po te smażone w głębokim tłuszczu. Doskonałym dodatkiem do przygotowywanego na grillu mięsa czy grillowanego pieczywa będzie właśnie masło czosnkowe. Przepis na taki chlebek z grilla z masłem czosnkowym jest banalnie prosty, wystarczy wcześniej przygotowane masło rozsmarować na kromkach świeżego chleba. Można je także dodatkowo posypać ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym pieprzem. 

Zobacz też: Czy można mrozić masło? Fakty i mity o mrożeniu żywności