Masło czosnkowe: jak zrobić i do czego je dodawać? Przepis na masło czosnkowe
Masło czosnkowe: przepis na idealny, aromatyczny dodatek
Przepis na masło czosnkowe jest bardzo prosty. Jest to dodatek, który coraz częściej gości na naszych stołach. Można je podawać do mięs i warzyw z grilla lub pieczywa. Sprawia, że potrawy są przyjemnie wilgotne i aromatyczne. To, jak intensywne jest nasze masło zależy od przyjętych proporcji ilości masła i ilości czosnku.
Oto przykładowy przepis na masło czosnkowe:
- 200 gramową kostkę masła wyjąć z lodówki, by zmiękła.
- Kiedy zmieni nieco konsystencję dodać przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku. Składniki zmiksować blenderem. Można dodać odrobinę soli do smaku.
- Gotowe masło przełożyć na folię spożywczą i uformować pożądany kształt, a następnie przełożyć do lodówki, aby stwardniało.
Zobacz też: Przechowywanie czosnku. Gdzie najdłużej zachowa świeżość?
Masło czosnkowe shutterstock
Przepis na masło czosnkowe zrobione samodzielnie
W ostatnim czasie w coraz większej ilości domów pojawiają się różnego rodzaju multicookery, które ułatwiają przygotowanie potraw. Nasze masło czosnkowe można stworzyć także z użyciem tego rodzaju urządzeń. Zaletą jest to, że przygotujemy je od podstaw. Oto przepis na tak przyrządzone masło czosnkowe:
- Do naczynia wkładamy obrane ząbki czosnku i miksujemy.
- Wlewamy śmietanę minimum 30 proc. i ustawiamy wysokie obroty. Po chwili zobaczymy, że oddzieliła się maślanka
- Wyjmujemy masło, opłukujemy je wodą, formujemy z pomocą folii spożywczej pożądany kształt i wstawiamy do lodówki.
Jak długo można przechowywać masło czosnkowe?
Masło z dodatkiem czosnku nie zyskuje właściwości, które sprawiłyby że można je dłużej przechowywać. Oznacza to, że w dalszym ciągu obowiązuje nas termin spożycia podany na jego opakowaniu. Nieco inna sytuacja jest wówczas, gdy do przygotowania masła czosnkowego używamy masła klarowanego. Takie masło ma z reguły znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia ze względu na marginalną zawartość wody w składzie. Taki produkt można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Co ważne, przepis na masło czosnkowe wykonane z masła klarowanego jest dokładnie taki sam, jak w przypadku zwykłego masła.
Masło czosnkowe na grilla
Polacy są mistrzami grilla. Potrawy na nim przygotowywane wychodzą nam coraz lepiej i częściej po nie sięgamy niż po te smażone w głębokim tłuszczu. Doskonałym dodatkiem do przygotowywanego na grillu mięsa czy grillowanego pieczywa będzie właśnie masło czosnkowe. Przepis na taki chlebek z grilla z masłem czosnkowym jest banalnie prosty, wystarczy wcześniej przygotowane masło rozsmarować na kromkach świeżego chleba. Można je także dodatkowo posypać ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz też: Czy można mrozić masło? Fakty i mity o mrożeniu żywności
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą