Przepis na masło czosnkowe jest bardzo prosty. Jest to dodatek, który coraz częściej gości na naszych stołach. Można je podawać do mięs i warzyw z grilla lub pieczywa. Sprawia, że potrawy są przyjemnie wilgotne i aromatyczne. To, jak intensywne jest nasze masło zależy od przyjętych proporcji ilości masła i ilości czosnku.
Oto przykładowy przepis na masło czosnkowe:
Zobacz też: Przechowywanie czosnku. Gdzie najdłużej zachowa świeżość?
Masło czosnkowe shutterstock
W ostatnim czasie w coraz większej ilości domów pojawiają się różnego rodzaju multicookery, które ułatwiają przygotowanie potraw. Nasze masło czosnkowe można stworzyć także z użyciem tego rodzaju urządzeń. Zaletą jest to, że przygotujemy je od podstaw. Oto przepis na tak przyrządzone masło czosnkowe:
Masło z dodatkiem czosnku nie zyskuje właściwości, które sprawiłyby że można je dłużej przechowywać. Oznacza to, że w dalszym ciągu obowiązuje nas termin spożycia podany na jego opakowaniu. Nieco inna sytuacja jest wówczas, gdy do przygotowania masła czosnkowego używamy masła klarowanego. Takie masło ma z reguły znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia ze względu na marginalną zawartość wody w składzie. Taki produkt można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Co ważne, przepis na masło czosnkowe wykonane z masła klarowanego jest dokładnie taki sam, jak w przypadku zwykłego masła.
Polacy są mistrzami grilla. Potrawy na nim przygotowywane wychodzą nam coraz lepiej i częściej po nie sięgamy niż po te smażone w głębokim tłuszczu. Doskonałym dodatkiem do przygotowywanego na grillu mięsa czy grillowanego pieczywa będzie właśnie masło czosnkowe. Przepis na taki chlebek z grilla z masłem czosnkowym jest banalnie prosty, wystarczy wcześniej przygotowane masło rozsmarować na kromkach świeżego chleba. Można je także dodatkowo posypać ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz też: Czy można mrozić masło? Fakty i mity o mrożeniu żywności