Sałatka szwabska Magdy Gessler to hit na co dzień i na imprezy. Jak ją zrobić? Podpowiadamy | Jak ugotować? Haps.pl
Sałatka szwabska Magdy Gessler to hit na co dzień i na imprezy. Jak ją zrobić? Podpowiadamy
REKLAMA
olaru
Choć to raczej ze słowiańskimi państwami mamy więcej wspólnego pod względem kuchni, doceniamy też podobne smaki, co Niemcy. U nich również królują ziemniaki, pikle i tłuste kiełbasy czy golonki. Nic więc dziwnego, że kuchniami wielu polskich pań i panów domu zawładnęła sałatka szwabska Magdy Gessler. Jak ją zrobić? Podpowiadamy.
fot. AS Food studio / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka szwabska Magdy Gessler
"Kuchenne rewolucje" to niekwestionowana kopalnia świetnych przepisów słynnej restauratorki. W jednym z odcinków pojawiła się sałatka szwabska, czyli prosta propozycja przekąski na imprezę lub na co dzień. Jak się za nią zabrać? Przepis znajdziecie na stronie Magdy Gessler lub poniżej. Jest genialnie banalny.
REKLAMA
Sałatka szwabska Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" - składniki
350 g mortadeli
dwa pomidory
100 g cebuli czosnkowej (białej)
korniszony wedle uznania
papryka konserwowa wedle uznania
szczypiorek wedle uznania
ząbek czosnku
cztery łyżki musztardy
dwie łyżki soku z cytryny
dwie łyżki oliwy
szczypta cukru
sól, pieprz
Sałatka szwabska Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" - krok po kroku
Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Dzięki temu pozbędziemy się jej goryczy.
Paprykę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę, a mortadelę w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy w większej misce.
Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sok z cytryny, oliwę, cukier, sól i pieprz. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Przekąska jest gotowa od razu do jedzenia, jednak smakuje najlepiej, gdy trochę postoi i smaki się przegryzą.
Sałatka szwabska z mortadelą i musztardą taka, jak lubisz
Sałatka szwabska z mortadelą i musztardą to typowa przekąska "recyklingowa", bowiem do środka dodajemy produkty, które często zalegają w lodówce. Przepis jest też dość elastyczny, można wzbogacić go na przykład o ugotowane ziemniaki, a sos zamienić na majonez.
Zobacz wideo Szwabska czy szopska? Przygotujcie obie sałatki z naszych przepisów i więcej się nie zastanawiajcie!