Proste i szybkie ciasto ze śliwkami? Mamy genialny przepis

Sezon na śliwki przypada na koniec lata i wczesną jesień. To właśnie wtedy jest najlepszy czas na wszelakie przetwory, potrawy i wypieki z tymi owocami. Dziś mamy dla was genialny przepis na proste i szybkie ciasto.

Placek ze śliwkami - poezja!

Jeśli jesteście fanami ciasta ze śliwkami, ten przepis jest dla was. Inspirację zaczerpnęliśmy z portalu the Kitchn, gdzie dziennikarka wychwalała go pod niebiosa. Nie mogliśmy przejść obojętnie i sami przygotowaliśmy ten placek. Efekt? Poezja! Prosty, szybki, wilgotny, może postać dłużej, niż jeden dzień (choć to nie do zrobienia, bo zjada się go w trymiga). No i ta słodka i lepka glazura na śliwkach, która powstaje dzięki posypaniu ciasta cukrem tuż przed pieczeniem... Bajka. Zobaczcie, jak zrobić genialne ciasto ze śliwkami.

Ciasto ze śliwkami proste i szybkie - składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki masła
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 24 połówki wypestkowanych śliwek
  • cukier i cynamon do posypania

Ciasto ze śliwkami proste i szybkie - krok po kroku:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. W misce ucieramy cukier i masło na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i jajka. Dokładnie miksujemy składniki.
  3. Masę przekładamy do foremki o średnicy 20-26 cm (im większa, tym bardziej płaskie będzie ciasto). Forma powinna być wysmarowana tłuszczem i oprószona bułką tartą lub mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać.
  4. Na wierzchu masy układamy połówki śliwek - skórką do góry. Ten zabieg sprawi, że wszystkie słodkie soki zostaną w środku, a wypiek będzie wilgotny.
  5. Całość posypujemy cukrem (można użyć więcej lub mniej w zależności od słodkości śliwek) oraz cynamonem.
  6. Pieczemy przez 40-50 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Zobacz wideo Zobaczcide także, jak zrobić ciasto sypane ze śliwkami. Proste i pyszne

Placek ze śliwkami - jak przechowywać?

Takie ciasto można serwować od razu lub przechowywać w lodówce. Z tych składników wyjdzie mniej więcej 8 porcji. Jeśli chcecie przygotować od razu więcej, nadaje się także do mrożenia. W tym wypadku należy dokładnie owinąć je w folię spożywczą lub włożyć do worka strunowego i dobrze docisnąć zamknięcie. Jak je rozmrażać? Wystarczy ustawić je w temperaturze pokojowej, a gdy "odtaja", krótko podpiec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.