Proste i szybkie ciasto ze śliwkami? Mamy genialny przepis
Placek ze śliwkami - poezja!
Jeśli jesteście fanami ciasta ze śliwkami, ten przepis jest dla was. Inspirację zaczerpnęliśmy z portalu the Kitchn, gdzie dziennikarka wychwalała go pod niebiosa. Nie mogliśmy przejść obojętnie i sami przygotowaliśmy ten placek. Efekt? Poezja! Prosty, szybki, wilgotny, może postać dłużej, niż jeden dzień (choć to nie do zrobienia, bo zjada się go w trymiga). No i ta słodka i lepka glazura na śliwkach, która powstaje dzięki posypaniu ciasta cukrem tuż przed pieczeniem... Bajka. Zobaczcie, jak zrobić genialne ciasto ze śliwkami.
Ciasto ze śliwkami proste i szybkie - składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki masła
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 24 połówki wypestkowanych śliwek
- cukier i cynamon do posypania
Ciasto ze śliwkami proste i szybkie - krok po kroku:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W misce ucieramy cukier i masło na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i jajka. Dokładnie miksujemy składniki.
- Masę przekładamy do foremki o średnicy 20-26 cm (im większa, tym bardziej płaskie będzie ciasto). Forma powinna być wysmarowana tłuszczem i oprószona bułką tartą lub mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać.
- Na wierzchu masy układamy połówki śliwek - skórką do góry. Ten zabieg sprawi, że wszystkie słodkie soki zostaną w środku, a wypiek będzie wilgotny.
- Całość posypujemy cukrem (można użyć więcej lub mniej w zależności od słodkości śliwek) oraz cynamonem.
- Pieczemy przez 40-50 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Placek ze śliwkami - jak przechowywać?
Takie ciasto można serwować od razu lub przechowywać w lodówce. Z tych składników wyjdzie mniej więcej 8 porcji. Jeśli chcecie przygotować od razu więcej, nadaje się także do mrożenia. W tym wypadku należy dokładnie owinąć je w folię spożywczą lub włożyć do worka strunowego i dobrze docisnąć zamknięcie. Jak je rozmrażać? Wystarczy ustawić je w temperaturze pokojowej, a gdy "odtaja", krótko podpiec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza.
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie