Znacie śledzie po kaszubsku? Na pewno – to w końcu bardzo popularne danie. Ale czy jedliście kiedyś grzyby po kaszubsku? Jeśli nie, to czas najwyższy! Sprawdźcie, jak zrobić grzyby po kaszubsku, które bez wątpienia zasmakują wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw. Wszystko wyjaśniamy w przepisie!
Grzyby po kaszubsku do słoika – przepis
Do przygotowania grzybów po kaszubsku na zimę, będą potrzebne dokładnie umyte i wyparzone słoiki z zakrętkami.
Składniki:
Na zalewę:
Dodatkowo, do każdego słoiczka:
Grzyby po kaszubsku do słoika – sposób przygotowania
Grzyby przebieramy i opłukujemy z zanieczyszczeń. Zalewamy je wodą i zagotowujemy, potem odcedzamy i ponownie zalewamy wodą. Tym razem gotujemy przez około pół godziny, odcedzamy i studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie w rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Wtedy dodajemy ją do ugotowanych grzybów i dolewamy oliwę. Wszystko mieszamy.
Do garnka wlewamy składniki zalewy: wodę, cukier, koncentrat, ocet, keczup, sól, słodką i ostrą paprykę. Zalewę dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy grzyby z cebulą i oliwą i łączymy.
Do każdego słoika wrzucamy liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz ziarna gorczycy, a następnie wkładamy gorące grzybki wraz z zalewą. Potem mocno zakręcamy słoiki i ustawiamy je na denkami do góry. Gdy wystygną, sprawdzamy, czy zakrętki się zassały. Jeśli nie, pasteryzujemy słoiki jeszcze przez pół godziny. Grzyby po kaszubsku przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu. Po otwarciu słoiczek należy schować do lodówki.
Grzyby po kaszubsku w słoiku – wskazówki