Lubicie śledzie po kaszubsku? Grzyby po kaszubsku na pewno wam zasmakują!

Grzyby po kaszubsku w słoiku to coś, co musicie mieć w tym sezonie w piwnicy! Pyszne grzybki przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako dodatek do obiadów, a także na przyjęciach do mięs i wędlin. Jak zrobić grzyby po kaszubsku? Sprawdźcie przepis!

Znacie śledzie po kaszubsku? Na pewno – to w końcu bardzo popularne danie. Ale czy jedliście kiedyś grzyby po kaszubsku? Jeśli nie, to czas najwyższy! Sprawdźcie, jak zrobić grzyby po kaszubsku, które bez wątpienia zasmakują wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw. Wszystko wyjaśniamy w przepisie!

Grzyby po kaszubsku do słoika – przepis

Do przygotowania grzybów po kaszubsku na zimę, będą potrzebne dokładnie umyte i wyparzone słoiki z zakrętkami.

Składniki:

  • 1 kg niedużych grzybów leśnych,
  • 3 duże cebule,
  • olej roślinny do smażenia

 Na zalewę:

  • 100 g przecieru lub koncentratu pomidorowego,
  • 100 g pikantnego keczupu,
  • pół szklanki oliwy,
  • 30 ml octu spirytusowego,
  • 50 ml wody,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka soli,
  • ostra papryka (ilość wedle uznania)

Dodatkowo, do każdego słoiczka:

  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren gorczycy

Grzyby po kaszubsku do słoika – sposób przygotowania

Grzyby przebieramy i opłukujemy z zanieczyszczeń. Zalewamy je wodą i zagotowujemy, potem odcedzamy i ponownie zalewamy wodą. Tym razem gotujemy przez około pół godziny, odcedzamy i studzimy.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie w rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Wtedy dodajemy ją do ugotowanych grzybów i dolewamy oliwę. Wszystko mieszamy.

Do garnka wlewamy składniki zalewy: wodę, cukier, koncentrat, ocet, keczup, sól, słodką i ostrą paprykę. Zalewę dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy grzyby z cebulą i oliwą i łączymy.

Do każdego słoika wrzucamy liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz ziarna gorczycy, a następnie wkładamy gorące grzybki wraz z zalewą. Potem mocno zakręcamy słoiki i ustawiamy je na denkami do góry. Gdy wystygną, sprawdzamy, czy zakrętki się zassały. Jeśli nie, pasteryzujemy słoiki jeszcze przez pół godziny. Grzyby po kaszubsku przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu. Po otwarciu słoiczek należy schować do lodówki.

Grzyby po kaszubsku w słoiku – wskazówki

  • do przygotowania tej potrawy najlepiej nadadzą się drobne grzyby leśne, doskonałe będą np. maślaki,
  • jeśli nie mamy małych grzybków w swoich zbiorach, te większe można pokroić na kawałki,
  • ilość octu oraz ostrej papryki należy dostosować do własnych upodobań kulinarnych,
  • zamiast octu spirytusowego można użyć octu jabłkowego, który jest delikatniejszy w smaku,
  • grzyby po kaszubsku są daniem raczej ciężkostrawnym – powinny o tym pamiętać osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego,
  • grzyby po kaszubsku doskonale smakują jako dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów (również wegetariańskich), można je także podawać do obiadu lub serwować na kanapkach.
Więcej o: