Kasztany jadalne - smakołyk dla wybranych czy przekąska dla każdego?

Kasztany jadalne znajdują obecnie zastosowanie przede wszystkim w kuchni, choć w naszej szerokości geograficznej nie są zbyt popularne. Dawniej wykorzystywane były w medycynie naturalnej, współcześnie stosowane są również w kosmetologii.

Kasztany jadalne: podstawowe informacje, właściwości

Kasztany jadalne dojrzewają późną jesienią, a więc na przełomie października i listopada. Choć w Polsce bardzo trudno je uprawiać – klimat środkowoeuropejski jest dla nich nieco zbyt surowy – to można je nabyć w większości supermarketów. Zwykle pochodzą z krajów basenu Morza Śródziemnego, bądź Azji Mniejszej lub Kaukazu. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, by kasztany były błyszczące, ciężkie i pełne, nie nosiły oznak gnicia ani pleśni. Można je jeść na surowo, gotować, piec lub prażyć. Wytwarzaną z mielonych kasztanów mączkę dodaje się do ciast, naleśników czy domowego chleba. Może ona być ciekawą alternatywą dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Kasztany jadalne cieszą się ogromną popularnością nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale także z uwagi na cenne wartości odżywcze. Przygotowane z nich dania są niezwykle zdrowe i pożywne, a medycyna naturalna wykorzystuje je we wspomaganiu układu nerwowego i odpornościowego oraz w obniżaniu ciśnienia. W kasztanach jadalnych znajdują się:

Zobacz też: Mostek cielęcy z farszem z kasztanów

Kasztany jadalne – przepisy dla początkujących

Dobra wiadomość dla osób, które zdecydują się sięgnąć po kasztany jadalne: przepisy na przyrządzenie kasztanów są banalnie proste. Kasztany jadalne można spożywać na surowo, jednakże zdecydowanie bardziej smakują one po ugotowaniu, upieczeniu bądź uprażeniu na patelni. Warto pamiętać o tym, by przed obróbką termiczną, zwłaszcza w piekarniku czy na patelni, naciąć skórkę kasztanów – w przeciwnym wypadku mogą wybuchnąć podczas pieczenia, czy też smażenia. Łatwiej je będzie również później obierać.

Kasztany gotowane

Składniki:

  • kasztany jadalne
  • woda
  • 1-2 łyżeczki soli
  • liść laurowy (opcjonalnie).

Kasztany umyć, naciąć wypukłą stronę na krzyż, włożyć do garnka, zalać obficie wodą. Dodać sól i liść laurowy. Gotować około 30 minut. Podawać gorące, przed zjedzeniem obierając łupinkę i ściągając gorzkawą błonkę.

Kasztany pieczone

Kasztany umyć, osuszyć, ponacinać skórkę z wypukłej strony na krzyż. Ułożyć płaską stroną na blaszce. Piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza 20-30 minut. Podawać lekko przestudzone, zdejmując łupinkę i ściągając gorzkawą błonkę.

Kasztany prażone

Kasztany umyć, osuszyć, ponacinać skórkę z wypukłej strony na krzyż. Prażyć na suchej patelni, pod przykryciem, przez około 10 minut.

Zobacz też: Zupa grzybowa z kasztanami

Przepisy na kasztany jadalne dla bardziej zaawansowanych

Jeśli potrafimy kasztany ugotować, upiec bądź uprażyć, warto też poznać inne przepisy na kasztany jadalne. Oto dwa warianty sycącej zupy oraz deser dla smakoszy.

Francuska zupa krem z kasztanów

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych kasztanów jadalnych
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • odrobina ciemnej czekolady startej na wiórki
  • sól.

Ugotowane i obrane kasztany zagotować w bulionie (lub wodzie) z dodatkiem soli i gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę kremówkę, zagotować. Zupę podawać gorącą, przyozdobioną łyżką kwaśnej śmietany i startą czekoladą.

Zupa krem z kasztanów

Składniki:

  • 0,5 kg kasztanów jadalnych
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • kawałek korzenia selera
  • 1 mała pietruszka
  • oliwa z oliwek lub 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liście laurowe.

Umyte i osuszone kasztany naciąć z wypukłej strony na krzyż. Ułożyć w garnku nacięciem w dół, zalać wrzątkiem tak, by w całości przykryć je wodą. Gotować 10-15 minut. Po ugotowaniu obrać i posiekać. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki, marchew, selera, pietruszkę i czosnek w kostkę. Do garnka wlać oliwę lub masło klarowane, wrzucić pokrojone warzywa, zalać bulionem, gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Dodać posiekane kasztany, mleko kokosowe i przyprawy, gotować około 15 minut. Wyjąć liście laurowe, zmiksować na krem i gotować jeszcze przez 5 minut. Można podawać z grzankami.

Kasztanowy deser z bitą śmietaną

Składniki:

  • 400 g kasztanów jadalnych
  • 300 ml śmietany kremówki
  • mleko
  • łyżka cukru
  • kilka łyżek cukru pudru
  • wanilia
  • kieliszek rumu (opcjonalnie).

Kasztany ponacinać, gotować w osolonej wodzie 20-30 minut. Przestudzić, obrać, a następnie gotować w mleku z dodatkiem wanilii i łyżki cukru do miękkości. Zblendować. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Zblendowaną masę połączyć z częścią bitej śmietany, łyżką cukru pudru i kieliszkiem rumu. Nałożyć do pucharków i udekorować resztą bitej śmietany.

Zobacz wideo Zobacz też przepis na jesienne dyniowe placki!