Congee – co to jest?
Congee, co dosłownie oznacza "woda ryżowa" to chińska potrawa, do której przygotowania potrzebne są dwa składniki: ryż i woda. Ryż rozgotowuje się do tego stopnia, aby całe danie było kleiste i miało wręcz kremową konsystencję. Taka potrawa jest bardzo odżywcza, lekkostrawna i doskonale nadaje się dla dzieci, osób w trakcie rekonwalescencji lub cierpiących na choroby układu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą dodać do congee ulubione dodatki – właśnie w takiej formie je się kleik ryżowy w krajach azjatyckich na śniadanie.
Congee – właściwości według medycyny chińskiej
Według tradycyjnej medycyny chińskiej kleik congee wzmacnia energię Qi – witalność, energię życiową. Danie to jest uważane za najłatwiej strawne i najlepiej przyswajalne dla żołądka, a jednocześnie najbardziej harmonijne niczym jin i jang. Właściwości tych potrawa nabiera dzięki długiemu gotowaniu. Poza tym congee ma właściwości chłodzące, wzmacnia krew, a także trzustkę, wątrobę i śledzionę. Jest ponadto źródłem wapnia i magnezu. W wersji z dodatkami congee pomaga przyswajać również ich wartości odżywcze. Sprawdźcie, jak zrobić congee! Chiński kleik ryżowy – z czym i jak go przygotować?
Congee – przepis podstawowy
Składniki:
* najbardziej wartościowy będzie ryż pełnoziarnisty, ale można także przygotować congee z białego ryżu. Niektórzy polecają również przygotowanie congee z kaszy jaglanej.
Congee – sposób przygotowania
Ryż płuczemy i odlewamy wodę. Następnie zalewamy go dziesięcioma szklankami wody i doprowadzany do wrzenia. Potem zmniejszamy ogień do najmniejszego płomienia i gotujemy przez cztery godziny, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił.
Congee – jak podawać?
Jeśli podajemy congee zdrowej osobie, możemy wykorzystać różne dodatki. Niektórzy już w trakcie gotowania wrzucają na przykład pokrojone warzywa lub mięso. Congee jest też bardzo smaczne z owocami – na przykład świeżymi malinami czy borówkami, tartym jabłkiem i cynamonem albo z brzoskwiniami. Taką "ryżankę' można przygotowywać podobnie jak owsiankę i podawać na śniadanie.
Congee można przygotować zamiast ziemniaków do drugiego dania – najlepiej sprawdzi się jako dodatek do dań z sosem. Jest również świetnym uzupełnieniem zup. Można je serwować z daniami jednogarnkowymi – na przykład z curry, potrawką z kurczaka czy gulaszem.