Ciasto koliber przywędrowało do nas z Ameryki. Sprawdźcie, jak je zrobić!

Macie ochotę na ciasto z kremem? Szukacie pomysłu na pyszny tort urodzinowy? Ciasto koliber sprawdzi się idealnie - jest aromatyczne i smakuje po prostu bosko. Jak zrobić ciasto koliber? Wszystko wyjaśniamy!

Ciasto koliber przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych. Posmakuje każdemu, kto lubi banany, ananasy i… cynamon. Bez wątpienia pokochają je wielbiciele wilgotnych ciast – na przykład ciasta marchewkowego. Jest bardzo proste do wykonania i prezentuje się niezwykle efektownie. Doskonale sprawdzi się w roli tortu urodzinowego. Jak zrobić ciasto koliber? Przedstawiamy przepis!

Przepis na ciasto koliber

Składniki (na okrągłą tortownicę o średnicy około 25 cm):

Na ciasto:  

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 średnie jajka,
  • 150 g cukru,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 mocno dojrzałe banany,
  • 150 g ananasa z puszki,
  • 4 łyżki zalewy z ananasa z puszki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na krem:

  • 500 g kremowego serka śmietankowego,
  • kostka masła (200 g),
  • 150 g cukru pudru,
  • opcjonalnie odrobina wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego (wtedy należy dodać mniej cukru pudru)

Przygotowujemy także 150 gramów orzechów włoskich do ozdobienia.

Jak zrobić ciasto koliber? Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: W sporej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, cynamon, cukier i proszek do pieczenia. Banany obieramy i blendujemy razem z plastrami ananasa w osobnym naczyniu. Wbijamy jajka, dolewamy syrop z ananasa i wszystko łączymy. Dodajemy do suchych składników i mieszamy.

Orzechy włoskie siekamy i prażymy przez chwilę na suchej patelni (prażymy od razu całą przygotowaną ilość orzechów, do ciasta wsypujemy 1/3 z nich, natomiast resztę odkładamy). Następnie dodajemy do surowego ciasta i wszystko mieszamy.

Pieczemy ciasto: tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej przygotowane ciasto i pieczemy w temperaturze 180 st. C do suchego patyczka (około 40 minut). Odstawiamy ciasto do wystudzenia, a następnie przekrawamy w połowie, aby otrzymać dwa placki.

Przygotowujemy krem (krem najlepiej przygotować w czasie, gdy upieczone ciasto stygnie): W osobnej misce ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Potem dodajemy kremowy serek i łączymy (korzystając z mniejszych obrotów miksera) wszystko na gładką, puszystą masę.

Przygotowujemy ciasto koliber: Na pierwszym placku rozsmarowujemy połowę kremu. Na to kładziemy drugi placek, przekładamy pozostały krem i rozsmarowujemy go równo, dokładnie. Następnie posypujemy odłożonymi wcześniej prażonymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy lekko schłodzone.

Wskazówki: Zamiast orzechów włoskich można także użyć innych orzechów lub migdałów. Do ciasta doskonale pasują orzechy pekan. Jeśli jesteście wielbicielami korzennych aromatów, do orzechów, które zostały do posypania ciasta, dodajcie odrobinę cynamonu – w ten sposób doskonale podbijecie ten smak.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.