Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? To proste!

Ocet jabłkowy to produkt, który ma bardzo wiele zastosowań. Można go dodawać do potraw, po rozcieńczeniu stosować do pielęgnacji skóry i włosów, a także stosować jako środek do czyszczenia. Ocet jabłkowy jest także popularnym środkiem wspomagającym odchudzanie oraz pomagającym na wiele dolegliwości. Sprawdźcie, jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem!

Stosujecie naturalne kosmetyki? Wspieracie zdrowie produktami ziołowymi? Chcecie sprzątać, używając ekologicznych środków czystości? Zamiast kupować kolejne bio-eko-produkty, wypróbujcie domowy ocet jabłkowy! Ma on bardzo szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach! Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Mamy przepis!

Ocet jabłkowy – przepis

Składniki:

  • 1 kg jabłek*,
  • 1 l wody,
  • 100 g cukru

* Użyjcie jabłek ze sprawdzonego źródła lub z hodowli ekologicznej. Jabłka wykorzystywane do produkcji octu nie mogą być pryskane. Za to śmiało można wykorzystać "nieidealne" jabłka z przebarwieniami czy o nieregularnym kształcie – muszą być świeże i nie mogą być zgniłe.

Jeśli takie niepryskane jabłka wykorzystaliśmy do zrobienia szarlotki czy dżemu, pozostawione obierki i ogryzki można wykorzystać do zrobienia octu.

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Sposób przygotowania

Jabłka myjemy i kroimy na małe kawałki. Nie obieramy ich ani nie wyrzucamy ogryzków. Umieszczamy je w słoiku lub w kamionce.

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, tak długo, aby cukier dobrze się rozpuścił. Kawałki jabłek umieszczone w naczyniu zalewamy wodą tak, aby zostało kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Jabłka muszą znajdować się pod wodą. Tak przygotowany słoik lub kamionkę przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Pojemnik odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce, aby zaszedł proces fermentacji.

Przez kilkanaście dni raz dziennie odkrywamy gazę i mieszamy płyn. Pilnujemy, aby jabłka cały czas były przykryte wodą. Proces fermentacji można uznać za zakończony, gdy przestanie się wytwarzać piana, a jabłka przybiorą barwę brązową. Wtedy przecedzamy ocet i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie w ciemnym, chłodnym miejscu. Po tym czasie jeszcze raz odcedzamy ocet i przelewamy do butelek.

Do czego stosować ocet jabłkowy?

Domowy ocet jabłkowy to produkt, który ma wiele zastosowań. Jak go stosować?

  • Aby wspomóc dietę odchudzającą, można pić ocet jabłkowy z wodą (1 łyżka octu na szklankę wody). Taką kurację stosujemy przez tydzień, a potem robimy miesięczną przerwę;
  • Płukanką z octu jabłkowego wymieszanego z wodą możemy używać jako toniku do twarzy. Pomoże na trądzik, nadmierne wydzielanie sebum oraz przesuszenie skóry;
  • Odrobina octu dodanego do zbyt pikantnej potrawy, złagodzi jej smak – w ten sposób można uratować danie, do którego wsypaliśmy za dużo ostrych przypraw;
  • Octu jabłkowego rozcieńczonego z wodą można używać do czyszczenia powierzchni w kuchni, łazience oraz polerowania naczyń i sztućców,
  • Rozcieńczonym w wodzie octem jabłkowym możemy spłukiwać włosy – dzięki temu będą miękkie i lśniące.

    O tym, jakie właściwości ma ocet jabłkowy przeczytasz TU>>
Zobacz wideo