Stosujecie naturalne kosmetyki? Wspieracie zdrowie produktami ziołowymi? Chcecie sprzątać, używając ekologicznych środków czystości? Zamiast kupować kolejne bio-eko-produkty, wypróbujcie domowy ocet jabłkowy! Ma on bardzo szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach! Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Mamy przepis!
Ocet jabłkowy – przepis
Składniki:
* Użyjcie jabłek ze sprawdzonego źródła lub z hodowli ekologicznej. Jabłka wykorzystywane do produkcji octu nie mogą być pryskane. Za to śmiało można wykorzystać "nieidealne" jabłka z przebarwieniami czy o nieregularnym kształcie – muszą być świeże i nie mogą być zgniłe.
Jeśli takie niepryskane jabłka wykorzystaliśmy do zrobienia szarlotki czy dżemu, pozostawione obierki i ogryzki można wykorzystać do zrobienia octu.
Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Sposób przygotowania
Jabłka myjemy i kroimy na małe kawałki. Nie obieramy ich ani nie wyrzucamy ogryzków. Umieszczamy je w słoiku lub w kamionce.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, tak długo, aby cukier dobrze się rozpuścił. Kawałki jabłek umieszczone w naczyniu zalewamy wodą tak, aby zostało kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Jabłka muszą znajdować się pod wodą. Tak przygotowany słoik lub kamionkę przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Pojemnik odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce, aby zaszedł proces fermentacji.
Przez kilkanaście dni raz dziennie odkrywamy gazę i mieszamy płyn. Pilnujemy, aby jabłka cały czas były przykryte wodą. Proces fermentacji można uznać za zakończony, gdy przestanie się wytwarzać piana, a jabłka przybiorą barwę brązową. Wtedy przecedzamy ocet i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie w ciemnym, chłodnym miejscu. Po tym czasie jeszcze raz odcedzamy ocet i przelewamy do butelek.
Do czego stosować ocet jabłkowy?
Domowy ocet jabłkowy to produkt, który ma wiele zastosowań. Jak go stosować?