Kritharaki - nazwa brzmi dziwnie? Kryje się pod nią smaczny makaron. Jak go podawać?
Makaron kritharaki – co to jest?
Makaron kritharaki znany jest także jako makaron orzo (z włoskiego: ziarno jęczmienia). Jak wiele innych, robi się go z pszenicy durum. To bardzo charakterystyczny rodzaj makaronu – zarówno wielkością, jak i kształtem przypomina… ryż. Kritharaki to jego grecka nazwa. Makaron ten jest bowiem ważnym składnikiem jednej z tradycyjnych potraw greckich – giouvetsi – podawanego z kurczakiem lub jagnięciną.
Jak gotować makaron kritharaki? Nie ma w tym nic skomplikowanego – gotujemy go w dużej ilości wody, według przepisu na opakowaniu. Czasu gotowania warto pilnować, ponieważ makaron kritharaki najlepiej smakuje, jeśli przygotowany jest al dente.
Makaron kritharaki – jak podawać?
Makaron kritharaki ma bardzo szerokie zastosowania. Jest doskonałym dodatkiem do rzadkich zup, można go podawać do sosów, dań jednogarnkowych, sałatek, a także słodkich deserów.
Makaron kritharaki – przepisy
Dania z makaronem kritharaki: giouvetsi z kurczakiem
Składniki:
- 250 g surowego makaronu kritharaki,
- 400 g mięsa z piersi kurczaka,
- duża czerwona cebula,
- 3 pomidory,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- 150 g sera feta,
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
- oliwa do smażenia,
- szczypta cynamonu,
- sól, pieprz i cukier do smaku
Jak zrobić giouvetsi z kurczakiem?
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy mięso i odstawiamy.
Cebulę siekamy drobno, a pomidory kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Smażymy, aż zmięknie. Wtedy wrzucamy makaron kritharaki, pomidory, przecier pomidorowy i podlewamy bulionem bądź wodą. Następnie dodajemy podsmażonego wcześniej kurczaka, a także sól, pieprz oraz cukier do smaku i wszystko mieszamy. Zagotowujemy, a potem przykrywamy pokrywką i na mniejszym ogniu gotujemy jeszcze przez 15 minut. Co jakiś czas zaglądamy, czy potrawa się nie przypala – w razie, gdyby makaron za szybko wchłonął płyn, dodajemy go jeszcze trochę.
Przed podaniem posypujemy potrawę serem feta – można przykryć ją jeszcze na chwilę aby się lekko roztopił. Jeśli macie odpowiednią patelnię, możecie włożyć ją na kilka minut do piekarnika i podpiec.
Dania z makaronem kritharaki: sałatka z warzywami
Składniki:
- 250 g makaronu kritharaki,
- duża czerwona cebula,
- duży ogórek,
- 2 spore pomidory,
- 100 g czarnych oliwek,
- 150 g sera feta w małych kostkach,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka oregano,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę z makaronem kritharaki?
Makaron kritharaki gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Ogórek i pomidory kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobno, a oliwki przecinamy na połówki. Do dużej miski wsypujemy makaron i ser feta, dodajemy pokrojone warzywa, a także oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i podajemy.
Wskazówka: Aby sałatka była bardziej treściwa, można do niej dodać kawałki obsmażonego mięsa z kurczaka lub tofu.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz