Kritharaki - nazwa brzmi dziwnie? Kryje się pod nią smaczny makaron. Jak go podawać?

Nazwa kritharaki brzmi dość tajemniczo. Chociaż może przywodzić na myśl jakiś rytuał, jest to po prostu grecka nazwa jednego z makaronów. Sprawdźcie, czym jest makaron kritharaki i jakie dania można z niego przygotować!

Makaron kritharaki – co to jest?

Makaron kritharaki znany jest także jako makaron orzo (z włoskiego: ziarno jęczmienia). Jak wiele innych, robi się go z pszenicy durum. To bardzo charakterystyczny rodzaj makaronu – zarówno wielkością, jak i kształtem przypomina… ryż. Kritharaki to jego grecka nazwa. Makaron ten jest bowiem ważnym składnikiem jednej z tradycyjnych potraw greckich – giouvetsi – podawanego z kurczakiem lub jagnięciną.

Jak gotować makaron kritharaki? Nie ma w tym nic skomplikowanego – gotujemy go w dużej ilości wody, według przepisu na opakowaniu. Czasu gotowania warto pilnować, ponieważ makaron kritharaki najlepiej smakuje, jeśli przygotowany jest al dente.

Makaron kritharaki – jak podawać?

Makaron kritharaki ma bardzo szerokie zastosowania. Jest doskonałym dodatkiem do rzadkich zup, można go podawać do sosów, dań jednogarnkowych, sałatek, a także słodkich deserów.

Makaron kritharaki – przepisy

Dania z makaronem kritharaki: giouvetsi z kurczakiem

Składniki:

  • 250 g surowego makaronu kritharaki,
  • 400 g mięsa z piersi kurczaka,
  • duża czerwona cebula,
  • 3 pomidory,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • 150 g sera feta,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
  • oliwa do smażenia,
  • szczypta cynamonu,
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak zrobić giouvetsi z kurczakiem?

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy mięso i odstawiamy.

Cebulę siekamy drobno, a pomidory kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Smażymy, aż zmięknie. Wtedy wrzucamy makaron kritharaki, pomidory, przecier pomidorowy i podlewamy bulionem bądź wodą. Następnie dodajemy podsmażonego wcześniej kurczaka, a także sól, pieprz oraz cukier do smaku i wszystko mieszamy. Zagotowujemy, a potem przykrywamy pokrywką i na mniejszym ogniu gotujemy jeszcze przez 15 minut. Co jakiś czas zaglądamy, czy potrawa się nie przypala – w razie, gdyby makaron za szybko wchłonął płyn, dodajemy go jeszcze trochę.

Przed podaniem posypujemy potrawę serem feta – można przykryć ją jeszcze na chwilę aby się lekko roztopił. Jeśli macie odpowiednią patelnię, możecie włożyć ją na kilka minut do piekarnika i podpiec.

Zobacz wideo

Dania z makaronem kritharaki: sałatka z warzywami

Składniki:

  • 250 g makaronu kritharaki,
  • duża czerwona cebula,
  • duży ogórek,
  • 2 spore pomidory,
  • 100 g czarnych oliwek,
  • 150 g sera feta w małych kostkach,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka oregano,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę z makaronem kritharaki?

Makaron kritharaki gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Ogórek i pomidory kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobno, a oliwki przecinamy na połówki. Do dużej miski wsypujemy makaron i ser feta, dodajemy pokrojone warzywa, a także oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i podajemy.

Wskazówka: Aby sałatka była bardziej treściwa, można do niej dodać kawałki obsmażonego mięsa z kurczaka lub tofu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.