Pieczarki w cieście nie należą może do dań dietetycznych, ale są tak smaczne, że raz na jakiś czas warto się na nie skusić. Dziś mamy dla Was kilka pomysłów, jak zrobić to danie. Pieczarki w cieście doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezie, sycąca przegryzka do ulubionego filmu lub nietypowa kolacja. Zapraszamy po przepis!
Składniki:
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. W dużej misce przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe – łączymy mleko, mąkę i jajka, doprawiamy tymiankiem, oregano oraz solą i pieprzem do smaku. W rondelku rozgrzewamy olej rzepakowy. Każdą pieczarkę zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dipami.
Wskazówka: Do ciasta zamiast mleka można dodać piwo (może to być także wygazowane piwo, którego nie udało się dopić poprzedniego dnia). Nada ono wyjątkowy aromat ciastu. Kompozycję przypraw można dostosować do własnych upodobań kulinarnych.
Składniki:
Pieczarki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Żółty ser ścieramy na tarce o największych oczkach. W dużej misce przygotowujemy ciasto: mieszamy mąkę, bułkę tartą, rozkłócone jajka, mleko oraz starty żółty ser.
W rondelku rozgrzewamy olej rzepakowy. Każdą pieczarkę maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie podajemy pieczarki z ulubionymi sosami.
Składniki:
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do dużej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną i łączymy. Wlewamy lodowatą wodą i mieszamy trzepaczką – jeśli będą powstawać grudy, nie należy się nimi przejmować. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Gdy będzie gorący, smażymy na nim pieczarki zanurzone w cieście. Wyjmujemy, gdy będą usmażone na złoto z każdej strony, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi sosami.