Śliwki w occie to rewelacyjny dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Doskonale pasują również do pasztetów lub kotletów wegetariańskich oraz wędzonych serów. Śliwki w occie warto podawać podczas przyjęć rodzinnych – będą jak znalazł na święta i inne uroczystości. Jak zrobić śliwki w occie? Sprawdźcie nasz przepis.
Śliwki w occie można przygotować z różnych gatunków śliwek. Najczęściej w ten sposób przyrządzane są zwykłe węgierki, ponieważ są drobne, kwaskowe i niedrogie. Jeśli wolicie większe śliwki, śmiało możecie je wykorzystać. Niemniej jednak podczas zakupów śliwek na te przetwory trzeba przede wszystkim zwracać uwagę na to, aby owoce były twarde i jędrne. Miękkie, mocno dojrzałe śliwki lepiej wykorzystać do przygotowania powideł oraz kompotów.
Składniki:
Będziesz także potrzebować kilku dokładnie umytych i wyparzonych słoików ze szczelnymi zakrętkami.
* wskazówka: do zrobienia śliwek w occie można także wykorzystać ocet spirytusowy. Ze względu na to, że jest ostrzejszy w smaku, warto dodać do zalewy większą ilość wody.
Przygotowujemy śliwki: Dokładnie je myjemy, a następnie usuwamy z nich pestki oraz ogonki. Do słoików upychamy ciasno połówki owoców.
Przygotowujemy zalewę octową i śliwki w occie: do garnka wlewamy wodę oraz cukier i zagotowujemy. Mieszamy, aż cukier dokładnie się rozpuści, a potem wlewamy ocet i dodajemy przyprawy. Zalewę zagotowujemy ponownie. Następnie gorącym płynem z przyprawami zalewamy śliwki umieszczone w słoikach. Nakrętki mocno zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia lub od razu pasteryzujemy.
Aby śliwki w occie przetrwały długi czas w szafce lub w spiżarni, należy je zapasteryzować. Jeżeli chcemy zrobić to przez gotowanie, bierzemy duży garnek, wlewamy do niego wodę, a na dnie układamy bawełnianą ściereczkę lub kilka kawałków ręcznika papierowego. Słoiki wstawiamy do garnka w taki sposób, aby nie dotykały jego brzegów ani siebie nawzajem. Gotujemy przez około pół godziny, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Słoiki można także zapasteryzować w piekarniku. Jeśli są nadal gorące, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Jeżeli zaś słoiki ze śliwkami są już wystudzone, wstawiamy je do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 100 st. C – gdy tego nie zrobimy, jest ryzyko, że szkło pęknie wskutek zmiany temperatury. Słoiki pasteryzujemy 15-20 minut.