Wszystkich urzekło ciasto pszczółka, a próbowaliście sernika w tej wersji? Mamy genialny przepis

Jeśli wygląd ciasta to dla was wyjątkowo ważna sprawa, ten przepis się wam spodoba. Sernik pszczółka jest jednak nie tylko piękny, lecz także obłędnie smaczny. Jak się za niego zabrać? Wszystko wyjaśniamy.

Sernik pszczółka zawładnie przyjęciami - nie tylko dla dzieci

Pyszne ciasta to coś, do czego dążą wszyscy domowi i profesjonalni cukiernicy. A co jeśli przy okazji wypiek jest też wyjątkowo piękny? Sukces gwarantowany! Takim ciastem jest sernik pszczółka, przygotowany na wzór ciasta o tej samej nazwie, o którym już kiedyś pisaliśmy (zobaczcie: Ciasto pszczółka - uczta nie tylko dla podniebienia. Jak je zrobić?). Przepis wydaje się skomplikowany, ale - uwierzcie - to naprawdę nie jest trudne. Recepturę na to wspaniałe ciasto zdradziła autorka bloga Rita creative.

 

Jak zrobić sernik pszczółka?

Składniki:

Spód:

  • 170 g sucharków
  • 250 g kremu czekoladowego

Krem:

  • 500 g mascarpone (schłodzonego)
  • 500 ml śmietanki 36 proc. (mocno schłodzonej)
  • szklanka mleka
  • 40 g nasion chia
  • 3 łyżki żelatyny sypkiej
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru

Mus owocowy:

  • 300 g brzoskwiń
  • 300 g mango
  • 200 g galaretki pomarańczowej
  • pół szklanki wody

Dekoracja:

  • 7 połówek brzoskwiń z puszki
  • 14 płatków migdałowych
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 10 g czekolady białej

Sernik pszczółka krok po kroku:

Najpierw przygotowujemy spód. W tym celu rozdrabniamy sucharki w blenderze lub kruszymy w woreczku, uderzając lekko wałkiem. Dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy z ciasteczkami. Gotowy spód wykładamy na dnie tortownicy, lekko dociskając. Formę wstawiamy do lodówki.

Robimy krem. Do połowy mleka wsypujemy nasiona chia i odstawiamy do lodówki, by nieco napęczniały. W osobnej misce mieszamy żelatynę z trzema łyżkami mleka i odstawiamy. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy pozostałe mleko, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Zdejmujemy z gazu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok, by mieszanka wystygła.

W dużej misce miksujemy śmietankę na sztywno, a w kolejnej mieszamy mascarpone z cukrem. Do środka dodajemy ubitą śmietankę, chia i żelatynę. Wszystkie składniki miksujemy tylko do momentu, aż się dobrze połączą. Gotowy krem nakładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy puree owocowe. Owoce kroimy na kawałki i wkładamy do rondelka. Blendujemy na gładką masę, po czym podgrzewamy, aż do zagotowania. Wtedy wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy, by puree wystygło i nieco stężało. Gotową masę przelewamy na krem z mascarpone, wygładzamy powierzchnię. Na wierzchu układamy folię bąbelkową wypustkami do dołu (warto ją wcześniej umyć i osuszyć) i lekko ją dociskamy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Robimy dekorację. Brzoskwinie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Czekolady rozpuszczamy.  Mleczną przelewamy do małego rękawa cukierniczego lub sztywnego woreczka, w którego rogu robimy niewielką dziurkę. Na powierzchni brzoskwiń robimy paseczki z mlecznej czekolady. Migdały wciskamy tak, by imitowały skrzydełka, a z przodu owoców rysujemy oczka za pomocą białej i mlecznej czekolady.

Ciasto wyciągamy z lodówki, ostrożnie zdejmujemy folię, a na powierzchni układamy brzoskwiniowe pszczółki. Gotowe!

***

Przepis oraz dokładny sposób udekorowania krok po kroku znajdziecie na kanale Rita creative na YoutTubie.

Zobacz wideo