Zwykłe wypieki się wam przejadły? Ciasto Hukzulka to zupełnie nowy poziom cukiernictwa [PRZEPIS]

Ciasto Hukzulka posmakuje wszystkim, którzy lubią wyraziste, pełne aromatu ciasta. Przygotujcie je, jeśli chcecie zabłysnąć na imprezie lub podajcie je na podwieczorek do kawy. Ciasto Hukcułka - co to jest? Jak zrobić ciasto Hukzulka? Wszystko wyjaśniamy.

Ciasto Hukzulka - co to jest?

Ciasto Hukzulka lub ciasto Hucułka to wypiek dla wymagających. Słodycz kremu kajmakowego oraz delikatnej bezy doskonale zrównoważona jest kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko to kryje się w kruchym cieście, które wprost rozpływa się w ustach. Nie jest pewne, skąd wzięła się nazwa tego wypieku. Huculi to grupa etniczna górali zamieszkujących Karpaty wschodnie od IX wieku. Termin ten w dawnym języku rumuńskim tłumaczy się jako złodziej. Samo ciasto przypomina nieco Panią Walewską. Być może zostało tak nazwane właśnie z uwagi na podobieństwo obu wypieków? To jednak tylko domysły. Najważniejszy jest smak, a - uwierzcie - obok takiego ciasta trudno przejść obojętnie. Jak zrobić ciasto Hukzulka? Sprawdźcie przepis.

Ciasto Hukzulka - przepis

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 500 g mąki krupczatki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli.

Na bezę:

  • 6 białek,
  • szklanka drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej*.

Na krem kajmakowy:

  • 400-500 g kajmaku (masy krówkowej),
  • 200 g miękkiego masła.

Dodatkowo:

  • słoik kwaśnego dżemu (np. z czarnej porzeczki, rabarbarowego lub malinowego),
  • 3/4 szklanki orzechów ziemnych lub włoskich.

Wskazówka: zamiast soku z cytryny i mąki ziemniaczanej można użyć jednego opakowania kisielu o wybranym smaku.

Przygotowujemy także dwie formy do pieczenia o jednakowych wymiarach (ok. 24 x 24 cm).

Jak zrobić ciasto Hukzulka? Instrukcja krok po kroku

Robimy kruche ciasto. Mąkę krupczatkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy zimne masło, a następnie siekamy nożem, aby składniki się połączyły. Żółtka oddzielamy od białek. Do ciasta dodajemy żółtka, a białka odstawiamy. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy masę tylko do połączenia składników. Około 1/5 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część zawijamy w bawełnianą ściereczkę i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas mieszając, wsypujemy cukier. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną (lub kisiel) i wszystko dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy krem kajmakowy. Miękkie masło ucieramy na puch. Następnie porcjami dodajemy do niego masę krówkową i mieszamy, aby składniki się połączyły. Orzechy siekamy drobno i dodajemy do kremu.

Pieczemy ciasto. Z lodówki wyjmujemy kruche ciasto. Dzielimy je na połówki i rozkładamy na blaszkach ułożonych uprzednio papierem do pieczenia. Na każdym cieście rozsmarowujemy po połowie dżemu, a następnie wykładamy na nim po połowie bezy. Na wierzchu jednego z ciast ścieramy zamrożoną wcześniej masę. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 st. C z termoobiegiem przez około 35 minut. Po upieczeniu oba ciasta studzimy.

Składamy ciasto Hukzulka. Na ciasto, które na wierzchu ma bezę, wykładamy krem kajmakowy z orzechami. Następnie na wierzch kładziemy drugą część ciasta, która została zapieczona z kruszonką na wierzchu. Tak przygotowany wypiek wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Podajemy schłodzone.

Zobacz wideo