Ciasto brioche - pyszne do kawy, genialne do burgerów. Podpowiadamy, jak je zrobić

Ciasto brioche zachwyci wszystkich miłośników ciasta drożdżowego. To idealna propozycja na słodkie drugie śniadanie lub do podania do kawy na spotkaniu towarzyskim. Jak zrobić ciasto brioche? Czym się charakteryzuje? Wszystko wyjaśniamy.

Ciasto brioche - co to jest?

Brioche to rodzaj francuskiego pieczywa drożdżowego. Najczęściej podawane jest w formie odrywanych bułeczek, warkoczy lub drożdżówek z dodatkami. Takie bułeczki nazywa się brioszkami. Ciasto brioche jest bardzo delikatne i puszyste, charakteryzuje je lekkość i maślany smak. Na pewno wam posmakuje, jeżeli tylko lubicie drożdżowe wypieki! Jak zrobić ciasto brioche? Sprawdźcie.

Ciasto brioche – przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 450),
  • 4 jajka średniej wielkości,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 150 ml mleka,
  • 14 g świeżych lub 7 g (jedno opakowanie) suchych drożdży,
  • 50-60 g cukru,
  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasto brioche?

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże wsypujemy lub kruszymy do miseczki, dodajemy do nich łyżkę mąki pszennej, łyżkę cukru, sól, a następnie zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę pszenną oraz cukier. Wlewamy rozczyn i mieszamy dłonią. Następnie dodajemy (cały czas wyrabiając) kolejno trzy jajka. Z ostatniego jajka oddzielamy białko i odstawiamy je w miseczce, a do ciasta dodajemy tylko żółtko. Gdy składniki się połączą, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż masa będzie gładka i elastyczna. Odstawiamy ciasto na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz, przykrywamy miskę folią aluminiową lub czystą ściereczką i wstawiamy do lodówki na całą noc (a przynajmniej na dwie-trzy godziny).

Przygotowujemy bułeczki. Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na kilkanaście części i formujemy z niego kulki. Układamy je w okrągłej formie obok siebie tak, aby stykały się brzegami. Po wierzchu smarujemy pozostawionym wcześniej białkiem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 20 minut. Ciasto brioche przed jedzeniem należy przestudzić.

Jak podawać ciasto brioche?

Zamiast przygotowywać odrywane bułeczki, możecie także upiec pyszne drożdżówki z dodatkami. Do ciasta można wmieszać pokrojoną na kawałki czekoladę lub dodać suszoną żurawinę. Można je także przyrządzić z kruszonką lub z ulubionym dżemem.

Jeśli wolicie zrobić duże ciasto do krojenia, możecie po prostu przełożyć je do keksówki lub zrobić chałkę plecioną w warkocz.

Ciasto brioche pieczone bez dodatków doskonale smakuje posmarowane świeżym masłem, dżemem lub kremem czekoladowym. Najlepiej zjeść je w dniu upieczenia albo nazajutrz, gdyż sczerstwieje i straci część walorów smakowych. Sczerstwiałe ciasto drożdżowe można zjeść, maczając je w ciepłym mleku lub przygotować z niego zapiekankę.

Wskazówka: ciasto brioche można przygotować  także na słono. W przepisie wystarczy pominąć cukier i ewentualnie zwiększyć ilość soli. Tak upieczone bułeczki można wzbogacić o pesto, mozzarellę czy ulubione nasiona. Upieczone bez dodatków (lub z nasionami) idealnie sprawdzą się jako bułki do burgerów. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.