Brioche to rodzaj francuskiego pieczywa drożdżowego. Najczęściej podawane jest w formie odrywanych bułeczek, warkoczy lub drożdżówek z dodatkami. Takie bułeczki nazywa się brioszkami. Ciasto brioche jest bardzo delikatne i puszyste, charakteryzuje je lekkość i maślany smak. Na pewno wam posmakuje, jeżeli tylko lubicie drożdżowe wypieki! Jak zrobić ciasto brioche? Sprawdźcie.
Składniki:
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże wsypujemy lub kruszymy do miseczki, dodajemy do nich łyżkę mąki pszennej, łyżkę cukru, sól, a następnie zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę pszenną oraz cukier. Wlewamy rozczyn i mieszamy dłonią. Następnie dodajemy (cały czas wyrabiając) kolejno trzy jajka. Z ostatniego jajka oddzielamy białko i odstawiamy je w miseczce, a do ciasta dodajemy tylko żółtko. Gdy składniki się połączą, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż masa będzie gładka i elastyczna. Odstawiamy ciasto na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz, przykrywamy miskę folią aluminiową lub czystą ściereczką i wstawiamy do lodówki na całą noc (a przynajmniej na dwie-trzy godziny).
Przygotowujemy bułeczki. Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na kilkanaście części i formujemy z niego kulki. Układamy je w okrągłej formie obok siebie tak, aby stykały się brzegami. Po wierzchu smarujemy pozostawionym wcześniej białkiem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 20 minut. Ciasto brioche przed jedzeniem należy przestudzić.
Zamiast przygotowywać odrywane bułeczki, możecie także upiec pyszne drożdżówki z dodatkami. Do ciasta można wmieszać pokrojoną na kawałki czekoladę lub dodać suszoną żurawinę. Można je także przyrządzić z kruszonką lub z ulubionym dżemem.
Jeśli wolicie zrobić duże ciasto do krojenia, możecie po prostu przełożyć je do keksówki lub zrobić chałkę plecioną w warkocz.
Ciasto brioche pieczone bez dodatków doskonale smakuje posmarowane świeżym masłem, dżemem lub kremem czekoladowym. Najlepiej zjeść je w dniu upieczenia albo nazajutrz, gdyż sczerstwieje i straci część walorów smakowych. Sczerstwiałe ciasto drożdżowe można zjeść, maczając je w ciepłym mleku lub przygotować z niego zapiekankę.
Wskazówka: ciasto brioche można przygotować także na słono. W przepisie wystarczy pominąć cukier i ewentualnie zwiększyć ilość soli. Tak upieczone bułeczki można wzbogacić o pesto, mozzarellę czy ulubione nasiona. Upieczone bez dodatków (lub z nasionami) idealnie sprawdzą się jako bułki do burgerów.