Lubicie kebaby? Jeśli jeszcze nie próbowaliście ich w lawaszu, pora to zmienić
Co to jest lawasz? Na sam początek warto to wyjaśnić. To pieczywo, które pochodzi z Armenii, a znane jest także w Iranie, Azerbejdżanie, Gruzji, na Krymie oraz w niektórych regionach Turcji. Pieczywo lawasz to cienki placek, który przygotowuje się z wody, mąki i soli z dodatkiem zakwasu. Obecnie niekiedy dodaje się do niego drożdże. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje się i wypieka w specjalnym piecu. Lawasz można jeść zarówno na słono, jak i na słodko, podobnie jak placki tortilla czy dobrze nam znane naleśniki. Do czego wykorzystać lawasz? Mamy kilka pomysłów.
Ormiański kebab szisz – przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (drobiowego, wołowego lub baraniny),
- olej rzepakowy do smażenia,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżeczka granulowanego czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- 2-3 placki pieczywa lawasz,
- ajran (solony jogurt naturalny do picia),
- do tego świeże warzywa, np. czerwona cebula, pomidory.
Przygotowujemy także długie wykałaczki drewniane.
Jak zrobić ormiański kebab szisz z lawaszem?
Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy także granulowany czosnek, słodką i ostrą paprykę, kmin rzymski i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy, a następnie na długich wykałaczkach formujemy z niego podłużne kotleciki (najlepiej zmoczyć wykałaczkę, a następnie obkleić ją mięsem). Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu bądź patelni grillowej z obu stron, aż się zrumienią. Można je także obsmażyć na zwykłej patelni lub podpiec.
Gdy mięso się upiecze, podajemy z pokrojoną w piórka cebulą i pomidorami. Do tego serwujemy podpieczone na suchej patelni pieczywo lawasz oraz ajran, solony jogurt.
Lawasz z twarożkiem – przepis na słodko i na słono
Składniki:
- placki pieczywa lawasz
Farsz na słodko:
- 300 g sera twarogowego,
- żółtko,
- 1-2 łyżeczki cukru do smaku,
- opcjonalnie: aromat waniliowy (można także użyć cukru wanilinowego lub z dodatkiem prawdziwej wanilii)
Farsz na słono:
- 300 g sera twarogowego,
- żółtko,
- ząbek czosnku,
- kilka gałązek pietruszki oraz koperku,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić lawasz z twarożkiem?
Na słodko: Twarożek umieszczamy w misce, dodajemy żółtko i przyprawy. Rozgniatając widelcem, łączymy wszystkie składniki ze sobą. Następnie porcję twarożku nakładamy na placki pieczywa lawasz, zawijamy w kopertę i pieczemy na suchej patelni (najlepiej grillowej), w piekarniku bądź opiekaczu do kanapek, aż pieczywo stanie się chrupkie.
Na słono: Ząbek czosnku wyciskamy w wyciskarce, koperek i pietruszkę siekamy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy do niego żółtko, zioła oraz sól i pieprz. Łączymy wszystkie składniki widelcem. Następnie wykładamy porcję twarożku na środek placka, zawijamy w kopertę i pieczemy na suchej patelni z obu stron, w piekarniku bądź opiekaczu do kanapek.
Do czego wykorzystać lawasz?
To tylko nieliczne pomysły, jak można wykorzystać lawasz. Podobnie jak w naleśniki, można w niego zawinąć różne rodzaje farszu (np. dżemy, konfitury, warzywa, tofu, farsz mięsny, szpinak itd.) i podpiec go w piekarniku, opiekaczu bądź na grillowej patelni.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz