Lubicie kebaby? Jeśli jeszcze nie próbowaliście ich w lawaszu, pora to zmienić

Lawasz kojarzy wam się z kebabem? To bardzo dobry trop. Pieczywo lawasz można jednak wykorzystać do wielu różnych dań. Jeżeli zastanawiacie się, co z niego przyrządzić, sprawdźcie nasze przepisy. Do czego wykorzystać lawasz? Podpowiadamy.

Co to jest lawasz? Na sam początek warto to wyjaśnić. To pieczywo, które pochodzi z Armenii, a znane jest także w Iranie, Azerbejdżanie, Gruzji, na Krymie oraz w niektórych regionach Turcji. Pieczywo lawasz to cienki placek, który przygotowuje się z wody, mąki i soli z dodatkiem zakwasu. Obecnie niekiedy dodaje się do niego drożdże. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje się i wypieka w specjalnym piecu. Lawasz można jeść zarówno na słono, jak i na słodko, podobnie jak placki tortilla czy dobrze nam znane naleśniki. Do czego wykorzystać lawasz? Mamy kilka pomysłów.

Ormiański kebab szisz – przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (drobiowego, wołowego lub baraniny),
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • 2-3 placki pieczywa lawasz,
  • ajran (solony jogurt naturalny do picia),
  • do tego świeże warzywa, np. czerwona cebula, pomidory.

Przygotowujemy także długie wykałaczki drewniane.

Jak zrobić ormiański kebab szisz z lawaszem?

Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy także granulowany czosnek, słodką i ostrą paprykę, kmin rzymski i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy, a następnie na długich wykałaczkach formujemy z niego podłużne kotleciki (najlepiej zmoczyć wykałaczkę, a następnie obkleić ją mięsem). Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu bądź patelni grillowej z obu stron, aż się zrumienią. Można je także obsmażyć na zwykłej patelni lub podpiec.

Gdy mięso się upiecze, podajemy z pokrojoną w piórka cebulą i pomidorami. Do tego serwujemy podpieczone na suchej patelni pieczywo lawasz oraz ajran, solony jogurt.

Lawasz z twarożkiem – przepis na słodko i na słono

Składniki:

  • placki pieczywa lawasz

Farsz na słodko:

  • 300 g sera twarogowego,
  • żółtko,
  • 1-2 łyżeczki cukru do smaku,
  • opcjonalnie: aromat waniliowy (można także użyć cukru wanilinowego lub z dodatkiem prawdziwej wanilii)

Farsz na słono:

  • 300 g sera twarogowego,
  • żółtko,
  • ząbek czosnku,
  • kilka gałązek pietruszki oraz koperku,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić lawasz z twarożkiem?

Na słodko: Twarożek umieszczamy w misce, dodajemy żółtko i przyprawy. Rozgniatając widelcem, łączymy wszystkie składniki ze sobą. Następnie porcję twarożku nakładamy na placki pieczywa lawasz, zawijamy w kopertę i pieczemy na suchej patelni (najlepiej grillowej), w piekarniku bądź opiekaczu do kanapek, aż pieczywo stanie się chrupkie.

Na słono: Ząbek czosnku wyciskamy w wyciskarce, koperek i pietruszkę siekamy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy do niego żółtko, zioła oraz sól i pieprz. Łączymy wszystkie składniki widelcem. Następnie wykładamy porcję twarożku na środek placka, zawijamy w kopertę i pieczemy na suchej patelni z obu stron, w piekarniku bądź opiekaczu do kanapek.

Do czego wykorzystać lawasz?

To tylko nieliczne pomysły, jak można wykorzystać lawasz. Podobnie jak w naleśniki, można w niego zawinąć różne rodzaje farszu (np. dżemy, konfitury, warzywa, tofu, farsz mięsny, szpinak itd.) i podpiec go w piekarniku, opiekaczu bądź na grillowej patelni.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.