Co to jest lawasz? Na sam początek warto to wyjaśnić. To pieczywo, które pochodzi z Armenii, a znane jest także w Iranie, Azerbejdżanie, Gruzji, na Krymie oraz w niektórych regionach Turcji. Pieczywo lawasz to cienki placek, który przygotowuje się z wody, mąki i soli z dodatkiem zakwasu. Obecnie niekiedy dodaje się do niego drożdże. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje się i wypieka w specjalnym piecu. Lawasz można jeść zarówno na słono, jak i na słodko, podobnie jak placki tortilla czy dobrze nam znane naleśniki. Do czego wykorzystać lawasz? Mamy kilka pomysłów.
Składniki:
Do podania:
Przygotowujemy także długie wykałaczki drewniane.
Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy także granulowany czosnek, słodką i ostrą paprykę, kmin rzymski i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy, a następnie na długich wykałaczkach formujemy z niego podłużne kotleciki (najlepiej zmoczyć wykałaczkę, a następnie obkleić ją mięsem). Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu bądź patelni grillowej z obu stron, aż się zrumienią. Można je także obsmażyć na zwykłej patelni lub podpiec.
Gdy mięso się upiecze, podajemy z pokrojoną w piórka cebulą i pomidorami. Do tego serwujemy podpieczone na suchej patelni pieczywo lawasz oraz ajran, solony jogurt.
Składniki:
Farsz na słodko:
Farsz na słono:
Na słodko: Twarożek umieszczamy w misce, dodajemy żółtko i przyprawy. Rozgniatając widelcem, łączymy wszystkie składniki ze sobą. Następnie porcję twarożku nakładamy na placki pieczywa lawasz, zawijamy w kopertę i pieczemy na suchej patelni (najlepiej grillowej), w piekarniku bądź opiekaczu do kanapek, aż pieczywo stanie się chrupkie.
Na słono: Ząbek czosnku wyciskamy w wyciskarce, koperek i pietruszkę siekamy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy do niego żółtko, zioła oraz sól i pieprz. Łączymy wszystkie składniki widelcem. Następnie wykładamy porcję twarożku na środek placka, zawijamy w kopertę i pieczemy na suchej patelni z obu stron, w piekarniku bądź opiekaczu do kanapek.
To tylko nieliczne pomysły, jak można wykorzystać lawasz. Podobnie jak w naleśniki, można w niego zawinąć różne rodzaje farszu (np. dżemy, konfitury, warzywa, tofu, farsz mięsny, szpinak itd.) i podpiec go w piekarniku, opiekaczu bądź na grillowej patelni.