Kompot z dyni z goździkami do słoików - rogrzewający hit na zimę [PRZEPIS]
Przygotowujecie przetwory na zimę? Teraz na tapecie jest dynia. Oprócz curry, przecieru czy zapasu dyniowej zupy można także przyrządzić kompot z dyni do słoików. Zdrowy i naturalny doskonale zastąpi gazowane napoje. Sprawdźcie, jak zrobić kompot z dyni z goździkami.
Jaką dynię wybrać na kompot?
Kompot z dyni nie należy do najbardziej popularnych własnoręcznie przygotowywanych napojów. Czas to zmienić – to naprawdę smaczna i zdrowa propozycja. Jeżeli zastanawiacie się, jaki z licznych rodzajów dyni będzie najlepszy do przygotowania kompotu, mamy wskazówkę. Warto wybrać intensywne w smaku, soczyste dynie. Doskonale sprawdzi się dynia muskatowa, piżmowa lub hokkaido.
Kompot z dyni z goździkami do słoików – przepis
Składniki:
- 1 kg obranej dyni,
- 25 goździków,
- 2 cytryny,
- 8 łyżek cukru,
- 2,5 l wody
Jak zrobić kompot z dyni z goździkami do słoików?
Do garnka wlej wodę. Obraną ze skórki i oczyszczoną z włókien dynię pokrój w kostkę. Jedną cytrynę obierz ze skórki (jeśli masz cytrynę z plantacji ekologicznej, możesz zostawić skórkę, gdyż owoc nie był pryskany) i pokrój w plastry. Z drugiej wyciśnij sok w wyciskarce. Do garnka wlej sok i wrzuć plasterki cytryny. Następnie dodaj goździki oraz cukier, wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Następnie wrzuć pokrojoną na kawałki dynię, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 10-15 minut na wolniejszym ogniu, pod przykryciem. Gotowy kompot rozlej do wyparzonych i dobrze umytych słoików, a potem zapasteryzuj (przez około 20 minut).
Kompot z dyni i jabłek z goździkami – przepis
Składniki:
- 1 kg obranej dyni,
- 1 kg jabłek,
- 20 goździków,
- 3 cm korzenia imbiru,
- 3 l wody,
- 8 łyżek cukru,
- laska cynamonu
Kompot z dyni i jabłek z goździkami – sposób przygotowania
Obraną i pozbawioną włókien dynię pokrój w kostkę. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej wodę, dodaj do niej cukier, wrzuć także imbir, goździki oraz laskę cynamonu. Wodę z dodatkami doprowadź do wrzenia. Wtedy wrzuć pokrojoną dynię oraz jabłka i wszystko ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 20 minut pod przykrywką. Gotowy kompot rozlej do wyparzonych i umytych słoików. Pasteryzuj przez około 20 minut.
Uwaga!
Zarówno dynia, jak i jabłka z kompotu nadają się do spożycia. Szkoda je wyrzucać! Jeżeli nie przepadacie za jedzeniem rozmoczonych owoców, wyjmijcie je ze słoików przed podaniem i zblendujcie lub rozgniećcie widelcem (są bardzo miękkie – nie powinno to sprawdzić trudności). Jeśli wciąż jest w nich zbyt dużo wody, możecie krótko poddusić taki mus w garnuszku i odparować jej nadmiar. Doprawcie mus ulubionymi przyprawami i dodajcie do owsianki lub posmarujcie nim naleśniki.
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci