Kompot z dyni z goździkami do słoików - rogrzewający hit na zimę [PRZEPIS]

Kompot z dyni z goździkami do słoików to doskonały pomysł dla wszystkich, którzy lubią słodkie napoje. Pyszne kompoty z sezonowych owoców i warzyw są świetnymi (i zdrowszymi!) zamiennikami kolorowych oranżad. Zróbcie kompot z dyni z goździkami do słoików i cieszcie się nim przez całą zimę.

Przygotowujecie przetwory na zimę? Teraz na tapecie jest dynia. Oprócz curry, przecieru czy zapasu dyniowej zupy można także przyrządzić kompot z dyni do słoików. Zdrowy i naturalny doskonale zastąpi gazowane napoje. Sprawdźcie, jak zrobić kompot z dyni z goździkami.

Jaką dynię wybrać na kompot?

Kompot z dyni nie należy do najbardziej popularnych własnoręcznie przygotowywanych napojów. Czas to zmienić – to naprawdę smaczna i zdrowa propozycja. Jeżeli zastanawiacie się, jaki z licznych rodzajów dyni będzie najlepszy do przygotowania kompotu, mamy wskazówkę. Warto wybrać intensywne w smaku, soczyste dynie. Doskonale sprawdzi się dynia muskatowa, piżmowa lub hokkaido.

Kompot z dyni z goździkami do słoików – przepis

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni,
  • 25 goździków,
  • 2 cytryny,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2,5 l wody

Jak zrobić kompot z dyni z goździkami do słoików?

Do garnka wlej wodę. Obraną ze skórki i oczyszczoną z włókien dynię pokrój w kostkę. Jedną cytrynę obierz ze skórki (jeśli masz cytrynę z plantacji ekologicznej, możesz zostawić skórkę, gdyż owoc nie był pryskany) i pokrój w plastry. Z drugiej wyciśnij sok w wyciskarce. Do garnka wlej sok i wrzuć plasterki cytryny. Następnie dodaj goździki oraz cukier, wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Następnie wrzuć pokrojoną na kawałki dynię, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 10-15 minut na wolniejszym ogniu, pod przykryciem. Gotowy kompot rozlej do wyparzonych i dobrze umytych słoików, a potem zapasteryzuj (przez około 20 minut).

Kompot z dyni i jabłek z goździkami – przepis

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni,
  • 1 kg jabłek,
  • 20 goździków,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 3 l wody,
  • 8 łyżek cukru,
  • laska cynamonu

Kompot z dyni i jabłek z goździkami – sposób przygotowania

Obraną i pozbawioną włókien dynię pokrój w kostkę. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej wodę, dodaj do niej cukier, wrzuć także imbir, goździki oraz laskę cynamonu. Wodę z dodatkami doprowadź do wrzenia. Wtedy wrzuć pokrojoną dynię oraz jabłka i wszystko ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 20 minut pod przykrywką. Gotowy kompot rozlej do wyparzonych i umytych słoików. Pasteryzuj przez około 20 minut.

Zobacz wideo Zobacz także:

Uwaga!

Zarówno dynia, jak i jabłka z kompotu nadają się do spożycia. Szkoda je wyrzucać! Jeżeli nie przepadacie za jedzeniem rozmoczonych owoców, wyjmijcie je ze słoików przed podaniem i zblendujcie lub rozgniećcie widelcem (są bardzo miękkie – nie powinno to sprawdzić trudności). Jeśli wciąż jest w nich zbyt dużo wody, możecie krótko poddusić taki mus w garnuszku i odparować jej nadmiar. Doprawcie mus ulubionymi przyprawami i dodajcie do owsianki lub posmarujcie nim naleśniki

Więcej o:
Copyright © Agora SA