Zwykły fast food już się wam znudził? Poznajcie sabich - izraelską kanapkę

Hamburgery, frytki i kebaby dostępne są niemal na każdym rogu, a w sieci roi się od przepisów na samodzielnie zrobienie ich w domu. Nic dziwnego, że czasem potrzebujemy odmiany. Mamy więc dla was równie pyszną propozycję. Poznajcie izraelską kanapkę sabich.

Sabich – co to jest?

Sabich (również sabih), popularne danie kuchni izraelskiej, to chlebek pita z bakłażanem, jajkiem na twardo, sałatką oraz pastą tahini. Niekiedy wykorzystuje się hummus, ziołową pastę zhoug  czy sos z mango. W Izraelu to bardzo popularny fast-food, a nieco zmodyfikowane wersje podawane są również w Syrii oraz w Iraku. W Polsce sabich pojawia się raczej w restauracjach serwujących kuchnię bliskowschodnią lub ściśle izraelską, ale potrawa ta jest bardzo prosta do przygotowania w domu. Jak zrobić sabich? Sprawdźcie przepis.

Izraelska kanapka sabich – przepis

Składniki:

  • 4 chlebki pita,
  • 4 jajka,
  • średni bakłażan

Na sałatkę:

  • pomidor,
  • pół średniego ogórka,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka posiekanej kolendry,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Składniki na ziołowy sos tahini:

  • 4 łyżki pasty tahini,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki posiekanej kolendry,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • odrobina miodu, soli i pieprzu do smaku

Składniki na pastę zhoug:

  • 3 ząbki czosnku,
  • szklanka listków świeżej kolendry,
  • 2 papryczki jalapeno,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka kardamonu,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki płatków ostrej papryki,
  • 3/4 szklanki oliwy

Dodatkowo: hummus (domowy lub kupiony).

Izraelska kanapka sabich – sposób przygotowania

Przygotowujemy bakłażana: warzywo kroimy w plastry (jeśli ma twardą skórkę, najpierw go obieramy), a następnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron (po usmażeniu można go odsączyć na papierowym ręczniku). Usmażony bakłażan powinien być miękki.

Robimy sałatkę: pomidor i ogórek kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę, doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Jajka gotujemy na twardo lub na półtwardo, potem studzimy, obieramy i kroimy na połówki.

Przygotowanie sosu tahini: pastę tahini, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki oraz sok z cytryny umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy.

Przygotowanie pasty zhoug: czosnek siekamy bardzo drobno lub wyciskamy w wyciskarce. Papryczki jalapeno kroimy w drobniutką kostkę (jeśli lubimy bardzo ostre smaki, nasionka można zachować, jeśli wolimy łagodniejsze – usuńmy je), kolendrę siekamy. Składniki przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, kardamon, kmin rzymski, papryką oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli chcemy, by pasta miała bardziej jednolitą konsystencję, po prostu zblendujmy jej składniki.

Na suchej patelni podgrzewamy chlebki pita, gdy będą ciepłe, przekrawamy je. Środek smarujemy hummusem, wkładamy plastry bakłażana, następnie sos tahini, jajko oraz sałatkę z pomidora i ogórka. Na koniec polewamy całość pastą zhoug (bez jej dodatku kanapka również będzie smaczna, ale mniej wyrazista). 

Zobacz wideo Zobacz także: