Wyobrażacie sobie obiad z kotletem mielonym w roli głównej bez dodatku zasmażanych buraczków? Przecież to jedno z klasycznych i najsmaczniejszych połączeń w kuchni! Dziś zaproponujemy wam buraczki z kminkiem i skwarkami. Będą doskonale smakowały do kasz, sosów, placków ziemniaczanych i wielu pysznych dań. Jak zrobić buraczki z kminkiem i skwarkami? Podpowiadamy!
Buraczki z kminkiem i skwarkami – przepis
Składniki:
* ilość oleju roślinnego należy dostosować do tłustości boczku. Jeżeli boczek będzie bardzo tłusty, można po prostu przesmażyć go i przygotować buraczki na wytopionym tłuszczu.
Jak zrobić buraczki z kminkiem i skwarkami?
Buraki dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do wody i gotujemy, aż będą dość miękkie, chociaż nadal jędrne. Wtedy obieramy je ze skórki (po ugotowaniu będzie to o wiele łatwiejsze niż obieranie surowych buraków) i ścieramy na tarce o największych oczkach. (Jeżeli wolicie bardziej papkowate buraczki, skorzystajcie z najmniejszych oczek tarki. Wędzony boczek i cebulę kroimy w dość drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i podsmażamy na nim wędzony boczek. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Potem wrzucamy starte buraczki oraz kminek, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut na wolniejszym ogniu.
W tym czasie mąkę rozrabiamy z wodą i odrobiną sosu z patelni. Taką mieszankę dolewamy do buraczków i wszystko dobrze łączymy. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz octem do smaku. Buraczki podajemy do dań obiadowych na gorąco.
Wskazówka: Buraczki z kminkiem i skwarkami można także przygotować na dobrej jakości smalcu ze skwarkami. Wtedy możecie nie dodawać już boczku – skwarki ze smalcu doskonale wzbogacą smak buraczków.