Buraczki z kminkiem i skwarkami. Jak zrobić doskonały dodatek do obiadu? Podpowiadamy

W sezonie jesienno-zimowym jednym z najsmaczniejszych dodatków do obiadu są buraczki. Pasują idealnie do kotletów mielonych, a także do innych dań mięsnych. Dziś mamy dla Was przepis na pyszne buraczki z kminkiem i skwarkami. Jak je przyrządzić?

Wyobrażacie sobie obiad z kotletem mielonym w roli głównej bez dodatku zasmażanych buraczków? Przecież to jedno z klasycznych i najsmaczniejszych połączeń w kuchni! Dziś zaproponujemy wam buraczki z kminkiem i skwarkami. Będą doskonale smakowały do kasz, sosów, placków ziemniaczanych i wielu pysznych dań. Jak zrobić buraczki z kminkiem i skwarkami? Podpowiadamy!

Buraczki z kminkiem i skwarkami – przepis

Składniki:

  • 500 g czerwonych buraków,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 średnia cebula,
  • ½ szklanki wody,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego*,
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego (można także wykorzystać sok wyciśnięty z cytryny),
  • sól i pieprz (plus ewentualnie odrobinka cukru) do smaku

* ilość oleju roślinnego należy dostosować do tłustości boczku. Jeżeli boczek będzie bardzo tłusty, można po prostu przesmażyć go i przygotować buraczki na wytopionym tłuszczu.

Jak zrobić buraczki z kminkiem i skwarkami?

Buraki dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do wody i gotujemy, aż będą dość miękkie, chociaż nadal jędrne. Wtedy obieramy je ze skórki (po ugotowaniu będzie to o wiele łatwiejsze niż obieranie surowych buraków) i ścieramy na tarce o największych oczkach. (Jeżeli wolicie bardziej papkowate buraczki, skorzystajcie z najmniejszych oczek tarki. Wędzony boczek i cebulę kroimy w dość drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i podsmażamy na nim wędzony boczek. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Potem wrzucamy starte buraczki oraz kminek, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut na wolniejszym ogniu.

W tym czasie mąkę rozrabiamy z wodą i odrobiną sosu z patelni. Taką mieszankę dolewamy do buraczków i wszystko dobrze łączymy. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz octem do smaku. Buraczki podajemy do dań obiadowych na gorąco.

Wskazówka: Buraczki z kminkiem i skwarkami można także przygotować na dobrej jakości smalcu ze skwarkami. Wtedy możecie nie dodawać już boczku – skwarki ze smalcu doskonale wzbogacą smak buraczków.

Zobacz, jak zrobić perfekcyjne mielone

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA