Idealny smażony kurczak? Do marynaty dodaj wodę gazowaną [PRZEPISY]
Uczestniczka jednego z ostatnich odcinków Masterchefa zachwyciła jurorów pysznym rozwiązaniem – przygotowała kurczaka w wodzie gazowanej. To był strzał w dziesiątkę. Co robił kurczak w wodzie gazowanej i jak go przyrządzić? Podpowiadamy.
Kurczak w wodzie gazowanej – o co chodzi?
Jeżeli zastanawiacie się, po co wkładać kurczaka do wody gazowanej, mamy odpowiedź: po to, aby go zamarynować i poprawić jego strukturę. Otóż woda gazowana wnika głęboko w mięso i sprawia, że staje się apetycznie miękkie i soczyste. Taki efekt możemy osiągnąć już po godzinie marynowania. Do wody najlepiej dodać ulubione zioła i przyprawy. Tak przygotowana marynata poprawi nie tylko strukturę, lecz także udoskonali smak mięsa. Jak przyrządzić kurczaka w wodzie gazowanej?
Kurczak w wodzie gazowanej – przepisy
Skrzydełka z kurczaka w panierce na ostro – przepis
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
Zalewa z wody gazowanej:
- 750 ml wody gazowanej,
- płaska łyżka soli,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżka suszonego tymianku
Panierka:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- płaska łyżka ostrej papryki,
- 2 łyżki granulowanego czosnku,
- sól i pieprz
Dodatkowo: olej roślinny
Skrzydełka z kurczaka w panierce na ostro – sposób przygotowania
Do dużej miski wlewamy wodę gazowaną, dodajemy sól, ostrą paprykę i suszony tymianek. Wszystko mieszamy i do zalewy wkładamy skrzydełka. Kurczak w wodzie gazowanej powinien poleżeć około godziny.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką kukurydzianą, a także słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Skrzydełka z kurczaka wyjmujemy z zalewy (nie odsączamy!) i obtaczamy w panierce. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy zapanierowane skrzydełka. Smażymy po obu stronach przez kilka minut. Podajemy z ryżem jako danie obiadowe lub z ulubionymi sosami jako przekąskę.
Udka z kurczaka w cieście – przepis
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
Zalewa:
- 750 ml wody gazowanej,
- łyżka suszonego rozmarynu (lub gałązki świeżego),
- 2 ząbki czosnku
Ciasto:
- 4 łyżki mąki pszennej,
- łyżka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- łyżeczka kurkumy,
- woda gazowana,
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, mąka do obtoczenia udek
Udka z kurczaka w cieście – sposób przygotowania
Do dużej miski wlewamy wodę gazowaną, zgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wkładamy udka z kurczaka. Kurczak w wodzie gazowanej powinien stać przez około godzinę w chłodnym miejscu.
Mąkę pszenną oraz przyprawy łączymy, dodajemy wodę gazowaną, aż powstanie dosyć gęste ciasto (gęściejsze niż naleśnikowe). Udka wyjmujemy z zalewy, obtaczamy w mące i zanurzamy w panierce. Smażymy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego, aż ciasto ładnie się zrumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sosami.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą