Idealny smażony kurczak? Do marynaty dodaj wodę gazowaną [PRZEPISY]

O tym, że woda gazowana doskonale poprawia strukturę ciasta na naleśniki, słyszał już chyba każdy. Ale czy wiecie, po co wkładać do niej mięso? Sprawdźcie koniecznie, co się stanie dzięki temu zabiegowi: przed państwem kurczak w wodzie gazowanej!

Uczestniczka jednego z ostatnich odcinków Masterchefa zachwyciła jurorów pysznym rozwiązaniem – przygotowała kurczaka w wodzie gazowanej. To był strzał w dziesiątkę. Co robił kurczak w wodzie gazowanej i jak go przyrządzić? Podpowiadamy.

Kurczak w wodzie gazowanej – o co chodzi?

Jeżeli zastanawiacie się, po co wkładać kurczaka do wody gazowanej, mamy odpowiedź: po to, aby go zamarynować i poprawić jego strukturę. Otóż woda gazowana wnika głęboko w mięso i sprawia, że staje się apetycznie miękkie i soczyste. Taki efekt możemy osiągnąć już po godzinie marynowania. Do wody najlepiej dodać ulubione zioła i przyprawy. Tak przygotowana marynata poprawi nie tylko strukturę, lecz także udoskonali smak mięsa. Jak przyrządzić kurczaka w wodzie gazowanej?

Kurczak w wodzie gazowanej – przepisy

Skrzydełka z kurczaka w panierce na ostro – przepis

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

Zalewa z wody gazowanej:

  • 750 ml wody gazowanej,
  • płaska łyżka soli,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżka suszonego tymianku

Panierka:

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • płaska łyżka ostrej papryki,
  • 2 łyżki granulowanego czosnku,
  • sól i pieprz

Dodatkowo: olej roślinny

Skrzydełka z kurczaka w panierce na ostro – sposób przygotowania

Do dużej miski wlewamy wodę gazowaną, dodajemy sól, ostrą paprykę i suszony tymianek. Wszystko mieszamy i do zalewy wkładamy skrzydełka. Kurczak w wodzie gazowanej powinien poleżeć około godziny.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką kukurydzianą, a także słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Skrzydełka z kurczaka wyjmujemy z zalewy (nie odsączamy!) i obtaczamy w panierce. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy zapanierowane skrzydełka. Smażymy po obu stronach przez kilka minut. Podajemy z ryżem jako danie obiadowe lub z ulubionymi sosami jako przekąskę.

Zobacz wideo Kurczak w panierce z płatkó kukurydzianych - genialnie chrupiący, nieziemsko pyszny

Udka z kurczaka w cieście – przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka

Zalewa:

  • 750 ml wody gazowanej,
  • łyżka suszonego rozmarynu (lub gałązki świeżego),
  • 2 ząbki czosnku

Ciasto:

  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • łyżeczka kurkumy,
  • woda gazowana,
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, mąka do obtoczenia udek

Udka z kurczaka w cieście – sposób przygotowania

Do dużej miski wlewamy wodę gazowaną, zgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wkładamy udka z kurczaka. Kurczak w wodzie gazowanej powinien stać przez około godzinę w chłodnym miejscu.

Mąkę pszenną oraz przyprawy łączymy, dodajemy wodę gazowaną, aż powstanie dosyć gęste ciasto (gęściejsze niż naleśnikowe). Udka wyjmujemy z zalewy, obtaczamy w mące i zanurzamy w panierce. Smażymy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego, aż ciasto ładnie się zrumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sosami.