Uczestniczka jednego z ostatnich odcinków Masterchefa zachwyciła jurorów pysznym rozwiązaniem – przygotowała kurczaka w wodzie gazowanej. To był strzał w dziesiątkę. Co robił kurczak w wodzie gazowanej i jak go przyrządzić? Podpowiadamy.
Jeżeli zastanawiacie się, po co wkładać kurczaka do wody gazowanej, mamy odpowiedź: po to, aby go zamarynować i poprawić jego strukturę. Otóż woda gazowana wnika głęboko w mięso i sprawia, że staje się apetycznie miękkie i soczyste. Taki efekt możemy osiągnąć już po godzinie marynowania. Do wody najlepiej dodać ulubione zioła i przyprawy. Tak przygotowana marynata poprawi nie tylko strukturę, lecz także udoskonali smak mięsa. Jak przyrządzić kurczaka w wodzie gazowanej?
Składniki:
Zalewa z wody gazowanej:
Panierka:
Dodatkowo: olej roślinny
Do dużej miski wlewamy wodę gazowaną, dodajemy sól, ostrą paprykę i suszony tymianek. Wszystko mieszamy i do zalewy wkładamy skrzydełka. Kurczak w wodzie gazowanej powinien poleżeć około godziny.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką kukurydzianą, a także słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Skrzydełka z kurczaka wyjmujemy z zalewy (nie odsączamy!) i obtaczamy w panierce. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy zapanierowane skrzydełka. Smażymy po obu stronach przez kilka minut. Podajemy z ryżem jako danie obiadowe lub z ulubionymi sosami jako przekąskę.
Składniki:
Zalewa:
Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, mąka do obtoczenia udek
Do dużej miski wlewamy wodę gazowaną, zgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wkładamy udka z kurczaka. Kurczak w wodzie gazowanej powinien stać przez około godzinę w chłodnym miejscu.
Mąkę pszenną oraz przyprawy łączymy, dodajemy wodę gazowaną, aż powstanie dosyć gęste ciasto (gęściejsze niż naleśnikowe). Udka wyjmujemy z zalewy, obtaczamy w mące i zanurzamy w panierce. Smażymy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego, aż ciasto ładnie się zrumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sosami.