Pumpkin spice latte: jesienny trend w świecie kawy
Pumpkin spice latte: jak zrobić idealne jesienne latte?
Smakiem doskonałego latte możemy się delektować w kawiarniach, restauracjach, ale także w zaciszu własnego domu. Coraz więcej osób decyduje się na zakup ekspresu do kawy, który w znaczący sposób ułatwia przygotowanie idealnego latte. Jeśli zdecydujemy się na taki w pełni automatyczny, to w zasadzie jedyną czynnością, którą musimy wykonać będzie wybór odpowiedniej kawy na panelu sterującym - urządzenie samo poradzi sobie z resztą.
Warto zacząć jednak od podstaw, a mianowicie czym jest kawa latte. Otóż jest to napój kawowy, który wywodzi się z Włoch. Dlaczego napój kawowy? Gdyż jego podstawę stanowi porcja idealnie zaparzonego espresso zmieszana w odpowiednich proporcjach z ciepłym mlekiem. Aby uzyskać doskonały efekt smakowy, jak i wizualny do szklanki należy najpierw wlać ciepłe spienione mleko, a następnie wolnym strumieniem wlewać bezpośrednio do niego porcję kawy. W ten sposób uzyskamy piękny, piętrowy efekt napoju, a pianka pozostała na wierzchu będzie mieć idealną grubość. Co jednak kiedy znudzi nam się tradycyjna latte? Wtedy można pozwolić sobie na nieco szaleństwa, które jest ostatnio bardzo modne. Nie tak dawno w świecie kawy było głośno o dalgona coffee, ale teraz jej miejsce zdecydowanie zajmuje pumpkin spice latte, która jest idealna na chłodne, jesienne popołudnia. Nie jest ona nowością dla stałych bywalców kawiarni, zarówno tych sieciowych, jak i bardziej kameralnych. Jej cechą charakterystyczną jest to, że jest napojem sezonowym idealnie wpisującym się w jesienną aurę, dzięki korzennemu, głębokiemu smakowi. Jak zrobić idealną pumpkin spice latte? Przepis prezentujemy poniżej.
Zobacz też: Jak przygotować idealną kawę? Specjaliści podali "złote proporcje" ilości kawy do wody
Pumpkin spice latte: przepis na smakowite, aromatyczne latte
Pumpkin spice latte zazwyczaj pijamy na mieście, korzystając z ofert kawiarni i restauracji. Jednak przy odrobinie chęci można je także przygotować w domu. To, jak długo nam z tym zejdzie zależy w znacznej mierze od tego jakim sprzętem dysponujemy.
Najważniejszym elementem jesiennego latte jest oczywiście espresso. Idealną porcję tej mocnej kawy możemy uzyskać korzystając z kawiarki (znajdziemy zarówno takie do użytku na kuchenkach różnego typu, jak i elektryczne), ekspresu ciśnieniowego lub ekspresu automatycznego. Kolejnym stałym elementem jest mleczna pianka, którą uzyskamy poprzez spienienie podgrzanego mleka. Można to zrobić za pomocą ręcznego spieniacza lub korzystając z takiej opcji w ekspresie.
Cały sekret pumpkin spice latte tkwi jednak w dodatkach: aromatyczne przyprawy i mus z pieczonej dyni to elementy, które nadają napojowi niepowtarzalny smak. A oto przepis jak krok po kroku przygotować pumpkin spice latte (2 porcje):
Składniki:
- 3-4 łyżki musu z pieczonej dyni
- szklanka mleka 3,2% lub 2%
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- pół laski wanilii
- cynamon
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- mielone goździki
Przygotowanie:
- w garnku podgrzewamy mleko z musem z dyni, syropem klonowym i przyprawami
- całość miksujemy blenderem do momentu, gdy mleko się spieni
- płyn przecedzamy przez sitko, jeszcze raz blendujemy
- następnie wlewamy do kubka i dodajemy gorące espresso
- wierzch można oprószyć cynamonem.
Zobacz też: Kawa z własnego ogródka? Podpowiadamy, jak zasadzić drzewko i kiedy można zbierać owoce
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy