Przepis na gorącą czekoladę jest bardzo prosty. Aromatyczny, gęsty napój o aksamitnym czekoladowym smaku może pomóc nawet na największą jesienną chandrę. Taką czekoladę zazwyczaj możemy otrzymać w dobrych kawiarniach lub restauracjach. Nie mylmy jednak prawdziwej gorącej czekolady z napojem, który otrzymujemy w sieciówkach, barach kinowych czy w automatach z napojami. Tu bowiem mamy do czynienia przeważnie z nędzną podróbką gorącej czekolady, gdzie w każdym łyku czuć proszkową konsystencję, która jest bazą tego taniego zamiennika prawdziwej gorącej czekolady.
Czekolada jak wiadomo, znacząco wpływa na poprawę naszego samopoczucia, dodaje nam energii, ale także ma korzystny wpływ na niektóre aspekty zdrowotne. Jak udowodniono, znajduje się w niej niemal 600 substancji, które wywierają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Najważniejsze z nich to m.in.:
Zobacz też: Jak rozpuścić czekoladę? Podpowiadamy wam jaki jest najlepszy sposób stopienia czekolady
Aby skosztować wybornej, gorącej czekolady niekoniecznie trzeba wybierać się do restauracji czy kawiarni. Można ją przygotować samodzielnie w domu. Warunkiem jest posiadanie odpowiedniej, dobrej jakości czekolady. Pamiętajmy, że biała czekolada nie nada się na taki pełnowartościowy napój, gdyż nie zawiera ona w sobie miazgi kakaowej. Jeśli jest to możliwe należy do minimum ograniczyć jej spożywanie, gdyż jest ona jedynie źródłem tłuszczy i węglowodanów. Co innego czekolada ciemna, deserowa. Ta, w zależności od jej jakości posiadać w sobie powinna znaczny procent kakao, które jest źródłem wielu dobroczynnych substancji.
Jak zrobić gorącą czekoladę w domu? Wystarczy mieć czekoladę, mleko i śmietanę kremówkę. Do tego warto także zastosować różne dodatki, które wzbogacą aromat naszej czekolady. Można ją także przykryć puszystą bitą śmietanką, jednak jest to zdecydowanie opcja dla tych, którzy nie dbają o ilość spożywanych kalorii.
Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na gorącą czekoladę, którą z łatwością wykonasz w domu. Przepis pozwala na przygotowanie 4 małych filiżanek gorącej czekolady.
Składniki: 0,5 l mleka, 200 ml śmietanki 30% lub 36%, 100g ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Do tak przygotowanej czekolady można dodać odrobinę wanilii, cynamonu lub mielonych goździków. Można ją także przykryć ubitą wcześniej śmietaną, przyozdobić ciasteczkiem i posypać startą czekoladą lub cynamonem.
Zobacz też: Czekolada z winem