Jak jesień, to jadalne kasztany. Przygotuj z nich genialny dżem [PRZEPIS]
Jadalne kasztany to zdecydowanie jeden z symboli jesieni. Przygotowywane na ciepło, w środku skrywają mięsisty mus o słodkawym smaku. W wielu miejscach można je kupić na stoiskach ze street foodem i zajadać jak oscypki czy obwarzanki. Nietrudno je także dostać w wielu sklepach i przygotować w domu. Dziś polecamy genialny przepis na nieco mniej typowe zastosowanie tych orzechów (owoce kasztana jadalnego to właśnie orzechy) - dżem z kasztanów.
Kasztany jadalne - przepis na dżem
Składniki:
- 1,5 kg kasztanów jadalnych
- cukier (1/3 objętości otrzymanego puree kasztanowego)
- opcjonalnie cynamon, wanilia, chilli lub inne ulubione przyprawy w ilości wedle uznania
Kasztany jadalne - przepis na dżem krok po kroku:
Myjemy kasztany i ostrożnie nacinamy za pomocą ostrego noża. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wodą tak, by je przykryła. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejnych 35-40 minut. Następnie studzimy je na tyle, by dało się je utrzymać w dłoni, po czym obieramy. Blendujemy kasztany na gładko lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ważymy masę i odmierzamy cukier w ilości odpowiadającej 1/3 wagi kasztanów. Cukier wsypujemy do rondelka wypełnionego wodą, której ilość odpowiada 1/3 wagi cukru. Miksturę ustawiamy na małym ogniu i karmelizujemy cukier. Gdy ściemnieje (ale nie będzie spalony), dodajemy kasztany i wszystko razem mieszamy. W tym momencie możemy dodać wanilię, cynamon lub chili, jeśli ich używamy. Całość gotujemy jeszcze przez pół godziny, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy tak, jak tradycyjne dżemy. Więcej o tym: Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?
Do czego wykorzystać dżem z kasztanów?
Każdy fan kasztanów jadalnych z pewnością szybko znajdzie sposób, na ich wykorzystanie. Najprostszy i najbliższy każdemu łasuchowi? Jedzenie prosto ze słoiczka. Taki dżem można też podawać z lodami i innymi deserami, na przykład szarlotką. Doskonale sprawdzi się też na toście lub chałce. Autor przepisu z portalu La Cucina Italiana sugeruje także, by dżem z kasztanów podać z deską serów zamiast przetworów z figi czy miodu. Świetnie smakuje także jako mini deserek z bitą śmietaną i orzechami laskowymi.
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą