Jak jesień, to jadalne kasztany. Przygotuj z nich genialny dżem [PRZEPIS]
Jadalne kasztany to zdecydowanie jeden z symboli jesieni. Przygotowywane na ciepło, w środku skrywają mięsisty mus o słodkawym smaku. W wielu miejscach można je kupić na stoiskach ze street foodem i zajadać jak oscypki czy obwarzanki. Nietrudno je także dostać w wielu sklepach i przygotować w domu. Dziś polecamy genialny przepis na nieco mniej typowe zastosowanie tych orzechów (owoce kasztana jadalnego to właśnie orzechy) - dżem z kasztanów.
Kasztany jadalne - przepis na dżem
Składniki:
- 1,5 kg kasztanów jadalnych
- cukier (1/3 objętości otrzymanego puree kasztanowego)
- opcjonalnie cynamon, wanilia, chilli lub inne ulubione przyprawy w ilości wedle uznania
Kasztany jadalne - przepis na dżem krok po kroku:
Myjemy kasztany i ostrożnie nacinamy za pomocą ostrego noża. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wodą tak, by je przykryła. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejnych 35-40 minut. Następnie studzimy je na tyle, by dało się je utrzymać w dłoni, po czym obieramy. Blendujemy kasztany na gładko lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ważymy masę i odmierzamy cukier w ilości odpowiadającej 1/3 wagi kasztanów. Cukier wsypujemy do rondelka wypełnionego wodą, której ilość odpowiada 1/3 wagi cukru. Miksturę ustawiamy na małym ogniu i karmelizujemy cukier. Gdy ściemnieje (ale nie będzie spalony), dodajemy kasztany i wszystko razem mieszamy. W tym momencie możemy dodać wanilię, cynamon lub chili, jeśli ich używamy. Całość gotujemy jeszcze przez pół godziny, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy tak, jak tradycyjne dżemy. Więcej o tym: Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?
Do czego wykorzystać dżem z kasztanów?
Każdy fan kasztanów jadalnych z pewnością szybko znajdzie sposób, na ich wykorzystanie. Najprostszy i najbliższy każdemu łasuchowi? Jedzenie prosto ze słoiczka. Taki dżem można też podawać z lodami i innymi deserami, na przykład szarlotką. Doskonale sprawdzi się też na toście lub chałce. Autor przepisu z portalu La Cucina Italiana sugeruje także, by dżem z kasztanów podać z deską serów zamiast przetworów z figi czy miodu. Świetnie smakuje także jako mini deserek z bitą śmietaną i orzechami laskowymi.
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Grill: jak przygotować się na sezon grillowy? Wybieramy odpowiedni grill
- Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia
- Grillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe i lekkie przekąski