Jadalne kasztany to zdecydowanie jeden z symboli jesieni. Przygotowywane na ciepło, w środku skrywają mięsisty mus o słodkawym smaku. W wielu miejscach można je kupić na stoiskach ze street foodem i zajadać jak oscypki czy obwarzanki. Nietrudno je także dostać w wielu sklepach i przygotować w domu. Dziś polecamy genialny przepis na nieco mniej typowe zastosowanie tych orzechów (owoce kasztana jadalnego to właśnie orzechy) - dżem z kasztanów.
Składniki:
Myjemy kasztany i ostrożnie nacinamy za pomocą ostrego noża. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wodą tak, by je przykryła. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejnych 35-40 minut. Następnie studzimy je na tyle, by dało się je utrzymać w dłoni, po czym obieramy. Blendujemy kasztany na gładko lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ważymy masę i odmierzamy cukier w ilości odpowiadającej 1/3 wagi kasztanów. Cukier wsypujemy do rondelka wypełnionego wodą, której ilość odpowiada 1/3 wagi cukru. Miksturę ustawiamy na małym ogniu i karmelizujemy cukier. Gdy ściemnieje (ale nie będzie spalony), dodajemy kasztany i wszystko razem mieszamy. W tym momencie możemy dodać wanilię, cynamon lub chili, jeśli ich używamy. Całość gotujemy jeszcze przez pół godziny, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy tak, jak tradycyjne dżemy. Więcej o tym: Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?
Każdy fan kasztanów jadalnych z pewnością szybko znajdzie sposób, na ich wykorzystanie. Najprostszy i najbliższy każdemu łasuchowi? Jedzenie prosto ze słoiczka. Taki dżem można też podawać z lodami i innymi deserami, na przykład szarlotką. Doskonale sprawdzi się też na toście lub chałce. Autor przepisu z portalu La Cucina Italiana sugeruje także, by dżem z kasztanów podać z deską serów zamiast przetworów z figi czy miodu. Świetnie smakuje także jako mini deserek z bitą śmietaną i orzechami laskowymi.