Ziemniaki po grecku są bardzo proste do przygotowania, a świetnie komponują się z różnymi potrawami. Chrupkie z wierzchu i miękkie w środku, o ziołowo-cytrynowym aromacie smakowicie uzupełnią niedzielny obiad. Jak zrobić ziemniaki po grecku? Podpowiadamy.
Składniki:
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy (jeśli są to młode ziemniaki, nie musimy obierać ich ze skórki - wystarczy je dobrze wyszorować), większe kroimy na kawałki. Przekładamy je do dużej miski i wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy suszone oregano. W wyciskarce wyciskamy ząbki czosnku i również dodajemy go do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy w taki sposób, aby oliwa i przyprawy znalazły się na każdym ziemniaku. Na koniec doprawiamy je solą i pieprzem do smaku.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową - można także użyć dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wsypujemy ziemniaki i wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy je przez około godzinę. Podajemy na gorąco.
Jeśli chcemy, aby ziemniaczki były wyjątkowo chrupiące, przed końcem pieczenia możemy dodać odrobinę masła. Wystarczy zrobić to na 10 minut przed wyjęciem ziemniaków z piekarnika. Pamiętajmy tylko, że dodatkowa porcja tłuszczu znacząco podniesie kaloryczność pieczonych kartofli!
Wskazówki: Nie macie ochoty czekać tak długo na ziemniaki? Zanim dodacie do nich oliwę i przyprawy, podgotujcie je przez 15 minut. Wtedy czas pieczenia znacząco się skróci. Jeśli pieczecie ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, użyjcie takiego z przykrywką. Można ją zdjąć na ostatnie 20 minut pieczenia i podkręcić nieco temperaturę - wtedy ziemniaczki będą bardziej chrupiące bez konieczności dodawania kalorycznego masła.
Ziemniaki po grecku mogą być samodzielną przekąską - doskonale smakują z dodatkiem sosu tzatziki. Świetnie uzupełnią także dania obiadowe lub te przygotowane na grillu. My szczególnie polecamy przygotowanie ich do pieczonych mięs lub ryby - można je upiec równocześnie z daniem głównym w piekarniku (tylko koniecznie kontrolujcie czas pieczenia obu potraw!). Będą rewelacyjnie smakowały na przykład do pieczonego kurczaka, indyka czy łososia. Dania wegetariańskie - na przykład kotlety czy burgery warzywne - również smakują z nimi wybornie!
Gdy kupujecie ziemniaki do konkretnych dań, warto wybrać odpowiedni ich gatunek. Aby przygotować ziemniaki po grecku oraz inne pieczone kartofle, najlepiej wybrać typ kulinarny B (należą do nich popularne Irysy i Irgi). To ziemniaki ogólnoużytkowe, które łatwo kupicie w każdym sklepie.