Chleb dyniowy - jak się za niego zabrać? Wyjaśniamy krok po kroku [PRZEPISY]
Chleb dyniowy to jeden z wielu wypieków, które można przygotować z dyni - prawdziwej królowej jesieni. Można go zrobić z każdego gatunku dyni, więc jeśli kupiliście jej trochę więcej niż zwykle i zastanawiacie się, do czego ją wykorzystać, to chleb dyniowy musi się znaleźć na waszej liście. Sprawdźcie przepis na chleb z dyni.
Chleb dyniowy na drożdżach – przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej,
- 200 g puree z dyni,
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany,
- 20 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży suszonych 7 g),
- 150 ml ciepłej wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 5 łyżek oleju,
- ulubione dodatki: pestki dyni, ziarna siemienia lnianego, nasiona słonecznika itd.,
- szczypta cukru.
Chleb dyniowy na drożdżach - sposób przygotowania
Przygotowujemy zaczyn: do miseczki kruszymy lub wsypujemy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę mąki, cukier i zalewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodą. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Przygotowujemy ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ulubione nasiona (część zostawiamy, aby posypać chleb po wierzchu), a także olej, sól, jogurt oraz puree z dyni. Wlewamy także wyrośnięty zaczyn. Następnie wszystkie składniki mieszamy dłonią. Ciasto powinno być gęste i lepić się do dłoni - w razie potrzeby można dodać trochę wody lub mąki. Ciasto chlebowe wyrabiamy przez kilkanaście minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy chleb: keksówkę o wymiarach ok. 25 x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub skrapiamy olejem. Możemy ją także wysypać bułką tartą, makiem lub płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i przekładamy do formy. Chleb posypujemy z wierzchu ulubionymi ziarnami. Wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, pieczemy w takiej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy ją do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Chleb dyniowy studzimy i kroimy na kromki.
Chleb dyniowy na zakwasie – przepis
Składniki:
Na zaczyn:
- 20 g aktywnego zakwasu żytniego,
- 60 g mąki pszennej,
- 60 g wody.
Ciasto:
- zaczyn,
- 500 g mąki pszennej chlebowej (można wymieszać ją z mąką razową lub żytnią),
- 150 g puree z dyni,
- 250 ml wody,
- łyżka soli,
- ulubione nasiona: np. siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni itd.
Chleb dyniowy na zakwasie - sposób przygotowania
Na dzień przed pieczeniem chleba robimy zaczyn: aktywny zakwas chlebowy mieszamy z wodą oraz mąką pszenną. Przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę, puree z dyni, wodę, zaczyn, sól i ulubione nasiona. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aby się napowietrzyło. Odstawiamy je na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Pieczemy chleb: Z ciasta formujemy bochenek i pieczemy go przez 15 minut w temperaturze 220 st. C, a przez kolejne 45 minut w temperaturze 200 st. C.
* Więcej o zakwasie znajdziecie w osobnym artykule: Zakwas na chleb. Jak samodzielnie przygotować zaczyn?
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur