Chleb dyniowy to jeden z wielu wypieków, które można przygotować z dyni - prawdziwej królowej jesieni. Można go zrobić z każdego gatunku dyni, więc jeśli kupiliście jej trochę więcej niż zwykle i zastanawiacie się, do czego ją wykorzystać, to chleb dyniowy musi się znaleźć na waszej liście. Sprawdźcie przepis na chleb z dyni.
Składniki:
Przygotowujemy zaczyn: do miseczki kruszymy lub wsypujemy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę mąki, cukier i zalewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodą. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Przygotowujemy ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ulubione nasiona (część zostawiamy, aby posypać chleb po wierzchu), a także olej, sól, jogurt oraz puree z dyni. Wlewamy także wyrośnięty zaczyn. Następnie wszystkie składniki mieszamy dłonią. Ciasto powinno być gęste i lepić się do dłoni - w razie potrzeby można dodać trochę wody lub mąki. Ciasto chlebowe wyrabiamy przez kilkanaście minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy chleb: keksówkę o wymiarach ok. 25 x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub skrapiamy olejem. Możemy ją także wysypać bułką tartą, makiem lub płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i przekładamy do formy. Chleb posypujemy z wierzchu ulubionymi ziarnami. Wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, pieczemy w takiej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy ją do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Chleb dyniowy studzimy i kroimy na kromki.
Składniki:
Na zaczyn:
Ciasto:
Na dzień przed pieczeniem chleba robimy zaczyn: aktywny zakwas chlebowy mieszamy z wodą oraz mąką pszenną. Przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę, puree z dyni, wodę, zaczyn, sól i ulubione nasiona. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aby się napowietrzyło. Odstawiamy je na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Pieczemy chleb: Z ciasta formujemy bochenek i pieczemy go przez 15 minut w temperaturze 220 st. C, a przez kolejne 45 minut w temperaturze 200 st. C.
* Więcej o zakwasie znajdziecie w osobnym artykule: Zakwas na chleb. Jak samodzielnie przygotować zaczyn?