• Link został skopiowany

Chleb dyniowy - jak się za niego zabrać? Wyjaśniamy krok po kroku [PRZEPISY]

Czy piekliście już tej jesieni chleb dyniowy? Jeżeli nie, to czas najwyższy! Ciepły chleb domowej roboty to prawdziwy rarytas. Ten zrobiony z dyni zachwyca nie tylko delikatnie słodkim smakiem, lecz także pięknym pomarańczowym kolorem. Jak zrobić chleb z dyni? Wszystko wyjaśniamy.
Chleb dyniowy
fot. Mirjam Kavcic / shutterstock.com

Chleb dyniowy to jeden z wielu wypieków, które można przygotować z dyni - prawdziwej królowej jesieni. Można go zrobić z każdego gatunku dyni, więc jeśli kupiliście jej trochę więcej niż zwykle i zastanawiacie się, do czego ją wykorzystać, to chleb dyniowy musi się znaleźć na waszej liście. Sprawdźcie przepis na chleb z dyni.

Chleb dyniowy na drożdżach – przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej,
  • 200 g puree z dyni,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany,
  • 20 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży suszonych 7 g),
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 5 łyżek oleju,
  • ulubione dodatki: pestki dyni, ziarna siemienia lnianego, nasiona słonecznika itd.,
  • szczypta cukru.

Chleb dyniowy na drożdżach - sposób przygotowania

Przygotowujemy zaczyn: do miseczki kruszymy lub wsypujemy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę mąki, cukier i zalewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodą. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Przygotowujemy ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ulubione nasiona (część zostawiamy, aby posypać chleb po wierzchu), a także olej, sól, jogurt oraz puree z dyni. Wlewamy także wyrośnięty zaczyn. Następnie wszystkie składniki mieszamy dłonią. Ciasto powinno być gęste i lepić się do dłoni - w razie potrzeby można dodać trochę wody lub mąki. Ciasto chlebowe wyrabiamy przez kilkanaście minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.

Pieczemy chleb: keksówkę o wymiarach ok. 25 x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub skrapiamy olejem. Możemy ją także wysypać bułką tartą, makiem lub płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i przekładamy do formy. Chleb posypujemy z wierzchu ulubionymi ziarnami. Wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, pieczemy w takiej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy ją do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Chleb dyniowy studzimy i kroimy na kromki.

Zobacz wideo Jeszcze inny sposób na wykorzystanie dyni? Pierogi - genialne na jesień

Chleb dyniowy na zakwasie – przepis

Składniki:

Na zaczyn:

  • 20 g aktywnego zakwasu żytniego,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 60 g wody.

Ciasto:

  • zaczyn,
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (można wymieszać ją z mąką razową lub żytnią),
  • 150 g puree z dyni,
  • 250 ml wody,
  • łyżka soli,
  • ulubione nasiona: np. siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni itd.

Chleb dyniowy na zakwasie - sposób przygotowania

Na dzień przed pieczeniem chleba robimy zaczyn: aktywny zakwas chlebowy mieszamy z wodą oraz mąką pszenną. Przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę, puree z dyni, wodę, zaczyn, sól i ulubione nasiona. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aby się napowietrzyło. Odstawiamy je na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Pieczemy chleb: Z ciasta formujemy bochenek i pieczemy go przez 15 minut w temperaturze 220 st. C, a przez kolejne 45 minut w temperaturze 200 st. C.

* Więcej o zakwasie znajdziecie w osobnym artykule: Zakwas na chleb. Jak samodzielnie przygotować zaczyn?

Więcej o: