Ciasteczka dyniowe to jesienny must-bake. Jak je zrobić? Mamy trzy fantastyczne przepisy

Ciasteczka dyniowe to prawdziwy must-bake na sezon jesienny! Jeżeli jeszcze ich nie upiekliście, to najwyższa pora - podjadane do herbaty będą stanowiły pyszną przekąskę. To jeden z tych deserów, dla których na chwilę warto zapomnieć o liczeniu kalorii. Jak zrobić ciasteczka dyniowe? Podpowiadamy!

Pieczenie ciasteczek jest doskonałą formą spędzania czasu z bliskimi. To także świetny pomysł na samotną aktywność, jeśli chcecie odpocząć od zgiełku. Pyszne ciasteczka dyniowe doskonale wpasują się w jesienny klimat. Sprawdźcie, jak je upiec.

Kruche ciasteczka dyniowe z czekoladą – przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki puree dyniowego,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 70 g masła lub margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka imbiru,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Jak zrobić kruche ciasteczka dyniowe z czekoladą?

Kruche ciasteczka dyniowe z czekoladą
Kruche ciasteczka dyniowe z czekoladą fot. Edalin Photography / shutterstock.com

Do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy także cynamon, imbir, proszek do pieczenia oraz cukier. Czekoladę łamiemy na niewielkie kawałki lub siekamy w kostkę i również dosypujemy do suchych składników. Łączymy. Następnie dodajemy puree dyniowe oraz masło i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem.

Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Łyżką nabieramy ciasto i formujemy spłaszczone kulki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i pieczemy ciasteczka przez około 20-25 minut.

Ciasteczka dyniowe z suszonymi owocami – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • szklanka puree z dyni,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • duże jajko,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka przyprawy korzennej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • pół szklanki posiekanych orzechów lub migdałów,
  • pół szklanki posiekanych suszonych moreli,
  • pół szklanki suszonej żurawiny

Jak zrobić ciasteczka dyniowe z suszonymi owocami?

Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem, aż powstanie puchata masa. Następnie dodajemy puree z dyni oraz jajko i wszystko miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę korzenną, a także posiekane orzechy oraz suszone owoce. Wszystko mieszamy łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach).

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy porcje ciasta i każdą z nich spłaszczamy. Następnie blachę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu ciastka odstawiamy do wystudzenia.

Zobacz wideo Z dyni można przygotować także pyszne i jakże cieszące oczy bułeczki. Sprawdźcie przepis

Owsiane ciasteczka dyniowe – przepis

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 110 g mąki pszennej,
  • 150 g puree z dyni,
  • jajko,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 80 g cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • odrobina soli

Jak zrobić owsiane ciasteczka dyniowe?

Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puch. Następnie dodajemy jajko oraz puree z dyni. Wsypujemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę układamy na blasze i spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut, aż staną się rumiane.

Więcej o: