Ciasteczka dyniowe to jesienny must-bake. Jak je zrobić? Mamy trzy fantastyczne przepisy
Pieczenie ciasteczek jest doskonałą formą spędzania czasu z bliskimi. To także świetny pomysł na samotną aktywność, jeśli chcecie odpocząć od zgiełku. Pyszne ciasteczka dyniowe doskonale wpasują się w jesienny klimat. Sprawdźcie, jak je upiec.
Kruche ciasteczka dyniowe z czekoladą – przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki puree dyniowego,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 70 g masła lub margaryny,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka imbiru,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Jak zrobić kruche ciasteczka dyniowe z czekoladą?
Kruche ciasteczka dyniowe z czekoladą fot. Edalin Photography / shutterstock.com
Do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy także cynamon, imbir, proszek do pieczenia oraz cukier. Czekoladę łamiemy na niewielkie kawałki lub siekamy w kostkę i również dosypujemy do suchych składników. Łączymy. Następnie dodajemy puree dyniowe oraz masło i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Łyżką nabieramy ciasto i formujemy spłaszczone kulki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i pieczemy ciasteczka przez około 20-25 minut.
Ciasteczka dyniowe z suszonymi owocami – przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- szklanka puree z dyni,
- 100 g masła lub margaryny,
- duże jajko,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka przyprawy korzennej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- pół szklanki posiekanych orzechów lub migdałów,
- pół szklanki posiekanych suszonych moreli,
- pół szklanki suszonej żurawiny
Jak zrobić ciasteczka dyniowe z suszonymi owocami?
Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem, aż powstanie puchata masa. Następnie dodajemy puree z dyni oraz jajko i wszystko miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę korzenną, a także posiekane orzechy oraz suszone owoce. Wszystko mieszamy łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy porcje ciasta i każdą z nich spłaszczamy. Następnie blachę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu ciastka odstawiamy do wystudzenia.
Owsiane ciasteczka dyniowe – przepis
Składniki:
- 200 g płatków owsianych,
- 110 g mąki pszennej,
- 150 g puree z dyni,
- jajko,
- 80 g roztopionego masła,
- 80 g cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- odrobina soli
Jak zrobić owsiane ciasteczka dyniowe?
Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puch. Następnie dodajemy jajko oraz puree z dyni. Wsypujemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę układamy na blasze i spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut, aż staną się rumiane.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur