Pieczenie ciasteczek jest doskonałą formą spędzania czasu z bliskimi. To także świetny pomysł na samotną aktywność, jeśli chcecie odpocząć od zgiełku. Pyszne ciasteczka dyniowe doskonale wpasują się w jesienny klimat. Sprawdźcie, jak je upiec.
Składniki:
Do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy także cynamon, imbir, proszek do pieczenia oraz cukier. Czekoladę łamiemy na niewielkie kawałki lub siekamy w kostkę i również dosypujemy do suchych składników. Łączymy. Następnie dodajemy puree dyniowe oraz masło i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Łyżką nabieramy ciasto i formujemy spłaszczone kulki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i pieczemy ciasteczka przez około 20-25 minut.
Składniki:
Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem, aż powstanie puchata masa. Następnie dodajemy puree z dyni oraz jajko i wszystko miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę korzenną, a także posiekane orzechy oraz suszone owoce. Wszystko mieszamy łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy porcje ciasta i każdą z nich spłaszczamy. Następnie blachę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu ciastka odstawiamy do wystudzenia.
Składniki:
Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puch. Następnie dodajemy jajko oraz puree z dyni. Wsypujemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę układamy na blasze i spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut, aż staną się rumiane.