Leczniczy charakter nalewki z pigwy sprawia, że jest idealnym wyborem na jesienne i zimowe chłodne lub wręcz mroźne wieczory. Pigwówkę cenimy również za bursztynowy kolor i bardzo przyjemny smak. Najlepszym czasem na jej zrobienie jest przełom września i października, gdy mamy pod ręką obfitość owoców.
Nalewkę z pigwy spożywamy w niewielkich ilościach - wystarczy kieliszek dziennie. Szczególnie mocno zaleca się jej picie w trakcie jesiennego przesilenia. Takie dawki pozwalają na znaczące wzmocnienie układu odpornościowego, co jest ważne zwłaszcza w przypadku przeziębień i innych infekcji. Dodatkowo pigwówka poprawia pracę układu pokarmowego dobroczynnie wpływając na trawienie. Jest bogata nie tylko we wspomniane witaminy A i B, ale też w potas, wapń, żelazo, magnez, garbniki i pektyny.
Zobacz też: Nalewka z głogu i jej właściwości. Jak zrobić nalewkę z głogu?
Nalewka z pigwy czy z owoców pigwowca?
Chcąc przygotować wspaniały i prozdrowotny trunek, musimy zdecydować się na jeden z wielu gatunków pigwy. Oczywiste jest przy tym, że najwięcej radości i powodów do dumy dostarczy nam sporządzenie go z owoców rosnących w przydomowym ogrodzie lub sadzie, ale z pewnością świetne będą także produkty dostępne na bazarku.
Szczególnie w przypadku trunku wyrabianego z przydomowych owoców możemy stanąć przed dylematem: zrobić nalewkę z pigwy czy z owoców pigwowca? Wbrew pozorom obie nazwy, chociaż podobne, dotyczą zupełnie różnych roślin:
Pocieszające jest jednak to, że z owoców obu roślin, zwyczajowo nazywanych pigwami, można sporządzić wyśmienitą nalewkę. Także w przypadku pigwowca można liczyć na wspaniały aromat, cierpki smak zaś niekoniecznie przełoży się na smak trunku.
Przepis na nalewkę z pigwy nie jest przesadnie skomplikowany. Do zrobienia tego smacznego i lubianego trunku będziemy potrzebowali:
Przepis na nalewkę z pigwy wymaga starannego wykonania jedynie kilku podstawowych czynności - dbając o ich właściwą kolejność powinniśmy dojść do bardzo przyjemnego finału w postaci sporządzenia cenionego trunku.
Zobacz też: Domowe likiery robi się łatwo i mogą być idealnymi prezentami. Jak je przygotować? [PRZEPISY]