Pigwa do herbaty bez cukru - naturalny wzmacniacz odporności [PRZEPIS]

Pigwa do herbaty to świetny domowy sposób na wzmocnienie odporności. Pigwa jest źródłem wielu witamin, a przetwory z niej można przyrządzić zarówno w wersji słodkiej, jak i bez cukru. Pigwa do herbaty bez cukru - jak ją przygotować?

Pigwa do herbaty bez cukru to jeden z tych domowych specyfików na wzmocnienie odporności, które warto przygotować na jesień i zimę. Sok z pigwy dodawany do herbaty nie tylko dostarczy organizmowi wielu witamin, ale też wzbogaci jej smak. Pigwa do herbaty bez cukru – sprawdźcie przepis oraz jej właściwości!

Pigwa – właściwości

Pigwa jest źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dostarczają także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, siarkę i miedź. Doskonale wzmacnia odporność, pomaga przy przeziębieniach i ma działanie przeciwzapalne. Ponadto zapobiega wymiotom, wzdęciom oraz biegunce, wspomaga odchudzanie i regenerację wątroby, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pigwa ma w składzie dużo pektyn, przez co doskonale nadaje się do przygotowania przetworów. Owoców pigwy nie należy jeść na surowo – zresztą ich miąższ jest bardzo twardy i kwaśny.

Uwaga! Pigwę niekiedy myli się z pigwowcem. To dwie różne rośliny o podobnej nazwie, ale owoce zarówno jednego, jak i drugiego krzewu wykorzystuje się do przygotowywania przetworów.

Pigwę do herbaty bez cukru najlepiej przygotować, używając sokowirówki. Jeśli jednak nie macie takiego sprzętu, sprawdźcie, jak zrobić sok za pomocą blendera.

Pigwa do herbaty bez cukru – przepis bez sokowirówki

Składniki:

- owoce pigwy – dowolna ilość

Pigwa do herbaty bez cukru – sposób przygotowania bez sokowirówki

Owoce pigwy dokładnie myjemy i wycieramy, aby usunąć ze skórki meszek oraz wszystkie zanieczyszczenia. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i mielimy lub blendujemy (należy użyć urządzenia o dużej mocy ze względu na to, że owoce pigwy są bardzo twarde!). Rozdrobnioną papkę z pigwy wyciskamy przez czystą pieluchę tetrową, a później przez gazę położoną na sitku prosto do czystych, wyparzonych słoików. Słoiki mocno zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka w taki sposób, aby słoiki nie dotykały siebie ani brzegów naczynia. Wlewamy wodę do ¾ wysokości i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy, studzimy w wodzie. Słoiki z sokiem przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Sok z pigwy dodajemy do herbaty lub innych napojów. Kwaśny sok z pigwy można w naturalny sposób osłodzić, mieszając z innym sokiem ze słodkich owoców.

Pigwa do herbaty bez cukru – z miodem lub stewią

Składniki:

  • dowolna ilość pigwy,
  • stewia (250 g stewii na 1 kg pigwy) lub miód (1/2 szklanki miodu na 1 kg pigwy)

Jak zrobić sok z pigwy bez cukru (z miodem lub stewią)?

Pigwę dokładnie myjemy i wycieramy, usuwamy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Następnie przekładamy do miski i zasypujemy stewią lub zalewamy miodem. Odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie zlewamy powstały syrop.

Przechowujemy go w chłodnym miejscu, podajemy do wody lub herbaty (najlepiej przestudzonej, aby nie zniwelować dobroczynnego działania miodu oraz witamin zawartych w owocach).

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA