Herbata zimowa rozgrzewa, a jak smakuje. Mamy garść przepisów, m.in. z rozmarynem lub wiśniami

Herbata zimowa to napój, który nie ma nie tylko rozgrzewać, lecz także wybornie smakować. Aromatyczny napar poprawi też nastrój w ponure popołudnie, a także pozwoli odprężyć się i zrelaksować. Herbata zimowa - jak ją przygotować?

Herbata zimowa to obowiązkowa pozycja na chłodne miesiące we wszystkich kawiarniach. Można ją jednak przygotować w domu samodzielnie. Jeśli macie ochotę spędzić miło czas, popijając rozgrzewający napój, herbata zimowa sprawdzi się idealnie. Jak zrobić zimową herbatę? Mamy kilka pomysłów.

Herbata zimowa z pomarańczą, imbirem i cynamonem – przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • kubek zaparzonej gorącej herbaty (czarnej, najlepiej liściastej),
  • 2 plastry pomarańczy,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 5 goździków,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier lub miód

Herbata zimowa z pomarańczą, imbirem i cynamonem – sposób przygotowania

Od plastrów pomarańczy odcinamy skórkę. Korzeń imbiru obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę, imbir, goździki i cynamon wrzucamy do świeżo zaparzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by jej był intensywny. Słodzimy wedle uznania.

Uwaga: Jeśli herbatę słodzimy miodem, należy zrobić to, gdy będzie już ciepła, ale nie gorąca. Wysoka temperatura pozbawi miód jego prozdrowotnych właściwości i stanie się tylko substancją słodzącą.

Herbata zimowa z cytryną i anyżkiem – przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • kubek zaparzonej gorącej herbaty (czarnej, najlepiej liściastej),
  • 2 plastry cytryny,
  • gwiazdka anyżku,
  • gałązka świeżego rozmarynu lub szczypta suszonego,
  • cukier lub miód

Herbata zimowa z cytryną i anyżkiem – sposób przygotowania

Od plastrów cytryny odcinamy skórkę. Cytrynę, gwiazdkę anyżku, świeży lub suszony rozmaryn wrzucamy do zaparzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby naciągnęła aromatem. Słodzimy cukrem lub miodem wedle uznania.

Zobacz wideo Co jeszcze na rozgrzanie? Złote mleko!

Herbata zimowa z syropem z owoców czarnego bzu i sokiem z malin – przepis

Składniki:

  • kubek zaparzonej gorącej herbaty (czarnej lub z liści malin),
  • 2 łyżki syropu z czarnego bzu,
  • 2 łyżki soku z malin*

* należy wybrać sok z malin bez dodatku cukru ani innych substancji słodzących. Zamiast takiego soku można także użyć herbaty z suszonych malin

Herbata zimowa z syropem z czarnego bzu i sokiem z malin – sposób przygotowania

Do zaparzonej herbaty wlewamy syrop z owoców czarnego bzu oraz sok z malin. Jeśli używamy suszonych malin (jak do przygotowania naparu), najlepiej umieścić je w zaparzaczu i wyciągnąć, gdy herbata naciągnie ich kwaskowym smakiem.

Herbata zimowa z wiśniami i cynamonem – przepis

Składniki:

  • kubek zaparzonej gorącej herbaty (czarnej, najlepiej liściastej),
  • 2 płaskie łyżki dżemu, konfitury wiśniowej lub wiśni pasteryzowanych z sokiem,
  • szczypta cynamonu,
  • gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego

Herbata zimowa z wiśniami i cynamonem – sposób przygotowania

Do zaparzonej herbaty dodajemy dżem lub konfiturę wiśniową, bądź wiśnie pasteryzowane z sokiem. Dokładnie mieszamy, aby substancje się połączyły. Doprawiamy szczyptą cynamonu i świeżym bądź suszonym rozmarynem.

Herbata zimowa z powidłami śliwkowymi i wanilią

Składniki:

  • kubek zaparzonej gorącej herbaty (czarnej, najlepiej liściastej),
  • 2 płaskie łyżki powideł śliwkowych,
  • kilka ziaren wanilii lub odrobina cukru z dodatkiem wanilii

Herbata zimowa z powidłami śliwkowymi i wanilią – sposób przygotowania

Do gorącej herbaty dodajemy powidła i wszystko dokładnie mieszamy. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka i dodajemy je do herbaty. Jeśli używamy cukru z dodatkiem wanilii, możemy zmniejszyć ilość powideł, aby herbata nie wyszła zbyt słodka