Herbata zimowa to obowiązkowa pozycja na chłodne miesiące we wszystkich kawiarniach. Można ją jednak przygotować w domu samodzielnie. Jeśli macie ochotę spędzić miło czas, popijając rozgrzewający napój, herbata zimowa sprawdzi się idealnie. Jak zrobić zimową herbatę? Mamy kilka pomysłów.
Składniki (na 1 porcję):
Od plastrów pomarańczy odcinamy skórkę. Korzeń imbiru obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę, imbir, goździki i cynamon wrzucamy do świeżo zaparzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by jej był intensywny. Słodzimy wedle uznania.
Uwaga: Jeśli herbatę słodzimy miodem, należy zrobić to, gdy będzie już ciepła, ale nie gorąca. Wysoka temperatura pozbawi miód jego prozdrowotnych właściwości i stanie się tylko substancją słodzącą.
Składniki (na 1 porcję):
Od plastrów cytryny odcinamy skórkę. Cytrynę, gwiazdkę anyżku, świeży lub suszony rozmaryn wrzucamy do zaparzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby naciągnęła aromatem. Słodzimy cukrem lub miodem wedle uznania.
Składniki:
* należy wybrać sok z malin bez dodatku cukru ani innych substancji słodzących. Zamiast takiego soku można także użyć herbaty z suszonych malin
Do zaparzonej herbaty wlewamy syrop z owoców czarnego bzu oraz sok z malin. Jeśli używamy suszonych malin (jak do przygotowania naparu), najlepiej umieścić je w zaparzaczu i wyciągnąć, gdy herbata naciągnie ich kwaskowym smakiem.
Składniki:
Do zaparzonej herbaty dodajemy dżem lub konfiturę wiśniową, bądź wiśnie pasteryzowane z sokiem. Dokładnie mieszamy, aby substancje się połączyły. Doprawiamy szczyptą cynamonu i świeżym bądź suszonym rozmarynem.
Składniki:
Do gorącej herbaty dodajemy powidła i wszystko dokładnie mieszamy. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka i dodajemy je do herbaty. Jeśli używamy cukru z dodatkiem wanilii, możemy zmniejszyć ilość powideł, aby herbata nie wyszła zbyt słodka