Zupa z maślaków - ulubieniec grzybiarzy. Podpowiadamy, jak ją zrobić
Zupa z maślaków to potrawa, którą doskonale znają wszyscy miłośnicy zbierania grzybów. Wielu z nas pamięta ją z dzieciństwa – nic tak doskonale nie syci i nie rozgrzewa, jak gorąca, pyszna zupa pełna skarbów lasu. Jak ugotować zupę z maślaków? Mamy przepis.
Zupa z maślaków – przepis (z kaszą jęczmienną)
Składniki:
- 500 g maślaków,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- pół pora (biała część),
- średnia cebula,
- 2 l wody,
- 70 g kaszy jęczmiennej,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 łyżki masła lub oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do podania
Zupa z maślaków z kaszą jęczmienną – sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skórki. Wrzucamy je do garnka razem z porem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą i gotujemy przez 40 minut.
Maślaki czyścimy, kapelusze obieramy ze skórki. Grzyby kroimy w plasterki, cebulę zaś w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy maślaki i dusimy razem przez 5 minut, mieszając drewnianą łyżką.
Z bulionu wyjmujemy warzywa. Seler i por odkładamy (możemy wykorzystać je do przyrządzenia pasztetu, placków warzywnych albo farszu do pierogów czy naleśników), marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka z grzybami. Następnie zalewamy maślaki bulionem i wsypujemy kaszę. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut (lub do miękkości kaszy), na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
Zupa z maślaków doskonale smakuje z posiekaną natką pietruszki.
Zupa z maślaków – przepis (wersja z ziemniakami)
Składniki:
- 500 g maślaków,
- 6 średnich ziemniaków,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 1/4 selera,
- średnia cebula,
- 150 ml śmietany 30 proc.,
- łyżka masła,
- łyżeczka majeranku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 l wody
Zupa z maślaków z ziemniakami – sposób przygotowania
Grzyby oczyszczamy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler również obieramy, a następnie ścieramy na tarce o największych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę, cebulę zaś w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy maślaki i smażymy przez 5 minut. Następnie wrzucamy ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko zalewamy wodą, wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, a także ząbki czosnku wyciśnięte w wyciskarce. Gotujemy zupę, tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Na koniec wlewamy śmietankę (najlepiej rozrobić ją z gorącą zupą w kubku, aby się nie zwarzyła) i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
Wskazówka: zupa z maślaków z ziemniakami doskonale smakuje także z lanymi kluseczkami lub z makaronem. Można ją także zrobić w dużej ilości i zawekować w słoikach na zapas.
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
- Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci