Zupa z maślaków - ulubieniec grzybiarzy. Podpowiadamy, jak ją zrobić

Wróciliście z grzybobrania z koszem pełnym maślaków? To może oznaczać tylko jedno - na obiad zupa z maślaków. Ta aromatyczna, pachnąca lasem potrawa to przepyszne danie na jesień. Jak zrobić zupę z maślaków? Wszystko wyjaśniamy.

Zupa z maślaków to potrawa, którą doskonale znają wszyscy miłośnicy zbierania grzybów. Wielu z nas pamięta ją z dzieciństwa – nic tak doskonale nie syci i nie rozgrzewa, jak gorąca, pyszna zupa pełna skarbów lasu. Jak ugotować zupę z maślaków? Mamy przepis.

Zupa z maślaków – przepis (z kaszą jęczmienną)

Składniki:

  • 500 g maślaków,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • pół pora (biała część),
  • średnia cebula,
  • 2 l wody,
  • 70 g kaszy jęczmiennej,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 łyżki masła lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do podania

Zupa z maślaków z kaszą jęczmienną – sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skórki. Wrzucamy je do garnka razem z porem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą i gotujemy przez 40 minut.

Maślaki czyścimy, kapelusze obieramy ze skórki. Grzyby kroimy w plasterki, cebulę zaś w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy maślaki i dusimy razem przez 5 minut, mieszając drewnianą łyżką.

Z bulionu wyjmujemy warzywa. Seler i por odkładamy (możemy wykorzystać je do przyrządzenia pasztetu, placków warzywnych albo farszu do pierogów czy naleśników), marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka z grzybami. Następnie zalewamy maślaki bulionem i wsypujemy kaszę. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut (lub do miękkości kaszy), na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.

Zupa z maślaków doskonale smakuje z posiekaną natką pietruszki.

Zobacz wideo Co jeszcze z grzybów? Wspaniałe risotto z boczkiem. Sprawdźcie przepis

Zupa z maślaków – przepis (wersja z ziemniakami)

Składniki:

  • 500 g maślaków,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • średnia cebula,
  • 150 ml śmietany 30 proc.,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 l wody

Zupa z maślaków z ziemniakami – sposób przygotowania

Grzyby oczyszczamy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler również obieramy, a następnie ścieramy na tarce o największych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę, cebulę zaś w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy maślaki i smażymy przez 5 minut. Następnie wrzucamy ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko zalewamy wodą, wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, a także ząbki czosnku wyciśnięte w wyciskarce. Gotujemy zupę, tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Na koniec wlewamy śmietankę (najlepiej rozrobić ją z gorącą zupą w kubku, aby się nie zwarzyła) i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Wskazówka: zupa z maślaków z ziemniakami doskonale smakuje także z lanymi kluseczkami lub z makaronem. Można ją także zrobić w dużej ilości i zawekować w słoikach na zapas.

Więcej o:
Copyright © Agora SA