Gofry nie tylko w wakacje. Jeśli zrobisz dyniowe z cydrem, na stałe zagoszczą w twoim menu
Ponure jesiennie popołudnie to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Kiedy kuchnia wypełni się zapachami, a na talerzu wylądują prawdziwe smakołyki, chandra od razu ustąpi. Takim daniem są właśnie gofry dyniowe z dodatkiem cydru z przepisu Half Baked Harvest. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Gofry dyniowe z cydrem – przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka dyniowego puree,
- 1,5 szklanki cydru jabłkowego,
- 2 jajka,
- 6 łyżek masła,
- 2 łyżki syropu klonowego (można zamienić na miód lub syrop z agawy),
- łyżka cukru wanilinowego lub cukru z dodatkiem wanilii,
- łyżka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki soli
Jak zrobić gofry dyniowe z cydrem?
Przygotuj palone masło - włóż je do garnka, postaw na średnim ogniu i rozpuść. Następnie mieszaj je przez 2-3 minuty, aż lekko zbrązowieje (ale nie spali się!) i zdejmij garnek z kuchenki. Przestudź je i przelej do dużej miski. Dodaj puree z dyni, cydr, jajka, syrop klonowy, cukru wanilinowego i połącz składniki. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól, mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Jeśli w cieście pozostaną grudki, nic nie szkodzi. Odstaw je na 10 minut, a po tym czasie wlej porcje ciasta do gofrownicy. Piecz gofry tak samo, jak tradycyjne, aż zbrązowieją. Podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Rewelacyjnym dodatkiem do gofrów dyniowych na cydrze jest sos klonowy. Jak go przygotować?
Składniki na sos klonowy:
- 6 łyżek miękkiego masła,
- 1/2 szklanka syropu klonowego,
- szczypta soli
Wszystkie składniki należy dokładnie rozmieszać w miseczce, aby powstała jednolita masa. Podawać z gorącymi goframi.
Co sądzicie o takich gofrach? Mieliście okazję ich spróbować?
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
- Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci