Gofry nie tylko w wakacje. Jeśli zrobisz dyniowe z cydrem, na stałe zagoszczą w twoim menu

Jeśli gofry kojarzą ci się z wakacjami w nadmorskim kurorcie albo ze zwiedzaniem lokalnej starówki, najwyższy czas to zmienić. Mamy przepis na genialne gofry dyniowe z cydrem, które bez wątpienia podbiją kubki smakowe wszystkich łasuchów.

Ponure jesiennie popołudnie to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Kiedy kuchnia wypełni się zapachami, a na talerzu wylądują prawdziwe smakołyki, chandra od razu ustąpi. Takim daniem są właśnie gofry dyniowe z dodatkiem cydru z przepisu Half Baked Harvest. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Gofry dyniowe z cydrem – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka dyniowego puree,
  • 1,5 szklanki cydru jabłkowego,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek masła,
  • 2 łyżki syropu klonowego (można zamienić na miód lub syrop z agawy),
  • łyżka cukru wanilinowego lub cukru z dodatkiem wanilii,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić gofry dyniowe z cydrem?

Przygotuj palone masło - włóż je do garnka, postaw na średnim ogniu i rozpuść. Następnie mieszaj je przez 2-3 minuty, aż lekko zbrązowieje (ale nie spali się!) i zdejmij garnek z kuchenki. Przestudź je i przelej do dużej miski. Dodaj puree z dyni, cydr, jajka, syrop klonowy, cukru wanilinowego i połącz składniki. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól, mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Jeśli w cieście pozostaną grudki, nic nie szkodzi. Odstaw je na 10 minut, a po tym czasie wlej porcje ciasta do gofrownicy. Piecz gofry tak samo, jak tradycyjne, aż zbrązowieją. Podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Rewelacyjnym dodatkiem do gofrów dyniowych na cydrze jest sos klonowy. Jak go przygotować?

Składniki na sos klonowy:

  • 6 łyżek miękkiego masła,
  • 1/2 szklanka syropu klonowego,
  • szczypta soli

Wszystkie składniki należy dokładnie rozmieszać w miseczce, aby powstała jednolita masa. Podawać z gorącymi goframi.

Zobacz wideo Nie masz pod ręką dyni? Może skusisz się na wersję z cukinią?

Co sądzicie o takich gofrach? Mieliście okazję ich spróbować?

Więcej o:
Copyright © Agora SA