Ponure jesiennie popołudnie to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Kiedy kuchnia wypełni się zapachami, a na talerzu wylądują prawdziwe smakołyki, chandra od razu ustąpi. Takim daniem są właśnie gofry dyniowe z dodatkiem cydru z przepisu Half Baked Harvest. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Składniki:
Przygotuj palone masło - włóż je do garnka, postaw na średnim ogniu i rozpuść. Następnie mieszaj je przez 2-3 minuty, aż lekko zbrązowieje (ale nie spali się!) i zdejmij garnek z kuchenki. Przestudź je i przelej do dużej miski. Dodaj puree z dyni, cydr, jajka, syrop klonowy, cukru wanilinowego i połącz składniki. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól, mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Jeśli w cieście pozostaną grudki, nic nie szkodzi. Odstaw je na 10 minut, a po tym czasie wlej porcje ciasta do gofrownicy. Piecz gofry tak samo, jak tradycyjne, aż zbrązowieją. Podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Rewelacyjnym dodatkiem do gofrów dyniowych na cydrze jest sos klonowy. Jak go przygotować?
Wszystkie składniki należy dokładnie rozmieszać w miseczce, aby powstała jednolita masa. Podawać z gorącymi goframi.
Co sądzicie o takich gofrach? Mieliście okazję ich spróbować?