Prosty deser dla leniwych? Jogurtowe ciasto z siedmiu kubeczków to wybawienie

Ciasto znowu się nie udało? Mogłoby być bardziej wilgotne? Wyszło za mało słodkie? Jeśli i wy macie czasem problem z dopasowaniem odpowiedniej ilości produktów lub nie lubicie odmierzać składników, przygotujcie ciasto jogurtowe z siedmiu kubeczków. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Włoskie jogurtowe ciasto z siedmiu kubeczków (wł. torta 7 vasetti) to chyba najprostszy do zapamiętania przepis. Ten deser nie wymaga kombinowania i szukania różnych miarek. Wystarczy, że przygotujecie kubek jogurtu o pojemności 125 ml. Prawie wszystkie pozostałe składniki odmierza się właśnie nim. A oto cały przepis.

Jogurtowe ciastoJogurtowe ciasto fot. Q77photo / shutterstock.com

Ciasto z siedmiu kubeczków – przepis

Składniki:

  • kubek jogurtu (125 ml),
  • 2 kubki mąki pszennej,
  • 2 kubki cukru,
  • kubek mąki ziemniaczanej,
  • kubek oleju roślinnego,
  • opakowanie proszku do pieczenia*,
  • 3 jajka

* Oryginalny przepis zakłada całe opakowanie, jednak warto zmniejszyć tę ilość. Zwykle na blachę ciasta wystarczą jedna, maksymalnie dwie łyżeczki.

Wersję czekoladową znajdziecie także w innym naszym artykule:

Wbrew pozorom w kuchni precyzja nie zawsze jest konieczna. Na przykład żeby zrobić to ciasto czekoladowe, nie potrzebujecie ani wagi, ani miarekAby zrobić to ciasto nie musisz dokładnie odmierzać składników. Potrzebujesz jedynie... kubeczka po jogurcie

Jak zrobić ciasto z siedmiu kubeczków?

Jogurt wlewamy do miski. Następnie tym samym kubeczkiem odmierzamy dwie porcje cukru i dosypujemy do jogurtu, masę rozrabiamy mikserem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy razem z kubeczkiem oleju roślinnego i całość mieszamy.

Odmierzamy 2 kubeczki mąki pszennej i kubeczek mąki ziemniaczanej, mieszamy je, dodajemy do surowego ciasta porcjami, cały czas mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i następnie powoli dodajemy je do masy i dokładnie łączymy.

Surowe ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, wstawiamy ciasto i pieczemy je przez około 40 minut, aż do suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub polewamy lukrem cytrynowym. 

Zobacz wideo Prosty deser? Crumble jabłkowy z orzechami to hit!