Włoskie jogurtowe ciasto z siedmiu kubeczków (wł. torta 7 vasetti) to chyba najprostszy do zapamiętania przepis. Ten deser nie wymaga kombinowania i szukania różnych miarek. Wystarczy, że przygotujecie kubek jogurtu o pojemności 125 ml. Prawie wszystkie pozostałe składniki odmierza się właśnie nim. A oto cały przepis.
Składniki:
* Oryginalny przepis zakłada całe opakowanie, jednak warto zmniejszyć tę ilość. Zwykle na blachę ciasta wystarczą jedna, maksymalnie dwie łyżeczki.
Wersję czekoladową znajdziecie także w innym naszym artykule:
Jogurt wlewamy do miski. Następnie tym samym kubeczkiem odmierzamy dwie porcje cukru i dosypujemy do jogurtu, masę rozrabiamy mikserem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy razem z kubeczkiem oleju roślinnego i całość mieszamy.
Odmierzamy 2 kubeczki mąki pszennej i kubeczek mąki ziemniaczanej, mieszamy je, dodajemy do surowego ciasta porcjami, cały czas mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i następnie powoli dodajemy je do masy i dokładnie łączymy.
Surowe ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, wstawiamy ciasto i pieczemy je przez około 40 minut, aż do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub polewamy lukrem cytrynowym.