Prosty deser dla leniwych? Jogurtowe ciasto z siedmiu kubeczków to wybawienie

Ciasto znowu się nie udało? Mogłoby być bardziej wilgotne? Wyszło za mało słodkie? Jeśli i wy macie czasem problem z dopasowaniem odpowiedniej ilości produktów lub nie lubicie odmierzać składników, przygotujcie ciasto jogurtowe z siedmiu kubeczków. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Włoskie jogurtowe ciasto z siedmiu kubeczków (wł. torta 7 vasetti) to chyba najprostszy do zapamiętania przepis. Ten deser nie wymaga kombinowania i szukania różnych miarek. Wystarczy, że przygotujecie kubek jogurtu o pojemności 125 ml. Prawie wszystkie pozostałe składniki odmierza się właśnie nim. A oto cały przepis.

Jogurtowe ciastoJogurtowe ciasto fot. Q77photo / shutterstock.com

Ciasto z siedmiu kubeczków – przepis

Składniki:

  • kubek jogurtu (125 ml),
  • 2 kubki mąki pszennej,
  • 2 kubki cukru,
  • kubek mąki ziemniaczanej,
  • kubek oleju roślinnego,
  • opakowanie proszku do pieczenia*,
  • 3 jajka

* Oryginalny przepis zakłada całe opakowanie, jednak warto zmniejszyć tę ilość. Zwykle na blachę ciasta wystarczą jedna, maksymalnie dwie łyżeczki.

Wersję czekoladową znajdziecie także w innym naszym artykule:

Jak zrobić ciasto z siedmiu kubeczków?

Jogurt wlewamy do miski. Następnie tym samym kubeczkiem odmierzamy dwie porcje cukru i dosypujemy do jogurtu, masę rozrabiamy mikserem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy razem z kubeczkiem oleju roślinnego i całość mieszamy.

Odmierzamy 2 kubeczki mąki pszennej i kubeczek mąki ziemniaczanej, mieszamy je, dodajemy do surowego ciasta porcjami, cały czas mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i następnie powoli dodajemy je do masy i dokładnie łączymy.

Surowe ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, wstawiamy ciasto i pieczemy je przez około 40 minut, aż do suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub polewamy lukrem cytrynowym. 

Zobacz wideo Prosty deser? Crumble jabłkowy z orzechami to hit!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.