Śledź po polsku Magdy Gessler dobry nie tylko na święta. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

Do świąt jeszcze dwa miesiące, a wy macie ochotę na śledzia? Nie ma na co czekać, w końcu pyszną potrawę można zjeść o każdej porze roku. Dziś mamy dla was przepis na śledzia po polsku według Magdy Gessler. Sprawdźcie, jak go przygotować.

Śledź po polsku Magdy Gessler - przepis na przekąskę nie tylko od święta

Magda Gessler to niekwestionowana guru polskich kulinariów. Wiele osób z chęcią czerpie inspiracje z przepisów, którymi dzieli się z fanami. Śledź po polsku Magdy Gessler to danie, które w sercach wielbicieli tej ryby ma specjalne miejsce. Jak go zrobić? Poniżej przepis, ale najpierw zobaczcie też śledzie według restauratorki w nieco innej odsłonie:

Przepis na tatar ze śledzia Magdy Gessler pojawił się ostatnio w magazynie 'Dobre rady'Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie

Śledź po polsku Magdy Gessler – przepis

Składniki:

  • 6 filetów ze śledzia (najlepiej matiasów, ale można skorzystać także ze śledzi w oleju, byle niekorzennym),
  • szklanka oleju lnianego lub rzepakowego,
  • 1/4 szklanki octu,
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn,
  • biała cebula,
  • dymka (szczypior),
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • seler naciowy,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • olej lubczykowy,
  • sól i pieprz młotkowany do smaku,
  • szczypta cukru

Śledź po polsku Magdy Gessler – sposób przygotowania

Śledzie należy rozłożyć na desce do krojenia i masować (wystarczy przejechać palcem od góry do dołu każdego filetu), aby były bardziej elastyczne. Olej ze śledzi zachowujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i odrobinę roztartego pieprzu, ziele angielskie i łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Dodajemy także część pokrojonej w kostkę cebuli. Całość zagotowujemy. W trakcie gotowania odkrywamy pokrywę i trochę odparowujemy ocet.

Pozostałą cebulę doprawiamy pieprzem. Seler naciowy kroimy w bardzo cienkie plastry, doprawiamy odrobiną oleju lubczykowego. Mieszamy razem z pozostałą pokrojoną w kostkę cebulą i wlewamy olej ze śledzi. Wszystko mieszamy i dodajemy sok z dwóch cytryn, a także doprawiamy solą. Następnie parzymy ją gotującym się octem – wlewamy go przez sitko.

Na dwie godziny przed podaniem dania, kroimy śledzie na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy małą łyżeczką sos. Śledzie dekorujemy kroplami oleju lubczykowego, pokrojonym na kawałki selerem, a także szczyptą pieprzu i posiekanym szczypiorem dymki.  

Śledź po japońskuŚledź po japońsku, czyli historyczna klasyka na naszym talerzu

Zobacz wideo Cztery sposoby na przyrządzenie śledzia. Który wybieracie?