Magda Gessler to niekwestionowana guru polskich kulinariów. Wiele osób z chęcią czerpie inspiracje z przepisów, którymi dzieli się z fanami. Śledź po polsku Magdy Gessler to danie, które w sercach wielbicieli tej ryby ma specjalne miejsce. Jak go zrobić? Poniżej przepis, ale najpierw zobaczcie też śledzie według restauratorki w nieco innej odsłonie:
Składniki:
Śledzie należy rozłożyć na desce do krojenia i masować (wystarczy przejechać palcem od góry do dołu każdego filetu), aby były bardziej elastyczne. Olej ze śledzi zachowujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i odrobinę roztartego pieprzu, ziele angielskie i łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Dodajemy także część pokrojonej w kostkę cebuli. Całość zagotowujemy. W trakcie gotowania odkrywamy pokrywę i trochę odparowujemy ocet.
Pozostałą cebulę doprawiamy pieprzem. Seler naciowy kroimy w bardzo cienkie plastry, doprawiamy odrobiną oleju lubczykowego. Mieszamy razem z pozostałą pokrojoną w kostkę cebulą i wlewamy olej ze śledzi. Wszystko mieszamy i dodajemy sok z dwóch cytryn, a także doprawiamy solą. Następnie parzymy ją gotującym się octem – wlewamy go przez sitko.
Na dwie godziny przed podaniem dania, kroimy śledzie na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy małą łyżeczką sos. Śledzie dekorujemy kroplami oleju lubczykowego, pokrojonym na kawałki selerem, a także szczyptą pieprzu i posiekanym szczypiorem dymki.