Faszerowane pomidory rozmiękły? Nadzienie papryki zbyt suche? Pięć porad, jak zrobić najlepsze faszerowne warzywa

Jednym ze sposobów na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw jest ich faszerowanie i zapiekanie. Podczas przygotowywania takich dań można popełnić wiele błędów. Sprawdźcie, jak ich uniknąć i zróbcie najsmaczniejsze faszerowane warzywa, jakie jedliście!

Do faszerowania nadaje się wiele różnych warzyw (np. papryka, cukinia, pomidory czy bakłażan), a do przygotowania pysznego farszu można użyć takich składników, jakie nam odpowiadają. To czyni faszerowane warzywa jedną z najbardziej uniwersalnych potraw, które można przygotować pod własne upodobania kulinarne. A przy okazji popełnić wiele błędów! Dziś mamy dla Was garść porad, na co uważać podczas przyrządzania faszerowanych warzyw.

Rozmoczone (i smutne) warzywa

Jeśli chcecie, by warzywa były dobrze zapieczone i chrupkie, a nie zaparzone i rozmoczone, pamiętajcie, żeby pozbyć się z nich nadmiaru płynów. Przekrójcie warzywo na połówki, posypcie solą i odstawcie na pół godziny. Po tym czasie opłuczcie je wodą i osuszcie. Wtedy jest gotowe do nadziewania!

Wysuszone, niesmaczne nadzienie

Jeśli nie używacie jako nadzienia ryżu lub kaszy kuskus, pamiętajcie, by dodać do farszu miękki składnik o kremowej konsystencji, który posłuży za spoiwo. W przeciwnym razie nadzienie będzie miało kiepską strukturę i kiepski smak. Do tego warto dodać także inne składniki, jak bułkę tartą (z dodatkiem mleka, odciśniętą z nadmiaru płynu), gotowane ziemniaki czy jajka. One pomogą zachować odpowiednią teksturę i smak.

Nierówno usunięty miąższ

Gdy usuwacie miąższ z warzywa, które będziecie faszerować, musicie zwrócić uwagę na to, jak gruba warstwa zostaje. Po każdej stronie grubość powinna być mniej więcej taka sama. W innym razie część warzywa pozostanie niedopieczona, podczas gdy z drugiej strony może być ono spalone. Pamiętajcie też o warstwie miąższu od spodu – w przypadku dużych warzyw warto zachować go nawet 3-4 cm.

Przesadzanie z nadzieniem

To świetnie, że lubicie różne i bogate połączenia smaków, ale podczas nadziewania warzyw nie należy przesadzić z farszem. Zbyt duża liczba składników nie tylko może źle smakować, ale także niepotrzebnie rozmoczyć nadziewane warzywo. Podczas faszerowania nie przesadzajcie też z ilością – farsz nie powinien się wylewać!

Niewłaściwy czas pieczenia

Warzywa i nadzienie mają zwykle różną konsystencję i – co za tym idzie – różny czas pieczenia. W zależności od tego, jakich składników chcecie użyć, sprawdźcie, jak długo je piec. Może być konieczne wcześniejsze zblanszowanie warzywa lub podduszenie farszu. Jeśli na przykład faszerujecie cukinię mięsem, warto ją wcześniej wstawić do piekarnika na 10 minut i nadziać dopiero po tym czasie. W innym wypadku cukinia podczas pieczenia wydzieli tyle soków, że farsz się nie zapiecze, tylko ugotuje.

Zobacz wideo