Jak zrobić szybki chleb bez wyrabiania? Czy to w ogóle możliwe?

Domowe pieczywo można zrobić na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy przepis na szybki chleb bez wyrabiania, doskonały dla wszystkich, którzy nie mają sił lub czasu na długie zagniatanie ciasta. Sprawdźcie, jak go zrobić!

Domowy chleb pieczony własnoręcznie to prawdziwy przysmak. Jego zrobienie nie jest trudne, ale wiele osób obawia się męczącego i długotrwałego zagniatania. Bez tego również możecie upiec pyszne domowe pieczywo! Jak upiec szybki chleb bez wyrabiania? Podpowiadamy!

Szybki chleb bez wyrabiania – przepis dwudniowy

Jeśli zależy Wam, aby na przygotowania poświęcić mało czasu, skorzystajcie z tego przepisu. Na gotowy chleb będzie musieli poczekać (bo chleb wyrasta kilkanaście godzin), ale sama receptura nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Gotowy wypiek będzie  swoją strukturą przypominał bagietkę lub ciabattę.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 g zimnej wody,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 20 g świeżych),
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Na glazurę:

  • 50 ml wody,
  • szczypta mąki ziemniaczanej.

Szybki chleb bez wyrabiania – sposób przygotowania

Ciasto przygotowujemy na dzień (12-16 godzin wcześniej) przed pieczeniem chleba.

Drożdże rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, mieszamy. Następnie wlewamy wodę z drożdżami i składniki mieszamy dłonią lub robotem z hakiem do wyrabiania ciasta – wystarczy 30 sekund, tylko aby się połączyły. Misę z ciastem przykrywamy folią aluminiową lub czystą ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej.

Na drugi dzień wysypujemy mąkę na blat i wykładamy ciasto, formujemy z niego kulę. Następnie czystą bawełnianą ściereczkę obsypujemy mąką, zawijamy bochenek i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie chleb wkładamy do żeliwnego naczynia (lub naczynia żaroodpornego). Wierzch smarujemy wodą połączoną z mąką ziemniaczaną, naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. Pieczemy przez pół godziny, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C, ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 25-30 minut. Gotowy chleb powinien wydawać głuchy odgłos, gdy uderzymy w jego spód. Po wystudzeniu chleb jest gotowy do spożycia.

Szybki chleb bez wyrabiania – przepis II

Jeśli wolicie przygotować i upiec chleb jednego dnia, zróbcie go z tego przepisu. Będzie on bardziej zwarty i ciężki.

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g drożdży świeżych lub opakowanie (7 g) suchych,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • łyżka soli,
  • szczypta cukru,
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych lub owsianych,
  • ulubione dodatki, np. ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, suszona żurawina, mak itd.

Szybki chleb bez wyrabiania – sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru i łyżką mąki. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej sól, otręby i wszystkie ulubione ziarna. Następnie wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem i odstawiamy na 20 minut. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub płatkami owsianymi. Wymieszane ciasto przelewamy do formy i odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Po wierzchu posypujemy wyrośnięty chleb odrobiną ziaren i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. Pieczemy go w tej temperaturze przez 15 minut, a potem zmniejszamy ją do 190 stopni C i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po wyjęciu studzimy chleb w formie, potem wyjmujemy i podajemy.

Zobacz wideo