Makaron z parówkami - proste danie dla oszczędnych

Makaron z parówkami to smaczne danie, które może przygotować każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Ta tania i prosta potrawa może być doskonałym rozwiązaniem na obiad zarówno dla wielbicieli parówek, jak i w sytuacjach kryzysowych. Makaron z parówkami - jak go przygotować?

Jeśli nie wiecie, co przygotować na obiad, ale macie w lodówce paczkę parówek, odrobinę sera i koncentrat pomidorowy, a w szafce opakowanie makaronu, to problem rozwiązuje się sam. Makaron z parówkami może być też podstawą smacznej zapiekanki (jeśli chcecie na przykład zrobić obiad w stylu zero waste, czyli z pozostałości innych posiłków, które macie w lodówce). Prosty i pyszny makaron z parówkami – jak go zrobić? Mamy dwa przepisy!

Uwaga: w obu przepisach można wykorzystać zarówno parówki mięsne, jak i wegetariańskie.

Makaron z parówkami – przepis

Składniki:

  • 250 g makaronu np. penne, świderki, kokardki itd. (waga przed ugotowaniem),
  • 400-500 g parówek,
  • 2-3 łyżki koncentratu bądź przecieru pomidorowego,
  • 70 g żółtego sera,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/4 szklanki wody

Makaron z parówkami – sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości według przepisu na opakowaniu. Parówki kroimy w plasterki i przekładamy do miseczki. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz oregano i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był obtoczony w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy parówki. Podsmażamy je, aż się lekko zrumienią z każdej strony. Wtedy wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ugotowany, odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z odrobiną startego żółtego sera.

Makaron z parówkami w formie zapiekanki – przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanego makaronu,
  • 5-7 parówek,
  • 100 g sera żółtego,
  • 3-4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego,
  • łyżka oregano,
  • łyżka cząbru,
  • olej roślinny.

Proponowane dodatki:

  • kilka pieczarek,
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • niewielka cebula,
  • 2 ząbki czosnku.

Makaron z parówkami w formie zapiekanki – sposób przygotowania

Parówki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o największych oczkach, a czosnek rozdrabniamy w wyciskarce. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucamy parówki i smażymy, aż będą rumiane.

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron. Dodajemy podsmażone parówki z cebulką (razem z olejem z patelni), wsypujemy kukurydzę, pieczarki, rozdrobiony czosnek oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy cząbrem i oregano, wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne zamykamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez około 25 minut. Ser ścieramy na tarce, wyjmujemy zapiekankę i oprószamy serem. Pieczemy bez pokrywki jeszcze przez około 10 minut, aż ser się rozpuści.

Wskazówka: do takiej zapiekanki można też dodać np. brukselkę, fasolkę szparagową, różyczki brokuła czy cukinię, dobrym dodatkiem będzie też pokruszony biały ser, feta lub kawałki sera pleśniowego. Należy pamiętać, że twardsze warzywa najlepiej podgotować na półtwardo przed zapieczeniem.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA