Szybkie powidła śliwkowe dla niecierpliwych

Przygotowanie domowych powideł kojarzy wam się z kilkoma dniami spędzonymi na sprawdzaniu, mieszaniu, studzeniu, gotowaniu...? Mamy dla was przepis na szybkie powidła śliwkowe. Spokojnie zrobicie je w jeden dzień!

Nie ma to jak przepyszne naleśniki, ciasto, a nawet kanapki na słodko ze śliwkowymi powidłami! Najlepiej smakują te przygotowywane w domu – w końcu kojarzą się z maminą lub babciną kuchnią... Dziś mamy przepis na szybkie powidła śliwkowe. Polecamy go wszystkim zabieganym i niecierpliwym, ale pragnącym robić domowe przetwory!

Szybkie powidła śliwkowe – przepis

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek,
  • 1 kg cukru,
  • 3 łyżki octu.

Szybkie powidła śliwkowe – sposób przygotowania

Na dzień przed przyrządzaniem powideł: śliwki przebieramy (te przejrzałe, ale niezepsute można zostawić!), dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Przekładamy je do dużego garnka, zasypujemy cukrem i polewamy octem. Odstawiamy na całą dobę, aż puszczą sok.

Następnego dnia garnek przestawiamy na kuchenkę. Włączamy niewielki ogień i powoli gotujemy (bez przykrywki), aby zdecydowana większość soku odparowała. Przez ten czas nie wolno mieszać powideł! Gdy płyn odparuje (zwykle dzieje się to po około 3-4 godzinach, w zależności od tego, jak soczyste były śliwki), możemy śliwki przemieszać. Mieszamy więc i gotujemy jeszcze przez około pół godziny.

Po tym czasie gorące powidła przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Do dużego garnka wlewamy wodę, na dnie kładziemy ściereczkę lub kilka warstw ręcznika papierowego i wstawiamy dobrze zakręcone słoiki w taki sposób, aby nie dotykały ani siebie nawzajem, ani brzegów naczynia. Całość zagotowujemy i od tego momentu pasteryzujemy przez około 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy słoiki w garnku z wodą, aż wystygną. Przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu, po otworzeniu słoika powidła trzymamy w lodówce.

Śliwkowa "nutella" 

Lubicie kremy czekoladowe? Dobrze wiemy, że takim pysznościom trudno się oprzeć i też czasem zbyt często po nie sięgamy. Mamy jednak sprawdzony patent na krem czekoladowy, który jest zdrowszy niż większość tych, które znajdziemy w sklepach! Jedyne, czego potrzebujemy to powidła śliwkowe (na przykład z powyższego przepisu) oraz gorzka czekolada!

Jak zrobić "nutellę" śliwkową?

Do przygotowania kremu czekoladowo-śliwkowego będziemy potrzebować porcji powideł oraz gorzkiej czekolady. Lepiej nie używać czekolady z dużą zawartością cukru, ponieważ w połączeniu z powidłami krem może wyjść zbyt słodki. Na powidła przygotowane z 1 kg powinniśmy przeznaczyć mniej więcej 100 g czekolady (wedle własnego smaku). Jeśli więc zdecydujemy się zrobić "nutellę" z połowy porcji powideł zrobionych z takiej ilości składników, jak w podanym wyżej przepisie, musimy przygotować około 200-250 g czekolady (2-2,5 tabliczki).

Połowę przygotowanych wcześniej powideł przekładamy do słoików, drugą połowę pozostawiamy w garnku. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do śliwek (można to robić stopniowo, aby osiągnąć najlepszą wersję smakową przetworu). Całość mieszamy – jeśli powidła są nadal gorące, nie ma konieczności ponownego gotowania, czekolada powinna rozpuścić się pod wpływem temperatury masy. Jeśli już zdążyły wystygnąć, podgrzewamy wszystko, aż czekolada się roztopi. Wtedy przekładamy "nutellę" do słoiczków i pasteryzujemy jak opisano wcześniej.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.