Jak zrobić pyszny sernik dyniowy?

Jeśli jeszcze nie zaczęliście notować przepisów z dynią, to chyba nadszedł najwyższy czas. Dziś mamy dla Was prawdziwy przebój: sernik dyniowy. To wspaniały deser na jesienne popołudnia. Sprawdźcie, jak zrobić sernik dyniowy i do dzieła!

Wiele osób uważa, że jedzenie musi nie tylko świetnie smakować, lecz także wspaniale wyglądać. Taki właśnie jest sernik dyniowy – nie dość, że cudownie wilgotny i słodki, to na dodatek, dzięki żółtej barwie nadanej przez dynię wygląda przeuroczo. Jak zrobić sernik dyniowy? Mamy przepis!

Sernik dyniowy – przepis

Składniki:

Na spód:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 80 g masła,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Na masę serową:

  • 500 g puree z dyni,
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez dodatku cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 180 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Polewa:

  • 50 g białej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki masła

Sernik dyniowy – sposób przygotowania

Przygotowujemy spód: Herbatniki kruszymy tak, aby powstał drobny piasek (można to zrobić malakserem lub ręcznie – na przykład używając wałka do ciasta). Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. Do pokruszonych ciastek wsypujemy kardamon i cynamon, łączymy. Następnie wlewamy przestudzone masło i wszystko mieszamy. Tortownicę (ok. 25 cm średnicy) wykładamy papierem i wysypujemy ciasteczka. Dokładnie wyklejamy spód i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, aby się schłodził i stwardniał.

Przygotowujemy masę serową: Do miski przekładamy twaróg i puree z dyni, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, serek mascarpone i wszystko łączymy. Potem wsypujemy porcjami cukier, cukier wanilinowy, budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Po wymieszaniu powinna powstać gładka, jednolita masa.

Przygotowujemy polewę z białej czekolady: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnku z masłem i mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy ciasto: Masę serową wylewamy na schłodzony spód miasteczkowy. Wstawiamy sernik dyniowy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 50-60 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku, a gdy ostygnie, polewamy białą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się dobrze schłodziło.

Sernik dyniowy – wskazówki

  • Do upieczenia sernika dyniowego najlepiej użyć puree z dyni Hokkaido. Nada ono piękny kolor ciastu. Jeśli jednak nie zależy Wam na kolorze, ale chcecie wykorzystać naturalną słodycz dyni, wybierzcie dynię piżmową. Można wtedy dodać mniej cukru do masy, bo jest ona najsłodszą łatwo dostępną odmianą dyni.
  • Aby podkręcić kolor dyni, możecie dodać do masy trochę zmielonej kurkumy.
  • Spód miasteczkowy można przygotować na bazie herbatników pełnoziarnistych, ale także zwykłych czy kakaowych. Dobrze sprawdzą się także ciastka typu oreo. Jeśli wolicie tradycyjne spody, upieczcie po prostu spód z kruchego ciasta.
  • Sernik dyniowy można przyozdobić także lukrem (najlepiej o pomarańczowym aromacie) lub bitą śmietaną. Bitą śmietanę najlepiej nałożyć na schłodzone ciasto, a potem wstawić je do lodówki jeszcze na kilka godzin.
Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.