Wiele osób uważa, że jedzenie musi nie tylko świetnie smakować, lecz także wspaniale wyglądać. Taki właśnie jest sernik dyniowy – nie dość, że cudownie wilgotny i słodki, to na dodatek, dzięki żółtej barwie nadanej przez dynię wygląda przeuroczo. Jak zrobić sernik dyniowy? Mamy przepis!
Sernik dyniowy – przepis
Składniki:
Na spód:
Na masę serową:
Polewa:
Sernik dyniowy – sposób przygotowania
Przygotowujemy spód: Herbatniki kruszymy tak, aby powstał drobny piasek (można to zrobić malakserem lub ręcznie – na przykład używając wałka do ciasta). Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. Do pokruszonych ciastek wsypujemy kardamon i cynamon, łączymy. Następnie wlewamy przestudzone masło i wszystko mieszamy. Tortownicę (ok. 25 cm średnicy) wykładamy papierem i wysypujemy ciasteczka. Dokładnie wyklejamy spód i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, aby się schłodził i stwardniał.
Przygotowujemy masę serową: Do miski przekładamy twaróg i puree z dyni, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, serek mascarpone i wszystko łączymy. Potem wsypujemy porcjami cukier, cukier wanilinowy, budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Po wymieszaniu powinna powstać gładka, jednolita masa.
Przygotowujemy polewę z białej czekolady: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnku z masłem i mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciasto: Masę serową wylewamy na schłodzony spód miasteczkowy. Wstawiamy sernik dyniowy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 50-60 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku, a gdy ostygnie, polewamy białą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się dobrze schłodziło.
Sernik dyniowy – wskazówki