Przetwory z rydzów na zimę. Podpowiadamy, co przygotować ze skarbów lasu
I co zrobić z tymi wszystkimi grzybami przyniesionymi z lasu...? Jak to co? Prawidłowa odpowiedź jest jedna: przetwory na zimę! Rydze, podobnie jak inne grzyby doskonale nadają się do zamknięcia w słoiku. W ten sposób zachowacie leśny aromat jesieni na kolejne miesiące. Przetwory z rydzów na zimę – jak przygotować?
Przetwory z rydzów na zimę: rydze w maśle do słoika – przepis
Składniki:
- 1 kg przebranych młodych rydzów (kapeluszy),
- 1 kostka świeżego masła 82 proc.,
- sól,
- woda
Przetwory z rydzów na zimę: rydze w maśle do słoika – sposób przygotowania
Rydze dokładnie czyścimy, większe kapelusze kroimy na kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z dużą ilością soli. Kapelusze rydzów wkładamy do wrzątku i gotujemy przez około 5-7 minut. Następnie przekładamy na czystą bawełnianą lub lnianą ściereczkę i czekamy, aż ostygną i się osuszą.
Na patelni rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, podgrzewamy je na wolnym ogniu. Gd się rozpuści, klarujemy je, czyli zbieramy z powierzchni pianę. Wszystko, co zostanie na patelni, powinno być płynne i klarowne. Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy warstwę grzybów, zalewamy masłem, znów kładziemy rydze, masło i tak dalej, aż słoik się wypełni. Grzyby z wierzchniej warstwy nie mogą wystawać ponad poziom masła, ponieważ się zepsują. Słoiki mocno zakręcamy, pasteryzujemy je przez 30 minut w piekarniku lub w garnku i studzimy. Następnego dnia ponawiamy czynność. Słoiki z rydzami przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu – w lodówce.
Przetwory z rydzów na zimę: rydze po łemkowsku – przepis
Składniki:
- 2,5 kg młodych rydzów,
- 4 spore cebule,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 1/3 szklanki octu winnego,
- pół szklanki wody przegotowanej,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu,
- 3 łyżki cukru,
- sól,
- woda do obgotowania grzybów
Przetwory z rydzów na zimę: rydze po łemkowsku – sposób przygotowania
Rydze oczyszczamy, usuwamy trzonki. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól, zagotowujemy i wrzucamy wszystkie grzyby. Rydze gotujemy przez 8-10 minut, a następnie suszymy i studzimy, położywszy je na czystej, bawełnianej ściereczce. Potem kroimy je na kawałki, cebulę zaś – w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Wtedy wlewamy wodę, ocet oraz przecier pomidorowy. Wrzucamy też ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy sos zacznie wrzeć, wrzucamy obgotowane rydze. Wszystko dusimy pod przykrywką przez około 20 minut na wolnym ogniu. Tak przygotowane rydze wraz z sosem przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Słoiki z rydzami pasteryzujemy przez około 30 minut, przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu trzymamy w lodówce.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć