Przetwory z rydzów na zimę. Podpowiadamy, co przygotować ze skarbów lasu

Rydze należą do ulubionych grzybów wielu grzybiarzy. Koszyk pełen rydzów przyniesiony z lasu to prawdziwy powód do radości. Co zrobić ze świeżo zebranych grzybów? Mamy dwa przepisy na przetwory z rydzów na zimę - sprawdźcie, jak je przyrządzić.

I co zrobić z tymi wszystkimi grzybami przyniesionymi z lasu...? Jak to co? Prawidłowa odpowiedź jest jedna: przetwory na zimę! Rydze, podobnie jak inne grzyby doskonale nadają się do zamknięcia w słoiku. W ten sposób zachowacie leśny aromat jesieni na kolejne miesiące. Przetwory z rydzów na zimę – jak przygotować?

Przetwory z rydzów na zimę: rydze w maśle do słoika – przepis

Składniki:

  • 1 kg przebranych młodych rydzów (kapeluszy),
  • 1 kostka świeżego masła 82 proc.,
  • sól,
  • woda

Przetwory z rydzów na zimę: rydze w maśle do słoika – sposób przygotowania

Rydze dokładnie czyścimy, większe kapelusze kroimy na kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z dużą ilością soli. Kapelusze rydzów wkładamy do wrzątku i gotujemy przez około 5-7 minut. Następnie przekładamy na czystą bawełnianą lub lnianą ściereczkę i czekamy, aż ostygną i się osuszą.

Na patelni rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, podgrzewamy je na wolnym ogniu. Gd się rozpuści, klarujemy je, czyli zbieramy z powierzchni pianę. Wszystko, co zostanie na patelni, powinno być płynne i klarowne. Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy warstwę grzybów, zalewamy masłem, znów kładziemy rydze, masło i tak dalej, aż słoik się wypełni. Grzyby z wierzchniej warstwy nie mogą wystawać ponad poziom masła, ponieważ się zepsują. Słoiki mocno zakręcamy, pasteryzujemy je przez 30 minut w piekarniku lub w garnku i studzimy. Następnego dnia ponawiamy czynność. Słoiki z rydzami przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu – w lodówce.

Zobacz wideo

Przetwory z rydzów na zimę: rydze po łemkowsku – przepis

Składniki:

  • 2,5 kg młodych rydzów,
  • 4 spore cebule,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1/3 szklanki octu winnego,
  • pół szklanki wody przegotowanej,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 3 łyżki cukru,
  • sól,
  • woda do obgotowania grzybów

Przetwory z rydzów na zimę: rydze po łemkowsku – sposób przygotowania

Rydze oczyszczamy, usuwamy trzonki. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól, zagotowujemy i wrzucamy wszystkie grzyby. Rydze gotujemy przez 8-10 minut, a następnie suszymy i studzimy, położywszy je na czystej, bawełnianej ściereczce. Potem kroimy je na kawałki, cebulę zaś – w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Wtedy wlewamy wodę, ocet oraz przecier pomidorowy. Wrzucamy też ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy sos zacznie wrzeć, wrzucamy obgotowane rydze. Wszystko dusimy pod przykrywką przez około 20 minut na wolnym ogniu. Tak przygotowane rydze wraz z sosem przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Słoiki z rydzami pasteryzujemy przez około 30 minut, przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu trzymamy w lodówce.