• Link został skopiowany

Jabłka pieczone - przepis na szybki i zdrowy deser

Gdy jesień w pełni i inne owoce sezonowe powoli się kończą, warto przygotować jabłka pieczone. Przepis na ten smaczny i zdrowy deser znajdziemy w każdej książce kucharskiej. Przygotowanie jabłek pieczonych nie jest trudne ani pracochłonne, a gdy raz spróbujesz - będziesz po nie sięgać częściej!
Przepis na jabłka pieczone w piekarniku jest bardzo łatwy. Zdjęcie ilustracyjne
Tatiana Vorona/shutterstock.com

Jabłka pieczone z cynamonem – wybierz wariant, który najbardziej lubisz

Jabłka można upiec w całości, bez żadnych dodatków, jednak najbardziej klasycznym połączeniem są jabłka pieczone z cynamonem. Przyprawa ta wydobywa z jabłka wszystkie jego walory smakowe oraz nadaje jedyny i niepowtarzalny aromat potrawie. Oprócz cynamonu można sięgnąć po inne dodatki, które urozmaicą deser. Oto nasze propozycje:

Jabłka pieczone z cynamonem i miodem

Jabłka umyć, przekroić na pół i wyciąć pestki i ogonek. Obsypać cynamonem, delikatnie wcierając go w owoce. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 180 stopni. Na blasze położyć folię aluminiową, ułożyć na niej jabłka. Piec 15-25 minut, aż jabłko zmięknie i zacznie puszczać sok. Przełożyć na talerze udekorowane cynamonem, do środka jabłek wlać po łyżeczce miodu.

Jabłka pieczone z cynamonem, miodem i żurawiną

  • Jabłka,
  • miód,
  • cynamon,
  • żurawina.

Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ogonki. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 180 stopni. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do każdej połówki nałożyć miód i żurawinę, następnie oprószyć cynamonem. Piec około 40 minut (jeśli jabłka są nieduże, to krócej). Podawać na gorąco.

Jabłka pieczone z cynamonem i migdałami

  • 4 jabłka,
  • 50 g migdałów,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Jabłka umyć i przeciąć w 3/4 wysokości. Wydrążyć gniazda nasienne. Migdały posiekać, wymieszać w miseczce z cukrem i cynamonem, mieszanką napełnić jabłka i przykryć odciętymi czapeczkami. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 180 stopni. Owoce ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piec 30-40 minut.

Jabłka pieczone z cynamonem i rodzynkami w rumie

  • 4 średniej wielkości jabłka,
  • 4 łyżeczki rodzynek,
  • 4 łyżeczki brązowego cukru,
  • cynamon,
  • rum.

Rodzynki zalać rumem i moczyć kilkanaście minut. Jabłka umyć, przeciąć w 3/4 wysokości, wydrążyć komorę nasienną. Każde z jabłek napełnić łyżeczką cukru i łyżeczką nasączonych w rumie rodzynek. Dodać szczyptę cynamonu i przykryć odciętą częścią jabłka. Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni. Piec od 30 do 40 minut.

Pieczone jabłka – w piekarniku można wyczarować niebanalny deser!

Jak widać pieczone jabłka w piekarniku to pomysł na zdrowy i pyszny deser. Jabłka można piec w całości – będą doskonałym deserem dla cukrzyków, jako owoce o niskim indeksie glikemicznym, nie przyczyniają się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Pieczone jabłka warto włączyć do swojego jadłospisu, jako bogate źródło błonnika pokarmowego, jak również witamin z grupy B i witaminy C. W piekarniku jabłka można piec na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową), w formie do pieczenia bez przykrycia, w pojedynczych, żaroodpornych kokilkach, bądź też w formie do muffinek, dzięki której jabłka nie przewrócą się podczas pieczenia czy wyjmowania ich z piekarnika. Dla łasuchów świetnym pomysłem będą jabłka pieczone z nadzieniem.

Pieczone jabłka z kruszonką i malinami

  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 duże jabłka,
  • 1/2 szklanki malin,
  • cynamon.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i pół kostki zimnego masła. Masło z mąką posiekać na drobno, wymieszać z pozostałymi składnikami, lekko zagnieść, tworząc kruszonkę. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne. Napełnić malinami, posypać obficie kruszonką. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 180 stopni. Jabłka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut, aż kruszonka się zarumieni. Upieczone posypać cynamonem. Podawać na ciepło lub zimno.

Pikantne jabłka pieczone

  • 4 jabłka,
  • 8 kostek gorzkiej czekolady,
  • 8 łyżeczek miodu,
  • 4 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki ostrej.

Jabłka umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Nasmarować miodem i delikatnie posypać słodką i ostrą papryką. We wgłębienia włożyć orzechy i po kostce czekolady. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 przez 30-35 minut. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.  

Jabłka w szlafrokach

  • 60-75 dag jabłek,
  • 25 dag mąki,
  • 22 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag kwaśnej śmietany,
  • 10 dag dżemu lub powideł,
  • cukier puder,
  • opcjonalnie cukier wanilinowy.

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać 1 jajko, 2 żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Trzymać pod przykryciem przez całą noc w lodówce. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować, powinno mieć grubość około jednego centymetra. Wykroić kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środku każdego kwadratu położyć połówkę jabłka. Do zagłębień włożyć konfiturę. Rogi kwadratu zlepić nad jabłkiem na środku, łącząc również krawędzie boków. Piekarnik nagrzać do temperatury 200-220 stopni. Piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem ewentualnie również cukrem wanilinowym.

Zobacz wideo Zobacz przepis na jabłko z musli
Więcej o: