Zimny deser owocowy - genialny nie tylko na lato [TRZY PRZEPISY]

Zimny deser owocowy to pyszna przekąska nie tylko na lato. Nawet jeśli za oknem deszcz i plucha, jak długo można jeść korzenne ciasteczka, dyniowe muffiny czy popijać gorącą czekoladę... Co przygotować, gdy najdzie nas ochota na zimny deser owocowy? Mamy kilka pomysłów.

Co przygotować, gdy jesienią lub zimą najdzie ochota na zimny deser owocowy? Latem łatwo zrobić prosty smakołyk z dodatkiem świeżych owoców, ale co zjeść, gdy nie mamy do nich dostępu? Sprawdźcie nasze propozycje na pyszny zimny deser owocowy.

Zimny deser owocowy: pudding chia z owocami z syropu - przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 ml mleka (może być roślinne),
  • 4 płaskie łyżki nasion chia,
  • płynny miód – ilość wedle uznania,
  • owoce z syropu: np. wiśnie (kilka sztuk), jagody (ok. 2 łyżki na porcję) lub pokrojona na kawałki brzoskwinia z puszki

Zimny deser owocowy: pudding chia z owocami z syropu – sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzewamy. Do miski wsypujemy nasiona chia i zalewamy ciepłym mlekiem. Słodzimy płynnym miodem i wszystko dokładnie mieszamy. Pudding rozdzielamy na dwa pucharki i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (można zamieszać raz na jakiś czas podczas chłodzenia). Po tym czasie wyjmujemy pucharki, na wierzch wykładamy owoce i podajemy.

Zobacz wideo A może deser z chia w nieco innym wydaniu? Sprawdźcie

Zimny deser owocowy: owocowy serniczek z galaretką - przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g mielonego twarogu,
  • 300 g rozmrożonych owoców (lub owoców z syropu po odlaniu płynu) – np. jagód, czarnej porzeczki, truskawek itd.,
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny (plus woda do przygotowania według opisu na opakowaniu),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru (ilość należy dostosować do własnych preferencji oraz słodkości owoców),
  • galaretka owocowa

Zimny deser owocowy: owocowy serniczek z galaretką – sposób przygotowania

Do dużej miski przekładamy twaróg i owoce (jeśli to konieczne – wcześniej zblendowane), sok z cytryny, wsypujemy cukier puder i miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy. Rozmieszaną żelatynę dodajemy do pozostałego sera i miksujemy, aby dobrze się w nim rozprowadziła. Masę rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia. Schłodzone serniczki wyjmujemy z lodówki i wlewamy na niej warstwę galaretki (można w niej zatopić kilka sztuk owoców, jeśli zostały). Wstawiamy ponownie do lodówki na 3-4 godziny, podajemy schłodzone.

Zimny deser owocowy: z bananami i orzechowym serkiem mascarpone – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • duży banan lub 2 małe,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • ciastka typu oreo lub herbatniki

Zimny deser owocowy: z bananami i orzechowym serkiem mascarpone – sposób przygotowania

Serek mascarpone przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier oraz masło orzechowe. Mieszamy na jednolitą masę, używając robota kuchennego (niezbyt długo, ponieważ mascarpone może się zwarzyć). Ciastka kruszymy (nie muszą być pokruszone na piasek, ale na małe kawałki) i wsypujemy pierwszą ich warstwę na dno pucharków. Następnie wkładamy porcję serka orzechowego, a na to plasterki banana. Nakładamy po jeszcze jednej warstwie składników i desery wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Podajemy schłodzone.