Co przygotować, gdy jesienią lub zimą najdzie ochota na zimny deser owocowy? Latem łatwo zrobić prosty smakołyk z dodatkiem świeżych owoców, ale co zjeść, gdy nie mamy do nich dostępu? Sprawdźcie nasze propozycje na pyszny zimny deser owocowy.
Składniki (na 2 porcje):
Mleko lekko podgrzewamy. Do miski wsypujemy nasiona chia i zalewamy ciepłym mlekiem. Słodzimy płynnym miodem i wszystko dokładnie mieszamy. Pudding rozdzielamy na dwa pucharki i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (można zamieszać raz na jakiś czas podczas chłodzenia). Po tym czasie wyjmujemy pucharki, na wierzch wykładamy owoce i podajemy.
Składniki (na 4 porcje):
Do dużej miski przekładamy twaróg i owoce (jeśli to konieczne – wcześniej zblendowane), sok z cytryny, wsypujemy cukier puder i miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy. Rozmieszaną żelatynę dodajemy do pozostałego sera i miksujemy, aby dobrze się w nim rozprowadziła. Masę rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia. Schłodzone serniczki wyjmujemy z lodówki i wlewamy na niej warstwę galaretki (można w niej zatopić kilka sztuk owoców, jeśli zostały). Wstawiamy ponownie do lodówki na 3-4 godziny, podajemy schłodzone.
Składniki (na 2 porcje):
Serek mascarpone przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier oraz masło orzechowe. Mieszamy na jednolitą masę, używając robota kuchennego (niezbyt długo, ponieważ mascarpone może się zwarzyć). Ciastka kruszymy (nie muszą być pokruszone na piasek, ale na małe kawałki) i wsypujemy pierwszą ich warstwę na dno pucharków. Następnie wkładamy porcję serka orzechowego, a na to plasterki banana. Nakładamy po jeszcze jednej warstwie składników i desery wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Podajemy schłodzone.