Czekoladowa kula - jak zrobić deser na miarę MasterChefa? Podpowiadamy

Czekoladowa kula to niezwykle efektowny i przepyszny deser. Jej przygotowanie nie jest łatwym zadaniem, ale jeśli lubicie cukiernicze wyzwania, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować ją zrobić we własnym domu. Czekoladowa kula - przepis i instrukcja. Jak ją przyrządzić? Sprawdźcie.

Przygotowanie czekoladowej kuli było zadaniem, z którym musieli się zmierzyć uczestnicy i uczestniczki dziewiątego sezonu programu MasterChef Polska. Wcześniej wyzwanie zostało postawione przed dziećmi uczestniczącymi w MasterChefie Juniorze. Dla najmłodszych kucharzy i kucharek zadanie okazało się trochę za trudne, ale dorośli całkiem nieźle sobie z nim poradzili. A wy podołalibyście wyzwaniu? Czekoladowa kula – przepis i sposób przygotowania czekają na śmiałków!

Czekoladowa kula – przepis

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady 50 lub 72 proc.,
  • kilka drażetek masła kakaowego
  • 500 ml mleka,
  • 6 żółtek,
  • laska wanilii,
  • 100 g cukru,
  • owoce do dekoracji,
  • mięta do dekoracji

Przygotowujemy także: silikonowe półkoliste formy, arkusz folii transferowej, metalowe ringi, mały nożyk (dostępne w sklepach gastronomicznych i online)

Nadzienie: czekoladowa kula podawana jest z nadzieniem-niespodzianką. Można w niej ukryć po prostu mały owoc lub przygotować małą czekoladkę albo ciasteczko. Dobrym pomysłem jest ukrycie w niej bezika, własnoręcznie zrobionej trufli lub pralinki czy czekoladowej ozdoby.

Czekoladowa kula – przepis. Sposób przygotowania

Temperujemy czekoladę. Najpierw rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej do 50 st. C (najlepiej zrobić to w metalowej misce). Następnie przelewamy czekoladę do drugiej miseczki (plastikowej) i dodajemy kilka kawałków masła kakaowego. Cały czas mieszamy, aby tłuszcz dobrze się rozpuścił. Masa powinna osiągnąć temperaturę 30-32 st. C, a grudki dobrze się rozpuścić – całość ma być gładka i lśniąca.

Następnie czekoladę wylewamy na rozłożony arkusz folii transferowej i rozprowadzamy. Kiedy czekolada zaczyna tężeć i matowieć, nożykiem wycinamy listki (dobrze jest mieć przygotowany wzór, aby były jednakowe) po obu stronach. Arkusz z czekoladą zabezpieczamy dwoma ringami i wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy również podstawę – na arkusz należy wylać czekoladę, wyciąć małe kółeczka i poprzecinać je na połówki.

Z lodówki wyjmujemy zastygniętą czekoladę i delikatnie zdejmujemy listki. Przekładamy je silikonową formę. Z jednej strony sklejamy je czekoladą, przykładamy pół kółeczka i odstawiamy do ponownego stężenia.

Na środku głębokiego talerza robimy kropkę z czekolady i układamy płatki połowy kuli, aby jak najbardziej przypominały zamknięty kwiat. Do środka wkładamy mały owoc lub inne nadzienie. Następnie zamykamy drugą połową kuli. Przyozdabiamy talerz owocami i listkami świeżej mięty. 

Przygotowujemy sos angielski: Do garnka wlewamy mleko, z laski wanilii wydobywamy ziarna i dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na żółtą, puszystą masę w dużej misce. Gorące mleko, wlewamy do żółtek, cały czas mieszając. Następnie masę przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką, sos powinien zgęstnieć i zacząć nieco oblepiać łyżkę. Zgęstniały sos zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy go, aby nie doprowadzić do powstania kożucha. Wystudzony krem przelewamy przez sitko.

Podajemy kulę: zamkniętą kulę podlewamy gorącym sosem angielskim. Płatki powinny się rozłożyć i ujawnić niespodziankę w środku.

Wskazówka: warto przygotować więcej elementów kuli – podczas zdejmowania można je uszkodzić.

Zobacz wideo Czekoladowa kula to trochę za dużo? Przygotujcie tartę ze słonym karmelem. Niebo w gębie!