Macie ochotę na eleganckie danie z dyni? Przygotujcie carpaccio. To bardzo łatwa potrawa, a do tego niskokaloryczna, świeża i bardzo smaczna. Jeśli chcecie przygotować wykwintny obiad, możecie zaserwować carpaccio z dyni jako przystawkę przed daniem mięsnym, rybnym lub pysznym makaronem. Albo po prostu przygotujcie tę potrawę zamiast sałatki na kolację.
Dynia, którą chcemy zjeść na surowo, musi mieć dobrze napiętą skórkę pozbawioną wgnieceń, miękkich plam i uszkodzeń. Po uderzeniu powinna wydać głuchy, stłumiony dźwięk. Gdy kupimy dynię, musimy sprawdzić jej miąższ – trzeba ją przekroić i upewnić się, że nie jest wysuszony ani pomarszczony. Warto pamiętać, że dynię w całości można przechowywać w ciemnym i suchym miejscu – w takich warunkach przetrwa nawet miesiąc. Po pokrojeniu trzeba umieścić ją w lodówce, najlepiej w szufladzie na warzywa, i spożyć w ciągu kilku dni.
Nie wszystkie gatunki dyni można jeść na surowo, ponieważ niektóre moga powodować dolegliwości żołądkowe. Te bezpieczne do jedzenia bez obróbki to między innymi piżmowa, Muscat de Provence lub Piena Lunga.
Przed przygotowaniem należy dynię obrać ze skórki i usunąć włókna oraz nasiona.
Składniki:
Używając obieraczki lub ostrego nożyka kroimy bardzo cienkie plastry dyni. Można ją również pokroić w ten sposób, używając wielofunkcyjnego robota kuchennego. Plastry układamy na talerzu. Sok z cytryny mieszamy z oliwą i tak przygotowaną emulsją skrapiamy dynię. Odstawiamy ją na godzinę do lodówki, aby się zamarynowała. Po tym czasie posypujemy ją startym serem, solą i świeżo mielonym pieprzem, a także rukolą i listkami świeżej mięty. Serwujemy ze świeżym pieczywem.