Opieńki to jak sama nazwa wskazuje grzyby, które można znaleźć na pniakach lub pniach drzew, zarówno tych iglastych, jak i liściastych. Ten typ grzybów lubi wyrastać na martwym lub zamierającym drzewie i można go spotkać nie tylko w Polsce, ale także na rozległych terenach azjatyckich i w Ameryce Północnej. Rosną gęsto całymi kępami. Wielu grzybiarzy z dystansem podchodzi do nich, jednak są rejony w naszym kraju, gdzie są one chętnie zbierane i wekowane na różne sposoby. Najlepszym momentem na zbieranie opieniek jest przełom października i listopada, kiedy to następuje ich wysyp. W rodzimych lasach można znaleźć kilka gatunków opieniek: miodową, północną, maczugowatą czy żółtotrzonową.
Najbardziej ceniona ze względu na swój smak jest opieńka miodowa. Swoją nazwę zawdzięcza miodowej barwie kapeluszy, które wraz z czasem ciemnieją i stają się brązowe. Pod kapeluszem znajdują się blaszki, które początkowo są białe, ale z czasem również ciemnieją. Trzon opieniek może mieć długość nawet 20 cm.
Jak i ile czasu gotować opieńki, aby były smaczne? Grzyby te muszą być przed spożyciem poddane obróbce termicznej, gdyż w przypadku zjedzenia na surowo mogą wywołać problemy z układem pokarmowym. Minimalny czas gotowania opieniek to około 10-15 minut (choć wiele zależy od ilości i wielkości grzybów, które gotujemy) - po takim wstępnym obgotowaniu grzyby nadają się do dalszego przygotowania. Znawcy podkreślają, że opieńka najlepiej smakuje w postaci marynowanej.
Opieńki w occie to zdecydowanie najpopularniejszy ze sposobów przygotowania tego gatunku grzybów. Do celów spożywczych wykorzystuje się z opieniek wyłącznie kapelusze, które są aromatyczne i lekko cierpkie w smaku. Trzonki nie są zbyt smaczne, a przy okazji łykowate, dlatego lepiej się ich pozbyć. Poniżej przepis jak przygotować opieńki w occie:
Opieńki nie tylko świetnie sprawdzą się jako przystawka. Ze świeżo zebranych grzybów można przyrządzić aromatyczny sos do mięsa.
Przepis na sos z opieniek:
Tak przygotowany sos sprawdzi się jako dodatek do mięsa, ale również do makaronu.