Opieńki marynowane: przepis. Ile gotować opieńki?

Opieńki marynowane to świetna przekąska, która sprawdzi się zarówno jako dodatek do różnych dań, jak i samodzielnie. Sprawdź, jak je przygotować.

Opieńki, czyli grzyby jadalne

Opieńki to jak sama nazwa wskazuje grzyby, które można znaleźć na pniakach lub pniach drzew, zarówno tych iglastych, jak i liściastych. Ten typ grzybów lubi wyrastać na martwym lub zamierającym drzewie i można go spotkać nie tylko w Polsce, ale także na rozległych terenach azjatyckich i w Ameryce Północnej. Rosną gęsto całymi kępami. Wielu grzybiarzy z dystansem podchodzi do nich, jednak są rejony w naszym kraju, gdzie są one chętnie zbierane i wekowane na różne sposoby. Najlepszym momentem na zbieranie opieniek jest przełom października i listopada, kiedy to następuje ich wysyp. W rodzimych lasach można znaleźć kilka gatunków opieniek: miodową, północną, maczugowatą czy żółtotrzonową.

Najbardziej ceniona ze względu na swój smak jest opieńka miodowa. Swoją nazwę zawdzięcza miodowej barwie kapeluszy, które wraz z czasem ciemnieją i stają się brązowe. Pod kapeluszem znajdują się blaszki, które początkowo są białe, ale z czasem również ciemnieją. Trzon opieniek może mieć długość nawet 20 cm.

Ile gotować opieńki?

Jak i ile czasu gotować opieńki, aby były smaczne? Grzyby te muszą być przed spożyciem poddane obróbce termicznej, gdyż w przypadku zjedzenia na surowo mogą wywołać problemy z układem pokarmowym. Minimalny czas gotowania opieniek to około 10-15 minut (choć wiele zależy od ilości i wielkości grzybów, które gotujemy) - po takim wstępnym obgotowaniu grzyby nadają się do dalszego przygotowania. Znawcy podkreślają, że opieńka najlepiej smakuje w postaci marynowanej. 

Boczniaki można przygotować na wiele różnych sposobów.Jak przygotować boczniaki? Przepisy na boczniaki

Opieńki w occie: jak przygotować?

Opieńki w occie to zdecydowanie najpopularniejszy ze sposobów przygotowania tego gatunku grzybów. Do celów spożywczych wykorzystuje się z opieniek wyłącznie kapelusze, które są aromatyczne i lekko cierpkie w smaku. Trzonki nie są zbyt smaczne, a przy okazji łykowate, dlatego lepiej się ich pozbyć. Poniżej przepis jak przygotować opieńki w occie:

  1. Dokładnie umyć grzyby, a następnie pozbawić je trzonków. Większe pokrój na mniejsze kawałki, mniejsze pozostaw w całości.
  2. Przygotowane opieńki należy obgotować w lekko osolonej wodzie - w zależności od ilości grzybów może to trwać 20-30 minut.
  3. Odsącz grzyby na sitku.
  4. Ponownie zagotuj je w czystej wodzie.
  5. W drugim garnku przygotuj zalewę: na 4 szklanki wody przypada szklanka octu, a do tego odrobina cukru, soli, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego. Wszystko to zagotuj.
  6. Ugotowane grzyby odsącz i przełóż do wyparzonych słoików.
  7. Zawartość zalej gorącą zalewą i zakręć pokrywki. Jak słoiki przestygną, pasteryzuj około 20 minut.

Przetwory z rydzów na zimęPrzetwory z rydzów na zimę. Podpowiadamy, co przygotować ze skarbów lasu

Opieńki: przepis na świeże opieńki

Opieńki nie tylko świetnie sprawdzą się jako przystawka. Ze świeżo zebranych grzybów można przyrządzić aromatyczny sos do mięsa.

Przepis na sos z opieniek:

  1. Zebrane grzyby dokładnie umyj, pozbaw trzonków i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obgotuj je w lekko osolonej wodzie przez 10-15 minut, a następnie odsącz na sitku.
  3. Do garnka wlej około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego i wrzuć opieńki.
  4. Gotuj tak długo, aż grzyby będą miękkie.
  5. Sos zagęść śmietaną zmieszaną z dwiema łyżkami mąki pszennej.
  6. Dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. 

Tak przygotowany sos sprawdzi się jako dodatek do mięsa, ale również do makaronu

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne