Ciasto czekoladowe na kefirze - proste i szybkie [DWA PRZEPISY]

Ciasto czekoladowe na kefirze to wypiek dla wszystkich, którzy lubią szybkie i proste, ale wyśmienite desery. Tak przygotowane ciasto jest bardzo aromatyczne i cudownie wilgotne. Bez problemu przygotuje je każdy, nawet jeśli nie ma wybitnych zdolności cukierniczych. Jak zrobić ciasto czekoladowe na kefirze?

Proste ciasto czekoladowe? Wykorzystaj kefir

W twojej lodówce stoi kefir kupiony, "bo wreszcie trzeba zacząć zdrowo się odżywiać", a ty masz ochotę na słodycze? Mamy propozycję nie do odrzucenia: zrób ciasto czekoladowe na kefirze. Jest pyszne, wilgotne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mamy też wersję dla osób, które zawsze mają zapasik czekolady w kuchni. Jak upiec ciasto czekoladowe na kefirze? I rada: najlepiej od razu w podwójnej ilości! A dwa przepisy poniżej.

Proste ciasto czekoladowe na kefirze – przepis z kakao

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 ml kefiru,
  • jajko,
  • 3 łyżki stołowe kakao,
  • 120 g cukru,
  • łyżeczka sody,
  • 80 ml oleju rzepakowego,
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto czekoladowe na kefirze?

Do miski wlewamy kefir i olej, wbijamy jajko. Składniki łączymy, używając miksera kuchennego. Cały czas mieszając, powoli wsypujemy cukier, mąkę, sodę, kakao i sól. Powstała masa powinna być gładka i jednolita.

Niedużą formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej surowe ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez pół godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Zobacz wideo Zobacz także przepis na klasyczny murzynek

Wskazówka: Ciasto po przestudzeniu można przekroić na dwa blaty i posmarować ulubionym dżemem o wyrazistym smaku. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z powidłami śliwkowymi lub z dżemem z czarnej porzeczki. Jeśli zaś chodzi za Tobą tradycyjna wuzetka, wystarczy przełożyć je masą z bitej śmietany i kremu mascarpone i polać polewą czekoladową.

Proste ciasto czekoladowe na kefirze – przepis z czekoladą

Składniki:

  • 150 g czekolady deserowej,
  • 150 g kefiru,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 średnie jajka,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto czekoladowe na kefirze?

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Masło ucieramy z cukrem na biały puch, potem wbijamy jajka, wlewamy kefir oraz czekoladę. Wszystkie mokre składniki łączymy, używając miksera. Do masy przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy też odrobinę soli i sody, mieszamy na gładką masę. Całość wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut do suchego patyczka.

Wskazówka: jeśli jesteście wielbicielami masła orzechowego, możecie dodać je do ciasta. Kilka łyżek półpłynnego masła orzechowego dodajemy na wierzch nieupieczonego ciasta i używając widelca, robimy esy-floresy.

Tak upieczone ciasto czekoladowe jest dobrą bazą do różnych deserów. Możecie przygotować do niego mus z malin lub z wiśni. Będzie wyśmienite także z kremem z mascarpone.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.