Ciasto czekoladowe na kefirze - proste i szybkie [DWA PRZEPISY]

Ciasto czekoladowe na kefirze to wypiek dla wszystkich, którzy lubią szybkie i proste, ale wyśmienite desery. Tak przygotowane ciasto jest bardzo aromatyczne i cudownie wilgotne. Bez problemu przygotuje je każdy, nawet jeśli nie ma wybitnych zdolności cukierniczych. Jak zrobić ciasto czekoladowe na kefirze?

Proste ciasto czekoladowe? Wykorzystaj kefir

W twojej lodówce stoi kefir kupiony, "bo wreszcie trzeba zacząć zdrowo się odżywiać", a ty masz ochotę na słodycze? Mamy propozycję nie do odrzucenia: zrób ciasto czekoladowe na kefirze. Jest pyszne, wilgotne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mamy też wersję dla osób, które zawsze mają zapasik czekolady w kuchni. Jak upiec ciasto czekoladowe na kefirze? I rada: najlepiej od razu w podwójnej ilości! A dwa przepisy poniżej.

Jak samodzielnie rozmnożyć kefir lub jogurt? Już nigdy nie kupisz ich w sklepieKefir i jogurt można zrobić własnoręcznie - zaoszczędzisz i będziesz eko!

Proste ciasto czekoladowe na kefirze – przepis z kakao

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 ml kefiru,
  • jajko,
  • 3 łyżki stołowe kakao,
  • 120 g cukru,
  • łyżeczka sody,
  • 80 ml oleju rzepakowego,
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto czekoladowe na kefirze?

Do miski wlewamy kefir i olej, wbijamy jajko. Składniki łączymy, używając miksera kuchennego. Cały czas mieszając, powoli wsypujemy cukier, mąkę, sodę, kakao i sól. Powstała masa powinna być gładka i jednolita.

Niedużą formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej surowe ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez pół godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Zobacz wideo Zobacz także przepis na klasyczny murzynek

Wskazówka: Ciasto po przestudzeniu można przekroić na dwa blaty i posmarować ulubionym dżemem o wyrazistym smaku. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z powidłami śliwkowymi lub z dżemem z czarnej porzeczki. Jeśli zaś chodzi za Tobą tradycyjna wuzetka, wystarczy przełożyć je masą z bitej śmietany i kremu mascarpone i polać polewą czekoladową.

Nie masz drożdży? By zrobić ciasto na chleb czy drożdżówki, możesz wykorzystać kefir. Sprawdzi się równie dobrzeNie masz drożdży? By zrobić ciasto na chleb czy drożdżówki, możesz wykorzystać kefir. Sprawdzi się równie dobrze

Proste ciasto czekoladowe na kefirze – przepis z czekoladą

Składniki:

  • 150 g czekolady deserowej,
  • 150 g kefiru,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 średnie jajka,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto czekoladowe na kefirze?

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Masło ucieramy z cukrem na biały puch, potem wbijamy jajka, wlewamy kefir oraz czekoladę. Wszystkie mokre składniki łączymy, używając miksera. Do masy przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy też odrobinę soli i sody, mieszamy na gładką masę. Całość wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut do suchego patyczka.

Wskazówka: jeśli jesteście wielbicielami masła orzechowego, możecie dodać je do ciasta. Kilka łyżek półpłynnego masła orzechowego dodajemy na wierzch nieupieczonego ciasta i używając widelca, robimy esy-floresy.

Tak upieczone ciasto czekoladowe jest dobrą bazą do różnych deserów. Możecie przygotować do niego mus z malin lub z wiśni. Będzie wyśmienite także z kremem z mascarpone.