Kotlety po lwowsku to ciekawe urozmaicenie dla wszystkich, którym znudziła się tradycyjna pierś z kurczaka i klasyczne mielone. Nie są to po prostu kotlety mielone zrobione z mięsa drobiowego, ale potrawa nawiązująca do często podawanego w przedwojennej Galicji dania. Kotlety lwowskie przypominają nieco bardzo lubiane dewolaje, a zawdzięczają to dodatkowi masła. Jak się robi kotlety lwowskie? Podpowiadamy!
Składniki:
Wskazówka: Użycie masła klarowanego do smażenia kotletów jest bardzo ważne – to między innymi ono nadaje im wyjątkowości, więc nie należy zamieniać go na olej roślinny czy oliwę. Masło klarowane przeznaczone do smażenia można kupić w wielu sklepach. Jeśli nie uda Ci się go dostać, przygotuj je samodzielnie. Kostkę masła (o bardzo dobrym składzie, bez zbędnych dodatków) należy rozgrzać na wolnym ogniu, aż się rozpuści – robimy to w garnku o grubym dnie. Z wierzchu zbieramy całą pianę, która wypłynie, i nie dopuszczamy do przypalenia się masła. Gdy będzie już złote i klarowne, zdejmujemy je z ognia i przelewamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce. Takie masło jest doskonałe zarówno do smażenia, jak i polewania różnych potraw.
Więcej o tym:
Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy do nasiąknięcia na 20 minut. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce (można także skorzystać z gotowego mielonego mięsa, ale najlepiej poprosić o zmielenie wybranego kawałka w sklepie mięsnym, a nie kupować je w paczce), a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski z mięsem wrzucamy ser, dodajemy dwa rozkłócone jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę, masło, gałkę muszkatołową. Tak powstałą masę wyrabiamy rękami, aby składniki dobrze się połączyły. Jeśli lubisz kotlety o zwartej strukturze, można zmielić masę jeszcze raz w maszynce. Doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku, a następnie formujemy z niej owalne kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotlety lwowskie przez kilka minut z każdej strony, aby się ładnie przyrumieniły. Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Kotlety lwowskie można podawać tak samo, jak inne kotlety drobiowe. Będą doskonale smakowały z ziemniakami z wody, ale także z pieczonymi w przyprawach, z frytkami lub puree ziemniaczanym. Pasuje do nich także ryż. Jeśli chcecie przygotować dodatek warzywny, postawcie na tradycyjne przepisy – marchewkę z groszkiem, mizerię czy gotowane warzywa.