Kotlety lwowskie - rozwiązanie dylematu: "mielone czy z piersi kurczaka?". Mamy przepis
Kotlety po lwowsku to ciekawe urozmaicenie dla wszystkich, którym znudziła się tradycyjna pierś z kurczaka i klasyczne mielone. Nie są to po prostu kotlety mielone zrobione z mięsa drobiowego, ale potrawa nawiązująca do często podawanego w przedwojennej Galicji dania. Kotlety lwowskie przypominają nieco bardzo lubiane dewolaje, a zawdzięczają to dodatkowi masła. Jak się robi kotlety lwowskie? Podpowiadamy!
Kotlety lwowskie – przepis
Składniki:
- 600 g mięsa z piersi kurczaka,
- 300 g sera żółtego w kostce (najlepiej wybrać taki o łagodnym smaku – np. gouda),
- 2 średnie jajka,
- czubata łyżka masła,
- czerstwa bułka + woda bądź mleko do namoczenia (można zastąpić kilkoma łyżkami bułki tartej),
- odrobina gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- masło klarowane do smażenia
Wskazówka: Użycie masła klarowanego do smażenia kotletów jest bardzo ważne – to między innymi ono nadaje im wyjątkowości, więc nie należy zamieniać go na olej roślinny czy oliwę. Masło klarowane przeznaczone do smażenia można kupić w wielu sklepach. Jeśli nie uda Ci się go dostać, przygotuj je samodzielnie. Kostkę masła (o bardzo dobrym składzie, bez zbędnych dodatków) należy rozgrzać na wolnym ogniu, aż się rozpuści – robimy to w garnku o grubym dnie. Z wierzchu zbieramy całą pianę, która wypłynie, i nie dopuszczamy do przypalenia się masła. Gdy będzie już złote i klarowne, zdejmujemy je z ognia i przelewamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce. Takie masło jest doskonałe zarówno do smażenia, jak i polewania różnych potraw.
Więcej o tym:
Jak zrobić kotlety lwowskie?
Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy do nasiąknięcia na 20 minut. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce (można także skorzystać z gotowego mielonego mięsa, ale najlepiej poprosić o zmielenie wybranego kawałka w sklepie mięsnym, a nie kupować je w paczce), a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski z mięsem wrzucamy ser, dodajemy dwa rozkłócone jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę, masło, gałkę muszkatołową. Tak powstałą masę wyrabiamy rękami, aby składniki dobrze się połączyły. Jeśli lubisz kotlety o zwartej strukturze, można zmielić masę jeszcze raz w maszynce. Doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku, a następnie formujemy z niej owalne kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotlety lwowskie przez kilka minut z każdej strony, aby się ładnie przyrumieniły. Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Kotlety lwowskie – z czym podawać?
Kotlety lwowskie można podawać tak samo, jak inne kotlety drobiowe. Będą doskonale smakowały z ziemniakami z wody, ale także z pieczonymi w przyprawach, z frytkami lub puree ziemniaczanym. Pasuje do nich także ryż. Jeśli chcecie przygotować dodatek warzywny, postawcie na tradycyjne przepisy – marchewkę z groszkiem, mizerię czy gotowane warzywa.
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur